Μοσκοβισί: Εφόσον οι Έλληνες κάνουν αυτά που οφείλουν οι Ευρωπαίοι θα πράξουν τα δέοντα




«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι της αναλογεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, για να τελειώσει η τρέχουσα αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν και αυτό είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι ανάγκη και οι εταίροι μας να προχωρήσουν στις ρυθμίσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πάντα με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.

«Δεν μίλησε ποτέ κανείς για κούρεμα του χρέους», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι «μιλάμε, όμως για μεθόδους που είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δίκαιο και ιδίως το δίκαιο που διέπει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας. Σε αυτό πρέπει να ανταποκριθούν οι εταίροι μας», οι οποίοι -όπως προσέθεσε- «πρέπει να λάβουν υπόψη τους και την ιδιαιτερότητα του ελληνικού χρέους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε επίσης πως υπάρχει η εντύπωση ότι το ελληνικό χρέος έχει δημιουργηθεί όλο με αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας και αφορά δαπάνες, που η Ελλάδα έχει οικειοθελώς καθορίσει. Ωστόσο, υπογράμμισε, ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού χρέους οφείλεται σε εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση κινδύνων που εμείς δεν προκαλέσαμε, για την αντιμετώπιση προκλήσεων, που εμείς δεν δημιουργήσαμε. Αντιθέτως πρόκειται για εξοπλιστικά προγράμματα, με βάση τα οποία υπερασπιζόμαστε τα Ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα της ΕΕ.

«Αυτή την ιδιαιτερότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι δυνατόν να μην την λάβουν υπόψιν και οι δανειστές μας, ιδίως όταν θα έρθει η ώρα να πάρουμε τα μέτρα εκείνα τα οποία θα οδηγήσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους». Μάλιστα, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι αρκετοί από τους ευρωπαίους εταίρους μας, γνωρίζουν αυτήν την ιδιαιτερότητα του ελληνικού χρέους, αφού αρκετά από τα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα προέρχονται από χώρες της ίδιας της ΕΕ και από τους δανειστές μας ιδίως.

Όσον αφορά στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε, ότι σε αυτή την αξιολόγηση ειδικά για το θέμα των εργασιακών σχέσεων θα κάνουμε αυτό που επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο έχει ως μέρος τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Δεν θα μπορούσε ποτέ η Ελλάδα, όπως και οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, να δεχθεί μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις που θα ήταν αντίθετα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού κάτι τέτοιο θα κατέπιπτε αμέσως και θα ήταν υπόλογη η Ελλάδα απέναντι και στην ίδια την ΕΕ. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν και από την πλευρά του ΔΝΤ και να καταστεί σαφές ότι εδώ στην Ευρώπη έχουμε και τις υποχρεώσεις της δικές μας, οι οποίες είναι τμήμα αναπόσπαστο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τον ρόλο και τις προσπάθειες του Πιερ Μοσκοβισί για την αντιμετώπιση της κρίσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, καθώς και στη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανάπτυξης του κοινωνικού κράτους. Όπως τόνισε, «η έξοδος από την κρίση και η βιώσιμη ανάπτυξη και η ευημερία της Ευρώπης εξαρτώνται από τον συνδυασμό της ανάπτυξης με το κοινωνικό κράτος, αφού το κοινωνικό κράτος διασφαλίζει την συνοχή της Ευρώπης».

Π. Μοσχοβισί: Έχει έρθει η στιγμή για να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση, σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, και προσέθεσε ότι πρώτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα και η δεύτερη είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Μάλιστα, σημείωσε ότι θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα με τους αρμόδιους υπουργούς και πρωτίστως, με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα «που αξίζει την εμπιστοσύνη μας», προσέθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος προς την επιτυχία, ενώ διαβεβαίωσε ότι «εφόσον οι ελληνικές αρχές κάνουν όλα αυτά τα οποία οφείλουν να κάνουν, είναι αναμφισβήτητο ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους θα πράξουν τα δέοντα από την δική τους πλευρά. Θέλω, λοιπόν, να πω σε όλους τους Έλληνες ότι τώρα έχει έρθει η στιγμή για να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους. Είναι κάτι το οποίο θα έχω κι εγώ την ευκαιρία ν’ αναφέρω κατ’ ιδίαν στο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλω να πω ότι οπωσδήποτε πλέον πρέπει να συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων».

Επίσης, όσον αφορά το ΔΝΤ, τόνισε πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του, για την αξιοπιστία όλου του ελληνικού προγράμματος.

«Όμως, παρόλα αυτά πιστεύω ότι το ΔΝΤ πρέπει να έχει κατά νου τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που υπάρχουν σε κάποια ζητήματα. Για παράδειγμα, όπως αναφέρατε, κ. Πρόεδρε, κι εσείς, το ζήτημα του κοινωνικού διάλογου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξουν αυτές οι ευαισθησίες που θα επιτρέψουν στον κοινωνικό διάλογο να τηρήσει τα μέτρα και τα σταθμά του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και, επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολύ περισσότερο ούτε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν μέτρα τα οποία θα επιφέρουν πλήγμα ή θα καταστρέψουν ολωσδιόλου τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο».

Όπως τόνισε «μόνη λύση είναι μια λύση συμβιβασμού και νομίζω ότι είμαστε αρκετά έξυπνοι να την βρούμε όλοι μαζί. Και γι’ αυτόν τον λόγο έχω έρθει εδώ στην Ελλάδα για να προσφέρω την υποστήριξή μου και την διαβεβαίωσή μου ότι την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα και ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι για το ελληνικό χρέος».

Tέλος, υπογράμμισε τον ιδιαίτερα σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της χώρας της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι είναι κάτι το οποίο ασφαλώς και δεν αγνοούμε, δεν παραγνωρίζουμε.

«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιο είναι το άχθος το οποίο κουβαλάει η Ελλάδα λόγω της ιδιαιτερότητας της θέσεώς της. Γνωρίζουμε καλά ποιος είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των συνόρων της Ελλάδας και γνωρίζουμε πόσο πολλές φορές είναι δύσκολες οι σχέσεις με τον ισχυρό γείτονά σας, την Τουρκία. Όλ’ αυτά τα γνωρίζουμε, όπως επίσης γνωρίζουμε και το βάρος που έχει επιφέρει στην ελληνική οικονομία η υποδοχή των προσφύγων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλα αυτά θα τα λάβουμε σοβαρότατα υπόψη μας κατά τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» κατέληξε ο κ.Μοσκοβισί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: