Ο Μάικλ Φλιν, σύμβουλος του Τραμπ, συναντήθηκε κρυφά με πράκτορες του Ερντογάν




Τον τελευταίο μήνα ο κορυφαίος σύμβουλος άμυνας του Τραμπ, ο απόστρατος στρατηγός Μάικλ Φλιν συναντήθηκε με δύο ηγετικά στελέχη της τουρκικής κοινότητας της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις με πράκτορές της Άγκυρας, γράφει στην ιστοσελίδα Daily Caller ο δημοσιογράφος Chuck Ross.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

Ο Φλιν που υπηρέτησε ως διευθυντής της DIA (Defense Intelligence Agency, Υπηρεσία Ασφαλείας των ενόπλων δυνάμεων) στο διάστημα 2012-14 συναντήθηκε στις 10 Οκτωβρίου με τον Ιμπραήμ Κουρτουλούς και τον Ιλάλ Μουτλού, δύο άτομα του δικτύου των τουρκικών οργανώσεων στις ΗΠΑ που προωθούν την ατζέντα Ερντογάν.

Οι δύο αυτοί – ο Μουτλού είναι και εξάδελφος του Ερντογάν – συνδέονται με δίκτυα που είτε χρηματοδοτούνται από την τουρκική κυβέρνηση, είτε έχουν στενές σχέσεις με τον Ερντογάν και το καθεστώς του αναφέρει έρευνα του Daily Caller.

Η αποκάλυψη των συναντήσεων έρχεται μετά από άλλη, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι επιχειρηματίας, διευθυντής οικονομικού οργανισμού που ελέγχεται από την τουρκική κυβέρνηση «ενοικίασε» τις υπηρεσίες της δεξαμενής σκέψης που έχει συστήσει ο στρατηγός Φλιν, το Flynn Intel Group, με σκοπό να επηρεάσει το Κογκρέσο.

Την περασμένη εβδομάδα ο Φλιν εκθείαζε δημοσίως τον Ερντογάν και ζητούσε από την αμερικανική κυβέρνηση να εκδώσει τον Γκιουλέν στην Τουρκία. Το γεγονός προκάλεσε υποψίες σε πολλούς αναλυτές καθώς ο Φλιν ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ασχοληθεί με τον Γκιουλέν. Μάλιστα ο ίδιος ασκούσε κριτική στον Ερντογάν σχετικά με την αδράνεια του έναντι των τζιχαντιστών.

Το συμβόλαιο και η συνάντηση τον περασμένο μήνα προκάλεσαν μεγάλα ερωτηματικά για τον Φλιν ο οποίος προτάθηκε χθες το βράδυ για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα της επιτροπής για τη μεταβατική περίοδο, τον οποίο επικαλείται το CNN. ΕΔΩ Η ΕΙΔΗΣΗ

Η Washington Post ανέφερε πως πηγή προσκείμενη στον Τραμπ είπε πως ο Φλιν εξακολουθεί να έχει σχέσεις με την εταιρεία βιτρίνα Inovo BV που ελέγχεται από τον Εκίμ Αλπτεκίν, διευθυντή του Γραφείου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας.

Ωστόσο ο Τραμπ δεν φαίνεται να ενοχλείται από τη δραστηριότητα του Φλιν και μάλιστα τον κάλεσε να συμμετάσχει σε άκρως απόρρητη ενημέρωση, πρόσφατα.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Κουρτουλούς ανέφερε ότι στην συνάντησή του με τον Φλιν βρήκε την ευκαιρία να τον «επιμορφώσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σχετικά με τον Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί εγκέφαλο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο Ερντογάν και ενεργούμενά του όπως ο Κουρτουλούς θέλουν την έκδοση Γκιουλέν στην Τουρκία. Ο Γκιουλέν έχει το δικό του δίκτυο στις ΗΠΑ και μάλιστα μέλη του δικτύου αυτού έκαναν δωρεές στο ίδρυμα Κλίντον.

Οι αντίπαλοι του Γκιουλέν τον θεωρούν τρομοκράτη και θέλουν να πείσουν κα την αμερικανική ηγεσία για αυτό. «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σημαντικά ζητήματα για την σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία. Συζητήσαμε για την ασφάλεια, την οικονομία, τις διμερείς σχέσεις και είχα την ευκαιρία να επιμορφώσω περισσότερο τον στρατηγό Φλιν σχετικά με τον τρομοκράτη Γκιουλέν», είχε γράψει ο Κουρτουλούς στις 10 Οκτωβρίου.

Η εν λόγω συνάντηση δεν είδε το φως της δημοσιότητας. Το τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο των ΗΠΑ Alaturka ανέφερε πως έγινε συζήτηση για τον Γκιουλέν μεταξύ Κουρτουλούς και Φλιν και δημοσίευσε και σχετικό βίντεο. Στην συνάντηση ήταν και ο Μουτλού, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Turken Foundation.

Ο οργανισμός αυτός ιδρύθηκε το 2014 μετά την συγχώνευση των οργανισμών TURGEV Foundation και Ensar Foundation, αμφοτέρων ελεγχόμενων από την τουρκική κυβέρνηση.

Δεν είναι ξεκάθαρο το ποιος χρηματοδοτεί το Turken Foundation. Όμως έλαβε δωρεές ύψους 24 εκ. δολαρίων, πέρυσι.
«Πρόκειται για χρήματα προς υποστήριξη οργανώσεων που δρουν ως πράκτορες ή τροφοδοτούν με χρήμα τις προεκλογικές εκστρατείες ;», αναρωτιέται ο Μάικλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute, ο οποίος αναφέρει ότι πολλά χρήματα έφτασαν πρόσφατα στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Φλιν συναντήθηκε και με άλλους οπαδούς του Ερντογάν. Η δεξαμενή σκέψης του Flynn Intel Group αρνήθηκε να σχολιάσει. Όμως οι δύο Τούρκοι με τους οποίους συναντήθηκε δουλεύουν για τον Ερντογάν, έμμεσα ή άμεσα. Επίσης εκτελεστικός διευθυντής του TURGEV Foundation είναι ο γιος του Ερντογάν Μπιλάλ.

Ο Ερντογάν φαίνεται πως ασκεί πίεση για το ζήτημα του Γκιουλέν στις ΗΠΑ μέσω δικτύων και οργανώσεων. Στο παιχνίδι αυτό, όπως αποκαλύφθηκε από υποκλαπέντα emails συμμετέχει και το Turkish Heritage Organization.

ΠΗΓΗ: DAILY CALLER

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: