Σαρώνει τα πάντα ο Ερντογάν: Στο στόχαστρο 370 οργανώσεις με δικαιολογία την τρομοκρατία




Οι τουρκικές αρχές σταμάτησαν τις δραστηριότητες 370 μη κυβερνητικών οργανώσεων, ανάμεσα στις οποίες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα παιδιά, κατηγορώντας τις για σχέσεις με την τρομοκρατία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς υπεραμύνθηκε αυτής της απαγόρευσης των δραστηριοτήτων των μη κυβερνητικών οργανώσεων, η οποία ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Οι οργανώσεις δεν κλείνουν, αναστέλλεται η δραστηριότητά τους. Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Κουρτουλμούς.

«Η Τουρκία πρέπει να πολεμήσει την τρομοκρατία σε τόσα διαφορετικά μέτωπα. Προσπαθούμε να καθαρίσουμε τους κρατικούς θεσμούς από τους Γκιουλενιστές. Ταυτόχρονα μαχόμαστε εναντίον των κούρδων μαχητών και του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε σήμερα ο Κουρτουλμούς σε δημοσιογράφους.

Από τις 370 ενώσεις στις οποίες αφορά η απαγόρευση, 153 κατηγορούνται ότι συνδέονται με την κίνηση του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, 190 με την κουρδική ανταρτική οργάνωση PKK, 19 με τη μαχητική οργάνωση της άκρας αριστεράς DHKP-C και οκτώ με το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο πρόσθεσε πως οι έρευνες αναφορικά με τις οργανώσεις συνεχίζονται και υπογράμμισε πως είναι «αποφασισμένο να καταπολεμήσει όλες τις δομές, οργανώσεις και θεσμούς που έχουν διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Μεταξύ των οργανώσεων που επλήγησαν από το μέτρο είναι σώματα που αντιπροσωπεύουν δικηγόρους και ο τουρκικός δικηγορικός σύλλογος υπογράμμισε πως «θα πάρει θέση εναντίον οποιασδήποτε παράνομης παρέμβασης σε νομικές εταιρείες».

«Είναι αδύνατο για εμάς να θεωρήσουμε δημοκρατικό το κλείσιμο ή τη διακοπή των δραστηριοτήτων οργανώσεων χωρίς δικαστικές αποφάσεις», προσθέτει σε δήλωσή του.

12/11/2016 17:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: