Πανικός στην Άγκυρα: Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν στρατιωτικά τον Άσαντ!




Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν το καθεστώς Άσαντ, έξι χρόνια μετά την έναρξη του καταστροφικού πολέμου στην Συρία;

Η προφανής απάντηση είναι όχι. Στην Τουρκία όμως υπάρχει άλλη άποψη. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Άσαντ διατείνεται τουρκική εφημερίδα ταυτισμένη με το καθεστώς Ερντογάν.

Κατά την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak Αμερικανοί και Κούρδοι του YPG υποστήριξαν τις δυνάμεις του Άσαντ στην επιχείρηση ανακατάληψης έξι χωριών στην περιοχή του Χαλεπίου τα οποία κρατούσε ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» (ΕΣΣ).

Οι μαχητές του ΕΣΣ είχαν «απελευθερώσει» τα εν λόγω χωριά, υποστηριζόμενοι από τις τουρκικές δυνάμεις στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».

Όμως οι Κούρδοι του YPG ανακοίνωσαν πως ανακατέλαβαν τα χωριά μετά από σύγκρουση με τον ΕΣΣ. Λίγες ώρες αργότερα το καθεστώς Άσαντ ανακοίνωσε πως τα χωριά καταλήφθηκαν από συριακές και κουρδικές δυνάμεις.

Από τον πόλεμο των ανακοινώσεων δεν τεκμηριώνεται αμερικανική εμπλοκή άμεσα. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους Κούρδους του YPG, για τους Τούρκους θεωρείται επίσης δεδομένο ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται πίσω από αυτήν την εξέλιξη. Και είναι πολύ πιθανό να μην έχουν και πολύ άδικοι οι Τούρκοι, ειδικά μετά την συμφωνία Τούρκων και Ρώσων, με την οποία η Άγκυρα είχε το πράσινο φως από τη Μόσχα για να επιχειρήσει στο Χαλέπι ίσως και ερήμην του Άσαντ.

Βάζοντας τον ΕΣΣ να κάνει δηλώσεις, η Άγκυρα καταγγέλλει επίσημα τις ΗΠΑ για αναξιοπιστία. Με τον ίδιο τρόπο καταγγέλλει την Ουάσινγκτον ότι μπορεί να υποστηρίξει την συμμαχία Άσαντ – Κούρδων, η οποία πάντως, παρά τα λεγόμενα των Τούρκων μόνο δεδομένη δεν είναι.

Την ίδια ώρα πάντως οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι ο ΕΣΣ έχει φτάσει σε απόσταση 2 χλμ. από την πόλη αλ Μπαμπ, νοτιοανατολικά του Χαλεπίου.

Με πληροφορίες από: http://www.yenisafak.com/en/world/us-guarding-assad-in-aleppo-2556910

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: