Να υπερασπιστούν το δίκαιο και τα συμφέροντά μας με θάρρος καλεί τους νέους διπλωμάτες ο Ν. Κοτζιάς




Να παλέψουν, να υπερασπιστούν το ορθό, το δίκαιο και τα συμφέροντά μας, με θάρρος, γνώση και παρρησία κάλεσε τους νέους διπλωμάτες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο εξωτερικό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την τελετή αποφοίτησης της ΚΒ΄ Εκπαιδευτικής Σειράς Υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας η οποία έλαβε χώρα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο κ. Κοτζιάς ευχήθηκε καλοτάξιδες και καλοτάξιδους τις 15 νέες και νέους που έρχονται με όνειρα «στο καλύτερο υπουργείο της χώρας και ένα από τα πολύ καλά υπουργεία Εξωτερικών διεθνώς» όπως είπε, εφιστώντας τους την προσοχή στο έργο που τους περιμένει «σε δύσκολες συνθήκες για μία χώρα που πέρασε μία μακρόχρονη, τη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση, που δρα και κινείται σε μία περιοχή αστάθειας»

«Όπως δήλωσα επιστρέφοντας από τη Λιβύη προχθές το βράδυ», είπε ο κ. Κοτζιάς, «μπορέσαμε να ξαναπιάσουμε το νήμα της ιστορίας και να αποκαταστήσουμε όλες μας τις σχέσεις δημιουργικά, παραγωγικά και να αναβαθμίσουμε τη χώρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε στους νέους ότι η εποχή που θα ζήσουν θα τους αναγκάσει, μέσα από τις πολλές πληροφορίες- «να ανακαλύπτουν την άγνοια, το ψέμα ή την προπαγάνδα στο εσωτερικό, αλλά κύρια στο εξωτερικό της χώρας και να αναζητήσουν δημιουργικά την αλήθεια, να υπερασπιστούν το ορθό, το δίκαιο και το συμφέρον μας». Αλλά ενθυμούμενοι πάντα «ότι όσο ορθό και αν είναι αυτό που λέμε πρέπει πάντα να το πούμε με τρόπο που να το ακούει σωστά το αυτί στο οποίο απευθυνόμαστε, γιατί όπως λέει και ο ποιητής, το αυτί δεν ακούει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο ομιλεί το στόμα».

Και προσέθεσε: «Πρέπει όχι μόνο να έχουμε το δίκαιο και το ορθό με το μέρος μας, αλλά να ξέρουμε και πώς θα το πούμε και πότε θα το πούμε. Χρειάζεται δηλαδή να μάθουμε και να κατανοούμε και την άλλη πλευρά και χρειάζεται να έχουμε βαθιά στην ψυχή μας το αίσθημα του πατριωτικού, του συνταγματικού δημοκρατισμού και όχι βέβαια ενός ψεύτικου εθνικισμού. Πολύ περισσότερο να μην αποδεχόμαστε τον εθνικισμό της άλλης πλευράς».

Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, παρά τα προβλήματα της εποχής και του θεσμού προσφέρει μία μεγάλη οικογένεια, στοργή, γνώση, επισημαίνοντας ότι «έχουμε εξαιρετικά καλούς διπλωμάτες από τους οποίους όλοι μας έχουμε να μάθουμε».

Ο κ. Κοτζιάς είπε επίσης ότι τα δύο τελευταία χρόνια δεν είχε κανένα πρόβλημα το υπουργείο στο να καταπολεμήσει τη διαφθορά που είχε συσσωρευτεί. «Νιώθουμε περήφανοι που στείλαμε 91 υποθέσεις στον εισαγγελέα από παράνομες πληρωμές σε ΜΚΟ μέχρι στελέχη που μπλέχτηκαν σε ιστορίες με βίζες αλλά και άλλες παρανομίες», είπε και συνέχισε: «Εσείς κρατείστε το καλό που υπάρχει σε αυτό το υπουργείο.

Αποφασίστε να μην προσαρμοστείτε ποτέ στις αρνητικές πλευρές που θα συναντήσετε και να λέτε πάντα τη γνώμη σας με παρρησία. Η γνώση σας δεν είναι κακό να υπάρχει, είναι απαραίτητη, για να μπορούμε να αποφεύγουμε ακόμα και λάθη ή να εμπλουτίσουμε καλύτερα την πολιτική μας στρατηγική . Η σιωπή είναι απαραίτητη μόνο όταν χρειάζεται και δεν είναι πάντα χρυσός».

Ο υπουργός Εξωτερικών, καταλήγοντας, κάλεσε τους νέους διπλωμάτες «να αντιπαλεύουν από κοινού τα κακώς κείμενα και να υπερασπίζονται τα αγαθά αυτού του τόπου και τα δίκαιά του».

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς δίνοντας τον λόγο στον κ. Παυλόπουλο είπε ότι «είναι μεγάλη η τιμή για το υπουργείο μας, για εσάς και για μένα, που είναι κοντά μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένας άνθρωπος που είναι η ζωντανή διπλωματία, που κάθε φορά που εκπροσωπεί τη χώρα, μας κάνει να νοιώθουμε υπερήφανοι».

http://mignatiou.com/2016/11/iste-o-thitis-kotzias-ellinika-kommata-apantoun-sto-paralirima-megaliou-tou-erntogan/

http://mignatiou.com/2016/11/den-ntreponte-i-ek-pou-echoun-simea-me-olokliri-tin-kipro-ennoi-kati-o-erntogan/

30/11/2016 16:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: