O Eμίρης του Κατάρ νοσταλγεί τις εποχές “ΓΑΠ”: Απειλεί να διώξει τις ελληνικές επιχειρήσεις…




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες που ο… επίτιμος εμίρης του Κατάρ(ο γιός του κάνει κουμάντο τώρα) προσβάλει και απειλεί μέσω οργισμένων διαρροών σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης την κυβέρνηση και συλλήβδην το κράτος και την πολιτεία επειδή-λέει-δεν τον αφήνουν να ολοκληρώσει τις μεγάλες επενδύσεις του.

Φοβούμαι ότι ο καλός εμίρης έχει μείνει στην εποχή του ΓΑΠ και της παρέας του. Τότε που μπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου και αναλωνόταν σε ρεβεράντζες με τον πρωθυπουργό, τον Χάρι, τη Λούκα, το Νικολάκη και τα άλλα παιδιά καταστρώνοντας μεγαλεπήβολα σχέδια για επενδύσεις μαμούθ με…φύκια και LNG στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Επενδύσεις που αποδείχτηκαν φύκια με μεταξωτές κορδέλες κατά κυριολεξία, αφού προσδοκούσαν χρηματοδότηση από ελληνικές τράπεζες (αυτές προφανώς στις οποίες το Εμιράτο έχει αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή…).

Μέχρι και στα ελληνικά μεταλλεία χρυσού θέλησε να μπει ο Αλ Θάνι με… ξένα κόλλυβα. Εδωσε τα χέρια με τον Παπανδρέου αλλά τον πήρε είδηση ο παμπόνηρος Ελληνας επίδοξος συνεταίρος του και τον άδειασε τελευταία στιγμή προτιμώντας την σιγουριά των Καναδών.
Σήμερα για ποιες ακριβώς επενδύσεις ομιλεί; Πρωτίστως για την ανέγερση θερινών κατοικιών προκειμένου να στεγάσει τις τρείς συζύγους και τα εικοσιτέσσερα παιδιά του -ζωή ναχουν- στην Οξιά. Το πανέμορφο νησάκι του Ιονίου που αγόρασε κοψοχρονιά και σήμερα αρνείται να πληρώσει τον φόρο μεταβίβασης.

Α. Ξέχασα. Είναι και το μουσείο μοντέρνας τέχνης με…αραβουργήματα που θέλει να φτιάξει στο νησί, προφανώς για να το επισκέπτεται ο ίδιος και η οικογένεια του. Είναι επίσης και το τουριστικό project της Ζακύνθου πάνω σε αμφισβητούμενη έκταση της εκκλησίας που μάλλον παράτυπα απέκτησε.

Ξεχνάει μου φαίνεται ο καλός εμίρης ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι φτωχό κράτος, αλλά παραμένει κράτος. Όχι Εμιράτο. Μπορεί να μην διαθέτει τους πόρους για να χρηματοδοτεί την Χίλαρι και τους διάφορους ισλαμοκανίβαλους, όπως το Κατάρ, διαθέτει όμως νόμους, πολεοδομικό κώδικα και εργατική νομοθεσία από αυτήν που σύμφωνα με πολλές καταγγελίες παραβιάζει η εταιρεία του Αλ Θάνι.

Ας κάνει λοιπόν υπομονή. Και αν βιάζεται ας μας αδειάσει την γωνιά να πάει δίπλα. Οσο για τις απειλές ότι θα διώξει τις ελληνικές εταιρείες και τους Ελληνες εργαζόμενους στο Κατάρ, ας του εξηγήσουν οι σύμβουλοι του ότι διακρατικές πράξεις επιχειρηματικής αντεκδίκησης επειδή δεν μπορείς να… χτίσεις τη βίλα σου, δεν υφίστανται στον πολιτισμένο κόσμο. Και τέτοιες «κατινιές» παραπέμπουν όχι σε Εμίρη, αλλά σε πραγματικό βεδουίνο κακομοίρη…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: