Ο Ισλαμικός Στρατός αιχμαλώτισε δύο Τούρκους στρατιωτικούς: Αγνοούνται λέει η Άγκυρα




Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε ότι έχει χάσει κάθε επαφή με δύο στρατιωτικούς της στη Συρία, λίγη ώρα αφότου η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος γνωστοποίησε ότι τους έχει αιχμαλωτίσει, μέσω του πρακτορείου «ειδήσεων» Άμακ, το οποίο πρόσκειται στο ΙΚ.

«Έχει χαθεί η επαφή με δύο από τους στρατιώτες μας» στο έδαφος της Συρίας, ανέφερε το τουρκικό γενικό επιτελείο σε ανακοίνωσή του, λίγη ώρα αφότου το Άμακ μετέδωσε την ανάληψη της ευθύνης για την απαγωγή τους από το ΙΚ στη βόρεια Συρία. Ο τουρκικός στρατός επενέβη στη βόρεια Συρία στα τέλη του Αυγούστου για να απωθήσει τόσο το ΙΚ, όσο και τους σύρους κούρδους αντάρτες.

Ο διεθνής συνασπισμός παραδέχθηκε πως βομβάρδισε κατά λάθος φιλοκυβερνητικές δυνάμεις τη 17η Σεπτεμβρίου

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα στο ιρακινό και το συριακό έδαφος εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) παραδέχθηκε σήμερα ότι βομβάρδισε κατά λάθος δυνάμεις προσκείμενες στο συριακό καθεστώς τη 17η Σεπτεμβρίου κοντά στη Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, «σφάλματα» και «ανθρώπινοι παράγοντες» συνέβαλαν ο συνασπισμός να θεωρήσει ότι δυνάμεις «προσκείμενες στο συριακό καθεστώς» ήταν τζιχαντιστές και να εξαπολύσει έναν βομβαρδισμό εναντίον τους ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περίπου 90 εξ αυτών, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο διεθνής συνασπισμός δεν πολεμά τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και πλήττει μόνο τους τζιχαντιστές—κυρίως αυτούς του Ισλαμικού Κράτους, και λιγότερα συχνά τις δυνάμεις που θεωρούνται προσκείμενες στο δίκτυο της αλ Κάιντα.

Οι βομβαρδισμοί της 17ης Σεπτεμβρίου έγιναν από αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Δανίας και της Βρετανίας, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τηλεφωνικά ο αμερικανός υποπτέραρχος Ρίτσαρντ Κόου, επικεφαλής της έρευνας.

Το συριακό καθεστώς είχε τότε κατηγορήσει τον συνασπισμό ότι διεξήγαγε μια «εσκεμμένη» επιδρομή και ο κυριότερος σύμμαχος του Δαμασκού, η Ρωσία, είχε θέσει ζήτημα στον ΟΗΕ.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε εκφράσει τη «λύπη» της μετά τον βομβαρδισμό αλλά επισήμως τουλάχιστον δεν είχε αναγνωρίσει ότι ευθυνόταν ο διεθνής συνασπισμός που έχει συγκροτήσει.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας της οποίας ηγήθηκε ο υποπτέραρχος Κόου, η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησε στο σφάλμα αυτό άρχισε με τη λανθασμένη αναγνώριση ενός αυτοκινήτου, που θεωρήθηκε ότι ανήκε στο ΙΚ.

Όλες οι κατοπινές αναλύσεις βασίστηκαν σε αυτή τη λανθασμένη βάση, εξήγησε ο υποπτέραρχος, ο οποίος τόνισε πως οι άνδρες των δυνάμεων οι οποίες στοχοθετήθηκαν δεν φορούσαν στολές, ούτε διακριτικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναγνώρισή τους.

Πάντως ο Κόου υπερασπίστηκε το συμμαχικό προσωπικό το οποίο διέπραξε το σφάλμα, λέγοντας ότι πρόκειται για «καλούς ανθρώπους» που «προσπαθούσαν να κάνουν το σωστό». «Έχουν δίκιο τις περισσότερες φορές, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαν», πρόσθεσε ο υποπτέραρχος.

Πέραν του αρχικού λάθους, υπήρξαν και άλλα: ένας αναλυτής εντόπισε ένα άρμα μάχης και τόνισε ότι «αυτό που βλέπουμε δεν γίνεται να ανήκει στο ΙΚ».

Ακόμη σοβαρότερο ήταν το γεγονός πως η Μόσχα προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τους Αμερικανούς τηλεφωνικά για να τους ειδοποιήσει πως έπλητταν δυνάμεις του καθεστώτος και όχι τζιχαντιστές του ΙΚ. Αλλά η γραμμή αυτή δεν ήταν διαθέσιμη για 27 λεπτά.

Μέσα σε αυτά τα 27 λεπτά έγιναν 15 πλήγματα. Εντέλει κατέστη δυνατή η επικοινωνία και η πληροφορία διαβιβάστηκε, σύμφωνα με τον Κόου.

Συνολικά στις επιδρομές που εξαπολύθηκαν ερρίφθησαν 34 βόμβες ακριβείας και 380 βλήματα από πολυβόλα 30 χιλιοστών.

Εξάλλου, πριν αρχίσει η επιδρομή, έγινε άλλο ένα βαρύ σφάλμα: οι Ρώσοι ειδοποιήθηκαν ότι επρόκειτο να γίνει ένα πλήγμα κοντά στη Ντέιρ Εζόρ, αλλά τους δόθηκαν λάθος συντεταγμένες. «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά αν είχαμε δώσει τις ακριβείς συντεταγμένες στους Ρώσους, μπορεί να μας είχαν πει πως κάναμε λάθος πριν αρχίσει» ο βομβαρδισμός, είπε ο υποπτέραρχος Κόου.

«Δεν αρθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων», όσον αφορά τον προσδιορισμό των στόχων, έκρινε σε μια ανακοίνωσή του ο υποπτέραρχος Τζεφ Χάριγκιαν, επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού.

Πάντως το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν ανέφερε πιο συγκεκριμένα ποιοι ευθύνονται μεταξύ των αναλυτών και των αξιωματικών που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση.

29/11/2016 22:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Άγκυρα, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: