Ο Κασουλίδης δέχεται την σταδιακή αποχώρηση του κατοχικού στρατού! Διαμάχη με το ΔΗΚΟ




Λευκωσία: Μία δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, που αναφέρει ότι «φυσικά κανένας στρατός, εκτός αν ηττηθεί κατά κράτος, δεν αποχωρεί σε μια μέρα”, προκάλεσε διαμάχη μέσω ανακοίνωσεων με το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

Ο Κύπριος  υπουργός Εξωτερικών, έκανε περίεργες δηλώσεις για το Κυπριακό και τη λύση, αλλά και την ανεξαρτησία και κυριαρχία του νησιού.

Το ΔΗΚΟ κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εξηγήσει «τι εννοεί ο Υπουργός του, κ. Κασουλίδης, όταν δηλώνει έτοιμος να αποδεχθεί πως η Κύπρος μετά τη λύση του Κυπριακού δεν θα είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη».

Στην ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, αναφέρει ότι «είναι η πρώτη φορά, που Ελληνοκύπριος πολιτικός, δηλώνει έτοιμος να εκχωρήσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τη λύση του κυπριακού. Είναι η πρώτη φορά, που πολιτειακός αξιωματούχος και μάλιστα ο Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει έτοιμος να αποδεχθεί πως μετά τη λύση του κυπριακού, η Κύπρος ΔΕΝ θα είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Ελπίζουμε ο κ. Κασουλίδης να μην είναι ο προάγγελος αποκάλυψης κάποιας από τις λεγόμενες «συγκλίσεις», που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέκρυψε από το λαό.
Το Δημοκρατικό Κόμμα απαιτεί εξηγήσεις τώρα».

Η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών

«Επιδιώκουμε την απόλυτη κυριαρχία και ανεξαρτησία, χωρίς πλέον προσχήματα που να απορρέουν από οποιαδήποτε Συνθήκη», τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε γραπτή του δήλωση σε απάντηση ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΔΗΚΟ.

Στην ανακοίνωση του ο κ. Κασουλίδης αναφέρει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη από της ιδρύσεώς της από το 1960. Όμως η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τη Συνθήκη Εγγυήσεως ότι της έδινε ένα τέτοιο δικαίωμα. Εμείς επιδιώκουμε την απόλυτη κυριαρχία και ανεξαρτησία, χωρίς πλέον προσχήματα που να απορρέουν από οποιαδήποτε Συνθήκη».

«Φυσικά κανένας στρατός, εκτός αν ηττηθεί κατά κράτος, δεν αποχωρεί σε μια μέρα. Αυτή την περίοδο αναδίπλωσης και αποχώρησης είναι που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με ημερομηνία οριστικής αποχώρησης όλων των τουρκικών στρατευμάτων σε εύλογο χρονικό διάστημα», προσθέτει.

Ο Υπουργός υπενθυμίζει ότι «η μια και μόνη κυριαρχία, η μια διεθνής προσωπικότητα και ιθαγένεια είναι ήδη συμφωνημένα και θα αποτυπώνονται σε ενδεχόμενη λύση».

Εκφράζει λύπη γιατί «στην προσπάθεια για να πείσουμε το ακροατήριο των Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι απευθυνόμαστε και σε αυτό».

«Στις συστηματικές καχυποψίες τους έναντι του Προέδρου Αναστασιάδη, ανακαλύπτει εκ του μη όντος να δημιουργεί θέματα, τα οποία διαψεύθηκαν επανειλημμένα. Διαψεύθηκαν οι καχυποψίες του για το προαγγελθέν ανακοινωθέν για τις 14 Σεπτεμβρίου μετά το τέλος των εντατικών διαπραγματεύσεων, διαψεύθηκαν οι καχυποψίες τους για τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, διαψεύθηκαν οι καχυποψίες τους για τη συζήτηση του Εδαφικού εκτός Κύπρου ότι τάχα ο Πρόεδρος θα ήταν ευάλωτος στις πιέσεις και θα διαψευθούν και πάλι», καταλήγει η ανακοίνωση.

http://mignatiou.com/2016/11/exigisis-apo-anastasiadi-zita-to-diko-gia-dilosis-kasoulidi-peri-anexartisias/

http://mignatiou.com/2016/11/kasoulidis-epidiokoume-tin-apoliti-kiriarchia-ke-anexartisia-choris-pleon-proschimata/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: