Ο Ερντογάν προετοιμάζεται, η Αθήνα …αραγμένη: Απόφαση για νέα εξοπλιστικά προγράμματα




Την υλοποίηση μεγάλου αριθμού εξοπλιστικών προγραμμάτων που υλοποιούμενα θα επηρεάσουν δυσμενώς τον συσχετισμό στρατιωτικής ισχύος με τη χώρα μας, αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή αμυντικής βιομηχανίας (SSIK) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής μας εορτής, σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.defence-point.gr

Σύμφωνα με τον ψηφιακό βραχίονα της αμερικανικής αμυντικής επιθεώρησης «Defense News», η επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Binali Yildirim και με τη συμμετοχή (ως μελών) του υπουργού Άμυνας Fikri Isik και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγού Hulusi Akar, αποφάσισε να προχωρήσει στην επίσημη παραγγελία μίας ακόμη μερίδας μαχητικών πέμπτης γενεάς F-35 Lightning II, στο πλαίσιο του πολυεθνικού προγράμματος «διακλαδικού μαχητικού κρούσης» (JSF: Joint Strike Fighter).

Υπενθυμίζεται, ότι η Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος JSF έχει δεσμευθεί για την προμήθεια 100 μαχητικών F-35A (στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται ο αριθμός των 116 μαχητικών) και ότι τοποθέτησε την παραγγελία για την πρώτη μερίδα στις 6 Μαΐου 2014 στο πλαίσιο της χαμηλού ρυθμού αρχικής παραγωγής μερίδας αριθμ. 10 (Low Rate Initial Production – LRIP 10) που η παραγωγή της θα αρχίσει το 2018.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια Lockheed Martin η πρώτη τουρκική μερίδα αφορούσε δύο μαχητικά (που θα παραχθούν στη διαμόρφωση Block 3F), ενώ η δεύτερη μερίδα, που παραγγέλθηκε τον Ιανουάριο του 2015, τέσσερα μαχητικά που θα περιλαμβάνονται στη LRIP 11, της οποίας η παραγωγή θα αρχίσει το 2019.

Μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για 30 Lightning II με οκτώ μαχητικά στο πλαίσιο καθεμίας των LRIP 12, 13 και 14 (πρόκειται για τα 24 μαχητικά, που σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης [δες την ανάρτηση με τίτλο: «“Δωροδοκεί” τις ΗΠΑ ο Ερντογάν με μια μοίρα μαχητικών F-35» στον σύνδεσμο http://www.defence-point.gr/news/?p=164096], αφορά η απόφαση που λήφθηκε στις 28 Οκτωβρίου).

Με βάση την ανακοίνωση της SSIK η παράδοση τους θα λάβει χώρα τη διετία 2021-2022. Παράλληλα με το πρόγραμμα JSF εξελίσσεται και το πρόγραμμα TFX που αφορά την εγχώρια σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή μαχητικού με την πρώτη πτήση να προγραμματίζεται για το 2023, την εκατοστή επέτειο της ίδρυσης της σύγχρονης Τουρκίας.

Όμως στην ατζέντα της συνεδρίασης της 28ης Οκτωβρίου 2016 δεν περιλαμβανόταν μόνο το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 Lightning II. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση Τύπου, περιλαμβανόταν συνολικά 12 εξοπλιστικά προγράμματα.

Μεταξύ αυτών και το πρόγραμμα προμήθειας δύο αεροσκαφών διοίκησης και ελέγχου (πρόγραμμα KKU-2). Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα φέτος η τουρκική αρχή αμυντικών προμηθειών, το υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM) προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια των συγκεκριμένων αεροσκαφών που θα πρέπει να έχουν δυνατότητα μεταφοράς 12 ατόμων. Μάλιστα η προθεσμία υποβολής προσφορών για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε παραταθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 15.00 (τοπική).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις βιομηχανικών πηγών, το κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος αναμένεται να διαμορφωθεί από 45 έως 90 εκατομμύρια ευρώ ανάλογα με τη διαμόρφωση των αεροσκαφών. Σε υπηρεσία τα δύο αεροσκάφη θα έχουν ως δευτερεύουσα αποστολή τη μεταφορά επισήμων (VIP).

Ας σημειωθεί ότι το 2006 η Τουρκία είχε επιλέξει το επιχειρηματικό αεριωθούμενο Gulfstream G550 για την ικανοποίηση της σχετικής απαίτησης και το 2008 είχε αποφασίσει την προμήθεια δύο αεροσκαφών του τύπου.

Πάντως στη συνεδρίαση της SSIK αποφασίστηκε η ανάθεση της διαχείρισης του συγκεκριμένου προγράμματος στην THY Teknik, τη θυγατρική της Turkish Airlines, του εθνικού αερομεταφορέα της Τουρκίας, που δραστηριοποιείται στις επισκευές και συντήρηση αεροπορικού υλικού.

Άλλο ένα πρόγραμμα για το οποίο λήφθηκε απόφαση από τη SSIK ήταν η προμήθεια επιπλέον σκαφών επιφανείας για τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας (TDK: Turk Deniz Kuvvetleri) χωρίς όμως να αποδεσμευθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για τον αριθμό ή τον τύπο των πλοίων.

Επίσης, η επιτροπή εξουσιοδότησε το υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM) για την προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τον εκσυγχρονισμό 25 ελικοπτέρων S-70B-28 Seahawk που επιχειρεί η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας (TDK). Σημειώνεται ότι τα τουρκικά ελικόπτερα αποτελούν έκδοχο του SH-60B Seahawk του Ναυτικού των ΗΠΑ αλλά διαθέτουν πλήρως ολοκληρωμένο ψηφιακό κόκπιτ και σύστημα διαχείρισης αποστολής.

Τα υπόλοιπα προγράμματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της 28ης Οκτωβρίου είναι τα ακόλουθα:

>η λογιστική υποστήριξη του ολοκληρωμένου συστήματος ναυτικής επιτήρησης (IMSS: Integrated Maritime Surveillance System) «Uzun Ufuk» («Μακρινός Ορίζων»), που έχει εισαχθεί σε υπηρεσία.

>η συγκρότηση κέντρου κυβερνοάμυνας των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας (TSK SİBER SAVUNMA MERKEZİ – SİSAMER).

-η συγκρότηση διοίκησης ηλεκτρονικού πολέμου

>το πρόγραμμα του συστήματος διοίκησης, ελέγχου και συντονισμού συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (ELEKTRONİK HARP KOMUTA, KONTROL VE KOORDİNASYON SİSTEMİ – EHKKKS)

>η δημιουργία εθνικής διακλαδικής βιβλιοθήκης ηλεκτρονικού πολέμου (MİLLİ MÜŞTEREK ELEKTRONİK HARP BİLGİ BANKASI – MMEHBB)

>η παραγωγή νέας γενεάς ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων.

>η προμήθεια φορητών παρεμβολέων (jammers)

>η προμήθεια συστημάτων μέτρων ηλεκτρονικής υποστήριξης (ESM: Electronic Support Measures).

Σύμφωνα με αξιωματούχο της αρχής αμυντικών προμηθειών (δηλώσεις του οποίου περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα του «Defense News»), η συνεδρίαση της 28ης Οκτωβρίου αποτέλεσε την πρώτη σοβαρή προσπάθεια δρομολόγησης εξοπλιστικών προγραμμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου το οποίο είχε ως συνέπεια το «πάγωμα» όλων των σχετικών διαδικασιών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: