Ο Ιάσων Πιπίνης παρουσιάζει την ιστορία του προέδρου της Βολιβίας στο νέο του βιβλίο




Την ιστορία του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες παρουσιάζει στο νέο του βιβλίο ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης. Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Το Καμένο Παλάτι. Η αληθινή ιστορία του πρώτου ιθαγενούς προέδρου στη Λατινική Αμερική, Έβο Μοράλες» έγινε στο βιβλιοπωλείο Ιανός στο κέντρο της Αθήνας. Ο Έβο Μοράλες θεωρείται ως ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Στην παρουσίαση για το βιβλίο μίλησαν η δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου, η ιστορικός και καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου Μαρία Δαμηλάκου και η δημοσιογράφος Εύα Αντωνοπούλου, η οποία συντόνισε και τη συζήτηση. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πολλοί δημοσιογράφοι αλλά και φοιτητές.

«Ο πόλεμος του νερού»

Ο Ιάσων Πιπίνης αναφέρθηκε και στο λεγόμενο πόλεμο του νερού, που ξέσπασε στις αρχές του 2000 στη Βολιβία. «Μέσα από αυτή τη λαϊκή εξέγερση που έγινε στη Βολιβία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού αναδείχθηκε και το ηγετικό χάρισμα του Έβο Μοράλες που λίγο αργότερα κατάφερε να κατακτήσει την εξουσία», τόνισε ο συγγραφέας και πρόσθεσε: «Η ιδιωτική εταιρία που είχε αναλάβει την διαχείριση του νερού είχε απαγορεύσει στους πολίτες ακόμη και να μαζεύουν με κουβαδάκια το νερό της βροχής. Σκεφτείτε ότι με την αύξηση των τιμολογίων ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δεν είχε πρόσβαση στο νερό. Ήταν κάτι εξοργιστικό. Η λαϊκή εξέγερση οδήγησε τον τότε πρόεδρο να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο και το νερό πέρασε και πάλι στη διαχείριση του δημοσίου»,

Η κ. Μαρία Σαράφογλου μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «στο Καμένο Παλάτι, το αντίστοιχο Μέγαρο Μαξίμου δηλαδή, καταφέρνει να φθάσει μετά από πολύ καιρό και πολύ κόπο ο Έβο Μοράλες. Είναι εντυπωσιακό πως ένας πάμφτωχος αγρότης προερχόμενος από τους κόλπους των ιθαγενών γίνεται πρόεδρος μιας χώρας, κάτι που κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί, και μάλιστα σήμερα διανύει ήδη την τρίτη θητεία του».

Ο Ιάσων Πιπίνης υπογράφει βιβλία
Ο Ιάσων Πιπίνης υπογράφει βιβλία

Η δημοσιογράφος Εύα Αντωνοπούλου τόνισε στην ομιλία της πως την ίδια στιγμή «η κριτική που ασκείται στον Έβο Μοράλες έγκειται και στο γεγονός πως η οικονομία της χώρας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και κυρίως του φυσικού αερίου και δεν έχει προβλέψει, όπως δεν είχε προβλέψει ούτε ο Ούγο Τσάβες και στη συνέχεια ο Μαδούρο, τι θα γίνει όταν πέσουν οι τιμές, όπως συνέβη με το πετρέλαιο και επλήγη η Βενεζουέλα. Είναι αντίστοιχη η κριτική που ασκείται στον Έβο Μοράλες».

Η καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου Μαρία Δαμηλάκου υποστήριξε πως «πριν από τον Έβο Μοράλες στη Βολιβία υπήρχε μια επαναστατική παράδοση και μια ικανότητα στη διαχείριση των πραγμάτων. Αυτή η παράδοση επιβιώνει σήμερα στο μοντέλο διακυβέρνησης του Έβο, που αποτελεί την πιο σημαντική ψηφίδα σε αυτό το μωσαϊκό της αριστερής στροφής στη Λατινική Αμερική».

Από φτωχός αγρότης έγινε πρόεδρος

Το βιβλίο παρουσιάζει σημαντικά γεγονότα από τη νεότερη πολιτική ιστορία της Βολιβίας. Ο δημοσιογράφος συνάντησε τον πρόεδρο Έβο Μοράλες στη Λα Πας, σε υψόμετρο περίπου 4 χιλιάδων μέτρων στις Άνδεις και ταξίδεψε μαζί του με το προεδρικό αεροσκάφος αλλά και με ελικόπτερο σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο Έβο Μοράλες γεννήθηκε σε ένα χωριό στις Άνδεις, σε μια φτωχή οικογένεια αγροτών. Το σπίτι του δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τρεχούμενο νερό. Η σκεπή ήταν από άχυρα και το πάτωμα από χώμα. Ο Μοράλες προέρχεται από τους ιθαγενείς αϋμάρα και όπως διηγείται ο ίδιος, μέχρι την ηλικία των 14 ετών δεν είχε ούτε παπούτσια να φορέσει. Ο Μοράλες υπήρξε για χρόνια συνδικαλιστής των καλλιεργητών φύλλων κόκας στις Άνδεις, («κοκαλέρος», όπως είναι γνωστοί), και μέσα από αυτό το μονοπάτι κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας.

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά και στον λεγόμενο «πόλεμο του νερού» στις αρχές του 2000, μια λαϊκή εξέγερση που έγινε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά και στις κινητοποιήσεις που ανάγκασαν τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας Σάντσες δε Λοσάδα να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο.

Η συνέντευξη του Έβο Μοράλες

Ο Έβο Μοράλες στη συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο, η οποία περιλαμβάνεται στο βιβλίο, μίλησε και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και δήλωσε πως σκοπεύει να επισκεφθεί την χώρα μας στο άμεσο μέλλον.

Το Καμένο Παλάτι είναι το δεύτερο βιβλίο του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη για την πολιτική ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Το προηγούμενο βιβλίο του, «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής», (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, 2014), παρουσίαζε κυρίως την πολιτική διαδρομή του πρώην ηγέτη της λεγόμενης μπολιβαριανής επανάστασης στη Βενεζουέλα, Ούγο Τσάβες, αλλά και την ιστορία του ηγέτη της περουβιανής επανάστασης Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, συμμάχου του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος ήταν θείος του συγγραφέα.

Όπως τόνισε ο Ιάσων Πιπίνης, το επόμενο βιβλίο του θα έχει αντικείμενο τη μεγάλη κρίση στη Βενεζουέλα. Στο βιβλίο, το οποίο γράφει αυτό τον καιρό και αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο, θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων συνεντεύξεις από τους «πρωταγωνιστές» της κρίσης, τόσο από την κυβέρνηση Μαδούρο όσο και από την αντιπολίτευση, αλλά και σημαντικά ντοκουμέντα, όπως συνεντεύξεις που κατάφερε να πάρει ο δημοσιογράφος στη Βενεζουέλα, από πολιτικούς κρατούμενους του καθεστώτος Μαδούρο, προσπερνώντας την απαγόρευση που τους έχει επιβάλει η κυβέρνηση για να έρχονται σε επαφή με τον Τύπο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: