Στο Μαξίμου “μαγειρεύουν” τους καταλόγους των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου




Εντείνονται οι φήμες ότι ο ανασχηματισμός είναι πλέον ζήτημα ωρών, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία της νέας κατανομής χαρτοφυλακίων. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να γνωρίζει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι η συζήτηση για συγκρότηση του ΕΣΡ δεν θα αποδώσει καρπούς και έτσι σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε εκτάκτως χθες, για τρίτη φορά μέσα στις τελευταίες ημέρες, με αντικείμενο τις εξελίξεις για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και τον ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός θα φέρει δομικές αλλαγές και τη δημιουργία νέων ξεχωριστών υπουργείων ενώ θα απαντά κατ’ αρχάς στον στόχο του πρωθυπουργού να διατάξει σε θέσεις μάχης ένα καθ’ όλα αποτελεσματικό σχήμα.

Στη συνεδρία του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εκτός από τις εξελίξεις μετά και την ψήφιση των τροπολογιών στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες, στο τραπέζι τέθηκε και ο επικείμενος ανασχηματισμός, ο οποίος θεωρείται θέμα ωρών.

Ήταν η τρίτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μέσα σε λίγες ημέρες.

Κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε ότι με τον πρωθυπουργό να έχει συμπληρώσει την ατζέντα του με τα ονόματα που επιθυμεί, ο ανασχηματισμός είναι θέμα ωρών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ανασχηματισμός θα φέρει δομικές αλλαγές και τη δημιουργία νέων ξεχωριστών υπουργείων, ενώ παράλληλα, θα απαντά στον στόχο του πρωθυπουργού να διατάξει σε θέση μάχης ένα καθ’ όλα αποτελεσματικό σχήμα.

Η κρίσιμη Διάσκεψη των Προέδρων της Δευτέρας 

Μετά και την ψήφιση των τριών τροπολογιών στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι όλα είναι έτοιμα για το επόμενο βήμα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος μέσω twitter δηλώνει ότι δεν υπάρχουν πλέον προσχήματα για τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.iefimerida.gr:
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πάνος Σκουρλέτης θα είναι εκτός κυβερνητικού σχήματος καθώς ο ίδιος έχει διαμηνύσει «ή το υπουργείο Ενέργειας ή απλός βουλευτής». Ο ίδιος γνωρίζοντας προφανώς ότι μένει εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματιος θέλησε να αφήσει δύο «ιδεολογικές» παρακαταθήκες για το… μέλλον. Μάλιστα χθες Πέμπτη προχώρησε σε δύο χτυπήματα:
Το πρώτο, είναι ότι μπλόκαρε ξανά την επένδυση στις Σκουριές, καθώς απέρριψε την από 9 Σεπτεμβρίου 2016 αίτηση θεραπείας της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, με απόφαση που υπέγραψε.

Το δεύτερο «χτύπημα» το έδωσε από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κοζάνη το οποίο επισκέφθηκε. Εκεί, όχι μόνο επέμεινε στη άποψη να μην ιδιωτικοποιηθεί το 17% της ΔΕΗ αλλά υπενθύμισε ότι εκφράζει τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην ενεργειακή λεκάνη της Δυτικής Μακεδονίας επανέλαβε την αντίθεσή του στην πώληση του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ τονίζοντας ότι πρέπει να μεταφερθεί στο Υπερταμείο. «Πρέπει να ξεμπερδεύουμε με την δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, για την πώληση του 17% της ΔΕΗ» δήλωσε στην Κοζάνη. Οταν δε, ρωτήθηκε εάν οι απόψεις του για την ΔΕΗ εκφράζουν την κυβέρνηση, ο Π. Σκουρλέτης είπε με νόημα: «Οι απόψεις της κυβέρνησης δεν εκφράζονται μόνο από τον αρμόδιο υπουργό αλλά και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης – και αυτές ήταν σαφείς όταν γινόντουσαν».

Υπενθύμισε μάλιστα όσα συμφωνήθηκαν εσχάτως, όπως ο δια νόμου δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ, η πώληση μεριδίου του σε τιμές αγοράς και η κατάργηση του νόμου που προέβλεπε τη «μικρή ΔΕΗ».

Στην πόρτα εξόδου
Επίσης, τα γραφεία στα υπουργεία αποχαιρετούν οι: Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Μάρδας, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Βαγγέλης Αποστόλου, Αριστείδης Μπαλτάς.

Παραμένουν στο κυβερνητικό σχήμα στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ο Γιάννης Δραγασάκης καθώς επίσης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Αμετακίνητοι και οι κκ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, όπως επίσης και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας καθώς και ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο υπουργός Eπικρατείας Νίκος Παππάς, απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και αναμένεται να βρεθεί σε νευραλγικό πόστο, ωστόσο είναι άγνωστο πού θα τοποθετηθεί. Η οδυνηρή για τον ίδιο απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του για τις τηλεοπτικές άδειες και οι διαρκείς υποχωρήσεις που κάνει στη Βουλή με αποτέλεσμα να «ξεδοντιαστεί» ο πυρήνας του νόμου του είναι πιθανότατα προάγγελος για την τύχη του στο Επικρατείας. «Απ’ όσο τον διαβάζω τον Τσίπρα, δεν βλέπω πώς μπορεί να παραμείνει ο Ν. Παππάς στη θέση του» έλεγε πολύ καλά πληροφορημένη πηγή.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι με τυχόν αποχώρηση του κ. Παππά από το υπ. Επικρατείας ο Πρωθυπουργός θα περάσει το μήνυμα ενόψει της Διάσκεψης των Προέδρων την Δευτέρα για να κάμψει τις αντιδράσεις της αξιωματικής – και όχι μόνο – αντιπολίτευσης, ώστε να κατορθώσει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.
Μεγάλο ερωτηματικό, τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν η νυν κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Μετακινήσεις- παραμένοντας ωστόσο στο κυβερνητικό σχήμα- θα υπάρξουν όπως όλα δείχνουν για τον νυν υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, για τον Νίκο Ξυδάκη από το ΥΠΕΞ, για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και για τον Χριστόφορο Βερναρδάκη.
Νέες είσοδοι από τη γενιά των 40άρηδων (Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Λιάκος) αναμένεται να έχει επαρκή εκπροσώπηση στο κυβερνητικό σχήμα και μάλιστα σε νευραλγικές θέσεις, αφού συνομιλητές του πρωθυπουργού σημειώνουν πως ο ίδιος έχει την άποψη ότι το σχήμα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί στη συγκυρία με νέο αίμα. Επίσης, στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να παραμείνει και ο άλλος εκπρόσωπος της γενιάς των 40άρηδων που ήδη βρίσκεται στο κυβερνητικό σχήμα, Αλέξης Χαρίτσης. Προς υπουργοποίηση και ο εξάδελφος του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι θα είναι έντονη η παρουσία σε νευραλγικά πόστα εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το όνομα που θα αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης. Με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να σημειώνει χθες κατά την ομιλία του στην ευρω-αραβική Διάσκεψη: «πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε το υπουργείο οικονομικών το πιο σημαντικό υπουργείο στον τόπο, αλλά το υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης».
http://mignatiou.com/2016/11/stin-porta-o-anaschimatismos-exo-o-antartis-skourletis-ston-aera-ke-o-nikos-pappas/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: