Σχέδιο Β’ και ταμπού: Τα παραδοσιακά διαβήματα δεν είναι διέξοδος, αλλά παραδοχή αδυναμίας




Του Κώστα Βενιζέλου

Μόλις τεθεί θέμα σχεδίου Β΄, προκαλείται πανικός μήπως και δοθεί η εντύπωση πως ενεργούμε εκτός της πεπατημένης.

Φοβούμαστε μήπως παρεξηγήσουν οι τρίτοι πως σκεφτόμαστε κάτι άλλο, εκτός από τις μακρές ατέρμονες συζητήσεις, που επί της ουσίας βαθμηδόν οδηγούν στην πραγμάτωση των τουρκικών μακρόπνοων σχεδιασμών.

Το σχέδιο Β΄, προϋποθέτει αναγνώριση της πραγματικότητας και ετοιμότητα παραδοχής λαθών. Σημαίνει ετοιμότητα προσαρμογής των σχεδιασμών ώστε να υπηρετούν καλύτερα τους στόχους αφού λάβουν υπόψη τις αλλαγές στην πραγματικότητα. Το σχέδιο Β΄ είναι σενάριο ή σενάρια προετοιμασίας, ασκήσεις επί χάρτου για αντιμετώπιση κινήσεων από την πλευρά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους τηλεοπτικούς σταθμούς, απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο Β, είπε πως «σχέδιο πάντα για εμάς ήταν η επίλυση του Κυπριακού (σ.σ. σωστός). Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, θα γίνουν τα διαβήματα, θα συνεχίσει ο αγώνας, θα συνεχίσουν οι προσπάθειες διότι δεν θεωρούμε ότι η μη λύση, είναι λύση». Σωστό ότι η μη λύση δεν είναι λύση, αλλά κι η πρακτική των παραδοσιακών διαβημάτων δεν είναι διέξοδος, αλλά παραδοχή αδυναμίας απέναντι στους υλοποιούμενους τουρκικούς σχεδιασμούς και στρατηγική ανικανότητα.

Μόνο με διαβήματα το αυτί της Τουρκίας δεν ιδρώνει και οι τρίτοι βαρέθηκαν να τα ακούνε. Εάν γίνονταν κινήσεις με πολιτικό κόστος της Τουρκίας, τότε θα κινητοποιούνταν και οι τρίτοι. Οι Τούρκοι εδώ και καιρό κινούνται παράλληλα προωθώντας ένα σχέδιο Β΄. Το σχέδιο Β΄ αφορά και τη σταδιακή αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού επί του εδάφους αλλά και την αλλαγή των παράνομων δομών των κατεχομένων και βαθμηδόν ευθυγράμμιση τους με αυτές της Τουρκίας.

Εμείς, είναι ζήτημα εάν έχουμε σχέδιο Α και θεωρούμε ταμπού και παρεξηγήσιμο ακόμα και επιλήψιμο, να αναζητήσουμε εναλλακτικές πορείες (έστω και επί χάρτου). Οφείλουμε να καταρτίσουμε και σχέδιο Α και σχέδιο Β και να στοχεύσουμε καλά σε αποτέλεσμα. Θεωρούμε ταμπού να υιοθετήσουμε παράλληλα με το καρότο και το μαστίγιο. ’Οπως σωστά λέγεται, δεν γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσουν αυγά. Ούτε ανατροπές μπορούν να γίνουν που θα οδηγήσουν σε λύση, εάν δεν υπάρξουν εναλλακτικές πορείες που να διαλαμβάνουν στόχους, μέτρα και αντίμετρα για επίτευξή τους,.

Το σίγουρο είναι ότι η ακολουθούμενη πολιτική εδραιώνει και βαθαίνει το διαχωρισμό και απομακρύνει τη λύση. Και εννοούμε λύση όχι συμφωνία παράδοσης στην Τουρκία. Εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα.

Εάν το Κυπριακό μπορούσε να λυθεί με όρους «παιδικής χαράς», θα είχε λυθεί προ δεκαετιών. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική.

Η επιλογή για λύση του Κυπριακού είναι μονόδρομος. Οφείλουμε, ωστόσο, να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Κυρίως, όταν στην αντίπερα όχθη κινούνται ήδη με το σχέδιο Β, που ενδέχεται να είναι και η μοναδική τους επιλογή. Το σχέδιο Β στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι, στη φάση αυτή, άλλο από την αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών, που οδηγούν στην εσαεί ομηρία της Κύπρου στο καθεστώς της Άγκυρας, διά ή άνευ συμφωνίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: