Σήμερα η κρίσιμη μέρα του εδαφικού: Καλό κλίμα, αλλά όχι αρκετό τόνισε ο Αναστασιάδης




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακκιντζί, οι οποίοι βρίσκονται στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας για διαπραγματεύσεις επί του Εδαφικού, μετέβησαν απόψε, συνοδευόμενοι από τα μέλη των διαπραγματευτικών τους ομάδων, για δείπνο σε εστιατόριο στην περιοχή του Μοντρέ, πλησίον του Μοντ Πελεράν.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του δείπνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Αύριο (11 Νοεμβρίου) θεωρείται από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις με δεδομένα τα όσα έχουν προηγηθεί. Θα πρέπει να πω ότι στην πρώτη μιάμιση μέρα αναλώθηκε η συζήτηση, όπως καλά γνωρίζετε, σε θέματα που αφορούν τα τέσσερα κεφάλαια και θα πρέπει να ομολογήσω ότι υπήρξε περαιτέρω πρόοδος σε εκκρεμούντα θέματα.
Το πιο σημαντικό ήταν η συζήτηση του Περιουσιακού όπου παρατηρήθηκε κάποια πρόοδος, περαιτέρω πρόοδος. Όμως ήταν απόλυτα συνδεμένο, όπως είχαμε πει κατ επανάληψη, με το Εδαφικό.
Ξεκινήσαμε σήμερα το Εδαφικό, υπάρχει μια δημιουργική προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, υπάρχει ένα καλό κλίμα, αλλά αυτά δεν είναι από μόνα τους αρκετά για να δώσουν το αποτέλεσμα. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το διάλογο που θα ακολουθήσει κατά την αυριανή ημέρα».

Ερωτηθείς τι εννοεί με την αναφορά του «τα πάντα», ο Πρόεδρος είπε ότι «τα πάντα εννοώ όσον αφορά την κατάληξη εδώ, αναφορικά με το Εδαφικό, με την έννοια δηλαδή της συμφωνίας στα κριτήρια ή όχι».

Πρόσθεσε ότι «βεβαίως δεν είναι η καταληκτική συνάντηση. Εδώ και 42 χρόνια διαπραγματευόμαστε για το Κυπριακό. Η προσπάθεια τώρα είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα».

Ερωτηθείς αν θα μπορέσουμε να έχουμε αύριο στο τραπέζι χάρτη, ο Πρόεδρος είπε ότι «πρώτη προϋπόθεση είναι η συμφωνία στα κριτήρια, δεύτερο είναι με βάση τα κριτήρια να κατατεθούν χάρτες, οι οποίοι να αποτυπώνουν τη συμφωνία στα κριτήρια. Με αυτή την έννοια θεωρείται ότι υπάρχει πρόοδος και συνεπώς μπορεί να προχωρήσουμε περαιτέρω. Αν δεν γίνει κατορθωτό να ολοκληρώσουμε αυτό που επιδιώκουμε δεν θα είναι το τέλος της διαδικασίας, θα συνεχίσουμε το διάλογο στην πατρίδα μας».

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος είπε ότι «διαπραγματευόμαστε σε ένα πολύ καλό κλίμα με δέσμευση να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες ο ένας του άλλου, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Εξαρτάται από το τι αύριο, που είναι η πιο κρίσιμη μέρα, δούμε. (Δηλαδή αν) βρισκόμαστε κοντά στο να πετύχουμε την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων ή να τις  συνεχίσουμε περαιτέρω στην Κύπρο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: