Πρώτο βήμα της Ιταλίας προς την άσκηση Βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό




Η Ιταλία «επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις της» σχετικά με την πρόταση της σλοβάκικης προεδρίας για την αναθεώρηση του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού» που καλύπτει την περίοδο μέχρι το 2020, έκανε γνωστό ο Ιταλός υφυπουργός παρά τη προεδρία της κυβερνήσεως Σάντρο Γκότζι.

Οι σχολιαστές όλων των μέσων ενημέρωσης τονίζουν ότι πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα στη χρήση του δικαιώματος του βέτο από την Ιταλία.

«Επιβεβαιώσαμε την επιφύλαξη μας. Η αναθεώρηση αυτή δεν μπορεί να υιοθετηθεί αν δεν υπάρχει ομοφωνία», πρόσθεσε ο Γκότζι.

Ο στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι εξήγησε ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή την πρόταση της σλοβάκικης προεδρίας, διότι λείπουν εγγυήσεις σχετικά με την αύξηση των εσόδων «υπέρ των προτεραιοτήτων της χώρας», που είναι η ανεργία, η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και η στήριξη της έρευνας.

Ο Γκότζι τόνισε πάντως ότι επισήμως δεν μπορεί να γίνει λόγος για βέτο, διότι «το δικαίωμα του βέτο ασκείται κατά την επίσημη, τυπική, ψηφοφορία, η οποία σήμερα δεν προβλεπόταν». «Η σωστή διατύπωση είναι ότι εκφράσαμε την επιφύλαξή μας, την οποία η προεδρία της Σλοβακίας πρόκειται να ανακοινώσει», δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός ο οποίος είναι αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική.

15/11/2016 17:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θ. Ανδρεάδης – Συγγελάκης
Ρώμη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: