O Αναστασάκης σκηνοθετεί τους “Ψύλλους στ’ αυτιά” του Ζ. Φεντώ στη Θεσσαλονίκη




Εδώ ο κόσμος …καίγεται, διάγουμε μία από τις πλέον “άσχημες” εποχές της ιστορίας κι ένα Κρατικό θέατρο, στη Θεσσαλονίκη, ανεβάζει ένα έργο “ηλικίας” 110 ετών – ορόσημο της λεγόμενης Belle Epoque (Μπελ Επόκ);

“Eίναι απαραίτητο να υπάρχει μια κωμωδία στο ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ- έχουμε ανάγκη όλοι μας, καλλιτέχνες και κοινό, να δούμε μια παράσταση που θα μας δώσει ευκαιρία να ξεσπάσουμε σε γέλιο- είναι πολύ θλιβερό το τοπίο γύρω μας κι είναι και το γέλιο μια αφορμή …αντίστασης στο μαύρο σύννεφο που μας περιβάλλει. Η Τέχνη λυτρώνει. Φωτίζει τα σκοτάδια μας. Η επιλογή του έργου εντάσσεται σε ένα ρεπερτόριο που φέτος έχει σαν κεντρική θεματική του την οικογένεια. Πρώτα επέλεξα το έργο και μετά έγινε η …ανάθεση σε μένα! Η κωμωδία του Φεντώ εστιάζει στο αστικό μοντέλο οικογένειας των αρχών του 20ού αιώνα, στο Παρίσι της Μπελ Επόκ”, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος ανέλαβε και την (πρώτη του εδώ και 15 και πλέον μήνες που έχει αναλάβει τη διεύθυνση του θεάτρου) σκηνοθεσία.

“Αν θα μπορούσε κανείς να προσδιορίσει το θέμα της κωμωδίας θα έλεγε νομίζω ότι τα φαινόμενα απατούν! Η πραγματικότητα είναι λιγότερο σύνθετη απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Αν αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις μέσα στον θυελλώδη ρυθμό της καθημερινότητας χωρίς να εστιάσουμε στο τι πραγματικά συμβαίνει και στο τι νομίζουμε ότι συμβαίνει, μπορούμε να οδηγηθούμε σε λάθη κι αυταπάτες. Η πιθανή ερωτική απιστία, που μοιάζει να κινεί τα νήματα της δράσης, είναι μονάχα η αφορμή κι ένα κωμικό εύρημα. Το έργο πάει πολύ πιο πέρα”, τονίζει ο κ. Αναστασάκης.

Μετά την πρεμιέρα του Σαββάτου θα δίνονται καθημερινά παραστάσεις (Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00) με εισιτήρια από 5 έως 13 ευρώ.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: