Τσελίκ: Η Τουρκία εξακολουθεί να θέλει ένταξη στην ΕΕ, είναι ψύχραιμη απέναντι στην κριτική




«Η Τουρκία, είναι ατάραχη απέναντι στην κριτική και εξακολουθεί να θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ», σύμφωνα με το σημερινό Politico, το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ömer Çelik, στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του Τούρκου Υπουργού σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, την οποία το δημοσίευμα χαρακτηρίζει ως τουρκική προσπάθεια «επίθεσης γοητείας», σε συνέχεια και του ψηφίσματος του ΕΚ περί «παγώματος» της ενταξιακής διαδικασίας, καθώς και των έντονων επικρίσεων που δέχεται η Άγκυρα για τις πολιτικές εκκαθάρισης που εφαρμόζει στο εσωτερικό της σε συνέχεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο Ömer Çelik δήλωσε σε ομάδα δημοσιογράφων που κάλεσε χθες στο ξενοδοχείο του, ότι τα ευρωπαϊκά κράτη απέτυχαν να αναγνωρίσουν σωστά την απειλή που αντιμετώπισε η Τουρκία κατά την απόπειρα πραξικοπήματος ή ακόμα και να εκφράσουν επαρκώς τη λύπη τους για το γεγονός. Ανέφερε επίσης ότι άδικα επικρίνουν την Τουρκία για την καταστολή που ακολούθησε, χωρίς να αναγνωρίζουν επαρκώς τις προσπάθειες της χώρας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη φιλοξενία που παρέχει σε εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Τουρκία είναι μια ευρωπαϊκή δημοκρατία που εξακολουθεί να επιθυμεί την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι για τα «προβλήματα επικοινωνίας» στις σχέσεις των δύο πλευρών, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η Ευρώπη, η οποία δεν έχει πλήρως αντιληφθεί την αναγκαιότητα των συλλήψεων όσων εμπλέκονται στο πραξικόπημα. Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν δεν θα μαλακώσει τη στάση της απλά για να ευχαριστήσει τη Δύση.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να πράττει εντός των ορίων των νόμων και των κανονισμών», ανέφερε ο Çelik, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «έχει την αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κριτική» και σχολίασε: «Η Τουρκία επικρίνει επίσης ορισμένες χώρες. Σε χώρες της Ευρώπης υπάρχει ένα κύμα ισλαμοφοβίας, ξενοφοβίας ή [παρατηρείται] άνοδος της ακροδεξιάς. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για αυτό».

Ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ακόμη ότι η αντίδραση της Δύσης στο αποτυχημένο πραξικόπημα έρχεται σε έντονη αντίθεση με την προθυμία της Τουρκίας να συμπαραταχθεί με τη Δύση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σχολιάζοντας ότι κάθε Υπουργός της Τουρκίας που επισκέπτεσαι την Ευρώπη είναι επιζών της απόπειρας πραξικοπήματος και επισημαίνοντας ότι τον πρώτο μήνα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έγινε καμία επίσκεψη στη χώρα από ηγέτη κράτη μέλη της ΕΕ προς έκφραση συμπαράστασης στην τουρκική κυβέρνηση.

Δήλωσε ακόμη ότι πολλοί από τους συλληφθέντες σε συνέχεια της απόπειρας πραξικοπήματος, είναι σαφώς ένοχοι, επιμένοντας ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί μια ζωντανή δημοκρατία. Κατηγόρησε επίσης την Ευρώπη ότι παραμελεί το καθήκον της προς τους πρόσφυγες, αναφέροντας ότι «ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να διεξάγουν δημοψήφισμα για το αν θα δεχθούν 100.000 πρόσφυγες ή όχι, αλλά η Τουρκία φιλοξενεί 3 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της». Σημείωσε επιπλέον ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μια συνεχή πρόκληση ασφαλείας στα κοινά σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία.

Ο ίδιος παραδέχθηκε, επίσης, ότι τα πράγματα απέχουν πολύ από το τέλειο στην Τουρκία, συγκρίνοντας τη χώρα με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, οι οποίες έγιναν μέλη της ΕΕ παρά τις σοβαρές πολιτικές αναταραχές που αντιμετώπισαν κατά καιρούς. Ο Çelik, καταλήγει το δημοσίευμα, θα επισκεφθεί το Βερολίνο εντός του το Δεκεμβρίου, ενώ σχεδιάζει επίσης επισκέψεις στο Παρίσι και το Λονδίνο στις αρχές του επόμενου έτους.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: