Στο Μοντ Πελεράν παίζουν με την τύχη της Κύπρου: Επανήρχισαν οι συνομιλίες για το εδαφικό




Επανήρχισαν στις 9 (1000 ώρα Κύπρου) στο Μοντ Πελεράν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, για το εδαφικό.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιείται στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, των διαπραγματευτών των δυο πλευρών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη και του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού.

ΚΥΠΕ – της απεσταλμένης μας Μαρίας Κονιώτου
Μοντ Πελεράν/Ελβετία 20/11/2016 10:28

Στις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν αναφέρθηκαν Ερογλου και Ερχιουρμάν

Να είναι προσεκτικός για να μην αχρηστευτούν τα δικαιώματα των Τ/κ συνέστησε στον Μουσταφά Ακιντζί ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο κανάλι Τ και αναφερόμενος στην συνέχιση των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, είπε ότι δεν πρέπει να τοποθετηθεί χάρτης στο τραπέζι (από την τ/κ πλευρά) εάν δεν έχει ανακοινωθεί ότι έχει παράλληλα ορισθεί η ημερομηνία για την πενταμερή διάσκεψη, όπως είπε, παρά το ότι ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι θα υπάρξει σύγκλιση στα κριτήρια στο εδαφικό και μετά που θα καθορισθεί θα τοποθετηθεί χάρτης στο τραπέζι. Κατά μία έννοια – πρόσθεσε – η συζήτηση του χάρτη σημαίνει ότι το ποσοστό εδάφους που θα μείνει στους δύο “λαούς” – κατά την έκφρασή του – θα αρχίσει να συζητιέται με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πριν ανακοινωθεί η πενταμερής και αυτό είναι λάθος, όπως υποστήριξε – που ωφελεί τους Ε/κ.

Εάν σήμερα χωρίς να ξεκαθαριστεί η πενταμερής, συζητήσετε τα ποσοστά εδάφους, αύριο θα σας πουν να συζητήσετε το χάρτη και τα χωριά, συνέχισε ο Ντερβίς Έρογλου, λέγοντας ότι μετά την επιτυχία διαχωρισμού του εδαφικού από τις εγγυήσεις, που λένε ότι πέτυχαν οι Ε/κ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενώ ήξερε ότι στην Ελβετία θα καθορισθεί η ημερομηνία της πενταμερούς και θα συζητηθεί το εδαφικό, συζήτησε το εδαφικό και στο θέμα της πενταμερούς, χωρίς να ξεκαθαριστεί τίποτα, έφυγε από την Ελβετία. “Σημαίνει, η ε/κ πλευρά δεν θέλει την πενταμερή διάσκεψη, δεν την αποδέχεται. Αυτοί θέλουν πολυμερή, με τη συμμετοχή της ΕΕ και του ΣΑ των ΗΕ. Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί”.

Μίλησε δε για υποχώρηση από πλευράς Μουσταφά Ακιντζί επειδή το τελευταίο διάστημα άρχισε να μιλά για πολυμερή διάσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ.

Ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι θα ήταν λάθος έναντι της αποδοχής της εκ περιτροπής προεδρίας να γίνει αποδεκτή και η διασταυρούμενη ψήφος, γιατί αυτό θα χαλκεύσει τα δικαιώματα των Τ/κ και θα ανοίξουν τον δρόμο για άλλα προβλήματα.

Κατά τον πρώην ηγέτη των Τ/κ λάθος ήταν και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων οργανώσεων και κομμάτων στα κατεχόμενα με το σύνθημα “Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί”, που έγιναν πριν φύγει ο κ. Ακιντζί για την Ελβετία. “Την ειρήνη στην Κύπρο την εμποδίζει η ε/κ πλευρά. Να το πουν σε αυτούς”. Τέλος ανέφερε ότι κατά την προσωπική του άποψη ούτε η τ/κ πλευρά ούτε και η Τουρκία θα πρέπει να αγγίξουν στην συνθήκη εγγυήσεων και οι τουρκικές εγγυήσεις πρέπει να παραμείνουν.

Στο μεταξύ σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή στον “Μπαϊράκ” ο νέος πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να πει ναι σε μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει ίση εκπροσώπηση στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και την εκ περιτροπής προεδρία,

Ανέφερε ότι το ΡΤΚ στηρίζει μια λύση μέχρι το τέλος του χρόνου. Το ΡΤΚ, είπε, πιστεύει ότι μια λύση είναι πολύ σημαντική, αλλά μια λύση μπορεί και να μην υπάρξει. “Εμείς δεν πιστεύουμε ότι εάν δεν λυθεί το Κυπριακό δεν θα αλλάξει τίποτα. Είτε λυθεί, είτε όχι, στη γεωργία, την παιδεία, την παραγωγή πρέπει άμεσα να γίνουν κάποια πράγματα”.
Βασική επιθυμία τους, πρόσθεσε, είναι και να λυθεί το Κυπριακό και να επιλυθούν προβλήματα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι Τ/κ για να έχουν ένα καλό επίπεδο ζωής.

Εάν δεν υπάρξει λύση μέχρι το 2016, ο κ. Ερχιουρμάν εκτίμησε ότι οι εταίροι στην “κυβέρνηση” θα το θεωρήσουν πλεονέκτημα και μπορεί να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές το 2017. Κατηγόρησε την “κυβέρνηση” για λάθος και εκτός νόμου αποφάσεις λέγοντας ότι δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει στον τόπο.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις του με ε/κ κόμματα ο νέος πρόεδρος του ΡΤΚ είπε ότι η συνάντηση με το ΑΚΕΛ πήγε πολύ καλά, “είδα ελπίδα στη συνάντησή μας” και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ του διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι ήταν με πίεση του ΑΚΕΛ που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποχώρησε από το Μοντ Πελεράν. Στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, συνέχισε, είδε ότι θέλει λύση.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν σημείωσε επίσης ότι πρώτη φορά στο εδαφικό και τις εγγυήσεις έχει διανυθεί μια συγκεκριμένη απόφαση. Η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, γνωρίζει καλά ότι εάν δεν υπάρξουν εγγυήσεις και ασφάλεια σε μια συμφωνία αυτή δεν μπορεί να γίνει και το χρησιμοποιούν για παζάρεμα “για να κρατούν τον πήχη ψηλά”. Για τη διαδικασία γενικά, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: