Προελαύνουν οι δυνάμεις του Άσαντ: Τρομακτική η κατάσταση για τους αμάχους στο Χαλέπι




Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν βαθύτερα στο Χαλέπι, συνεχίζοντας την επιχείρηση ανακατάληψης των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών της πόλης, παρά τις διεθνείς ανησυχίες για την τύχη της πόλης και των κατοίκων.

«Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς», δήλωσε ο διασώστης Ιμπραχίμ Αμπού Λάιτ στο Al Jazeera. «Αυτές είναι οι πιο βίαιες επιθέσεις που έχουμε δει τα τελευταία πέντε χρόνια».

Η ανακατάληψη των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του ανατολικού Χαλεπιού θα είναι η σημαντικότερη νίκη για την κυβέρνηση μετά την έναρξη του εμφυλίου πριν από περισσότερο από πέντε χρόνια.

Η διεθνής κοινότητα δεν φαίνεται να είναι σε θέση να σταματήσει την προέλαση του συριακού στρατού, παρότι έχει εκφράσει την αγανάκτησή της για τον αυξανόμενο αριθμό των αμάχων που χάνουν τη ζωή τους και για τη στοχοθέτηση των νοσοκομείων και των εγκαταστάσεων των διασωστών στις ανατολικές συνοικίες της πόλης.

Ο Χέερτ Καπελέρε περιφερειακός διευθυντής της Unicef δήλωσε ότι περισσότερα από 100.000 παιδιά είναι παγιδευμένα στο ανατολικό Χαλέπι. «Τα παιδιά δεν θα πρέπει να πεθαίνουν στα νοσοκομεία εξαιτίας βομβών και δεν θα πρέπει να πεθαίνουν στα σχολεία», τόνισε.

Οι δυνάμεις των ανταρτών χάνουν συστηματικά έδαφος μετά την εμπλοκή της Μόσχας, βασικού συμμάχου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, στη σύρραξη.

Ακτιβιστές και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη ιρανικών και ρωσικών στρατευμάτων αλλά και μαχητών της Χεζμπολάχ, κατέλαβαν τη συνοικία Μασάκεν Χανάνο.

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Στίβεν Ομπράιεν δήλωσε χθες, ενημερώνοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση στο Χαλέπι, ότι οι συνθήκες στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές έχουν γίνει «από φοβερές, τρομακτικές και πλέον είναι σχεδόν αδύνατο να τις αντέξει ανθρώπινο ον».

«Ας είμαι ξεκάθαρος, δεν είμαστε μάρτυρες απλώς μιας αναζωπύρωσης της βίας στο Χαλέπι. Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη κατάσταση. Αυτό που εξαπολύθηκε εναντίον των αμάχων την προηγούμενη εβδομάδα είναι ακόμη ένα κατώτατο σημείο στην σκληρή, απάνθρωπη επίθεση και είναι εξίσου σπαρακτικό, όσο δεν είναι αναπόφευκτο», υπογράμμισε ο Ομπράιεν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: