Σε κίνδυνο τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Σαντορίνης: Κώδωνας κινδύνου από δήμαρχο




Τον κώδωνα του κινδύνου αλλοίωσης των μοναδικών χαρακτηριστικών της Σαντορίνης κτύπησε ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, με αφορμή την αλματώδη αύξηση της τουριστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια.

Σε  συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο κ. Ζώρζος στάθηκε στον υπερκορεσμό των υποδομών του νησιού, στο γεγονός ότι οι παραδοσιακοί οικισμοί ουσιαστικά δεν υφίστανται, ως αποτέλεσμα της δόμησης, στην αγροτική γη που μετατρέπεται σε τουριστική, αλλά και στον παραδοσιακό αμπελώνα της Σαντορίνης, που όπως είπε, θέλει τη δική του μέριμνα.

Το νησί διαθέτει 990 κλίνες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και όπως τόνισε ο κ. Ζώρζος, στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης ο συνωστισμός στο νησί, μπορεί να συγκριθεί με αυτόν της Αττικής.

Η αλματώδης αυτή αύξηση τους τουρισμού στην Σαντορίνη, που πλέον κάθε χρόνο υποδέχεται 1,3 εκατομμύρια τουρίστες, κάνοντας πράξη τον δωδεκάμηνο τουρισμό, ανέφερε ο δήμαρχος, δεν έχει αφήσει ανέγγιχτους τους υδάτινους πόρους του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απαιτήσεις σε νερό το 2014 έφταναν τα 1.420 κυβικά ανά 24ωρο, ενώ το 2015 το νούμερο αυτό ξεπέρασε τα 2.000 κυβικά. Για το λόγο αυτό αναμένεται μια πολύ μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα του νερού.

Την ίδια στιγμή, βραχνάς για τον δήμο Σαντορίνης παραμένει η γραφειοκρατία, που όπως είπε ο κ. Ζώρζος, εμποδίζει τον δήμο να προσλάβει προσωπικό, ενώ έχει τους απαιτούμενους πόρους, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του νησιού. Να σημειωθεί ότι η Σαντορίνη διαθέτει 17 αστυνομικούς.

Στη σημερινή του παρέμβαση, ο δήμαρχος ζήτησε ανασχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών και στάθηκε και στην προστασία συγκεκριμένων περιοχών, λέγοντας ότι η Βλυχάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο.

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: