Ποσοστό, αριθμός επιστροφής εκτοπισμένων, ακτογραμμή, στην συζήτηση για εδαφικό




Τα κριτήρια για το εδαφικό, τα οποία θα θέσει σήμερα στη διαπραγμάτευση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, «ποσοστό εδάφους, αριθμός επιστροφής εκτοπισμένων, ακτογραμμή, ιστορικοί, θρησκευτικοί, πολιτιστικοί χώροι κ.ά.».

Σε δηλώσεις τους στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «πρόοδος σημειώθηκε σε πτυχές των κεφαλαίων της διακυβέρνησης, της ΕΕ και της οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις δύο πρώτες ημέρες έγιναν συζητήσεις, σε επίπεδο ηγετών και διαπραγματευτικών ομάδων, κάποιων θεμάτων και πτυχών των κεφαλαίων της διακυβέρνησης, της ΕΕ και της οικονομίας, «που από τις συζητήσεις στην Κύπρο υπήρχαν διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις».

Κάνοντας μία συνολική εκτίμηση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, σημείωσε ότι στα τρία προαναφερθέντα κεφάλαια παρατηρήθηκε «κάποια πρόοδος και αποτελεί μία θετική εξέλιξη». Όπως πρόσθεσε, συζητήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, θέματα που άπτονται του περιουσιακού και εκείνο «που είναι σημαντικό, το οποίο θεωρούμε αξιοσημείωτο, είναι ότι η συζήτηση στο περιουσιακό δεν περιορίστηκε στις πτυχές που ήδη συζητήθηκαν στην Κύπρο και υπάρχει διαφωνία, αλλά για πρώτη φορά συζητήθηκαν και πτυχές που άπτονται των εδαφικών αναπροσαρμογών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι με τη φράση «πτυχές του περιουσιακού που άπτονται των εδαφικών αναπροσαρμογών» εννοεί τι θα γίνει με τις περιουσίες, ποιο θα είναι το στάτους, ποιες θα είναι οι διευθετήσεις και ποια τα κριτήρια που θα υπάρχουν για τις περιουσίες, οι οποίες θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Σε ερώτηση εάν οι δύο ηγέτες θα παρουσιάσουν τα κριτήρια γραπτώς, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι θα αρχίσει σήμερα η συζήτηση επί των κριτηρίων και στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία, που θα επιτρέψει ακολούθως να αποτυπωθούν τα συμφωνηθέντα κριτήρια επί συγκεκριμένου χάρτη. «Αν ο χάρτης που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα αντικατοπτρίζει συμφωνημένα κριτήρια, θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση. Αν ο χάρτης, όμως, δεν θα είναι αποτέλεσμα συμφωνημένων κριτηρίων, αλλά θα είναι, για παράδειγμα, τακτική κίνηση μίας εκ των πλευρών, άρα είναι και η θέση εκείνης της πλευράς, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

09/11/2016 11:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτος
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: