“Μην λησμονάτε τη χώρα μας”: Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα το δείπνο του ΠτΔ προς τιμή Ομπάμα




Σας υποδέχομαι στην Αθήνα ως τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών που υπηρέτησε συνειδητά την αξία της δημοκρατίας ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προσφωνώντας τον Μπαράκ Ομπάμα στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του.

Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει κόστος για το οποίο δεν είναι υπεύθυνος, είπε ο κ Παυλόπουλος.

Δίχως να μας κάμπτει το βαρύτατο οικονομικό και κοινωνικό κόστος μιας εν πολλοίς λανθασμένης και αδιέξοδης πολιτικής λιτότητας, συνεχίζουμε αταλάντευτα την πορεία μας, εντός της ΕΕ, και του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, Αγωνιζόμαστε μαζί με όλους εκείνους τους εταίρους μας που συμμερίζονται τον γνήσιο και ανιδιοτελή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, προκειμένου το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε, κυρίως, δε, τις αρχές και τις αξίες του σεβασμού του ανθρώπου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή, τις αρχές και τις αξίες οι οποίες καθιστούν στο διηνεκές ζοφερό παρελθόν τους εφιάλτες του φασισμού και το ναζισμού που άφησε πίσω του ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ανταποκρινόμαστε με αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια στο τεράστιο αυτό ζήτημα, το οποίο έχει κύρια αιτία του τον πόλεμο στη Συρία, και την ευρύτερη περιοχή, και το οποίο κάθε άλλο παρά οφείλεται σε δικά μας λάθη.

Εμείς οι Έλληνες,ανέφερε, αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες με ανθρωπισμό και δικαιοσύνη περιμένοντας την αλληλεγγύη από τους εταίρους μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε την τζιχαντιστική τρομοκρατική βαρβαρότητα η οποία, όπως είπε, διαπράττει κατά κυριολεξία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Όμως κ Πρόεδρε, είπε απευθυνόμενος στον κ. Ομπάμα, η υπεράσπιση των προσφύγων και η εξάλειψη της τρομοκρατίας, προϋποθέτει το τέλος του πολέμου στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Ο στόχος αυτός είναι κοινή υπόθεση των ΗΠΑ της ΕΕ και της Ρωσίας. Και χαιρόμαστε διότι εσείς, με τη σώφρονα και οραματική πολιτική σας, κατανοήσατε πλήρως αυτή τη μεγάλη αλήθεια και την κάνατε πράξη.

Αντιφώνηση Ομπάμα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε ότι η ελληνική φιλοξενία δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς, όπως επισήμανε, επικαλούμενος λόγια του Περικλέους, “και προς την ευγένεια ακόμα των αισθημάτων μας απέναντι των άλλων, βρισκόμαστε σε αντίθεση με πολλούς, διότι τους φίλους μας επιδιώκουμε να αποκτήσουμε όχι ευεργετούμενοι από αυτούς, αλλά ευεργετούντες αυτούς.”

“Και σήμερα σίγουρα έχουμε αισθανθεί την ευεγερσία του ελληνικού λαού που μας δόθηκε” τόνισε ο κ. Ομπάμα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα αναφερθεί εκτενώς στους δεσμούς του ελληνικού και του αμερικανικού λαού στην αυριανή του ομιλία, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης αμφότερων των λαών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

“Οι Έλληνες είναι δικαίως υπερήφανοι ως ιδρυτές των Αγώνων καθώς και για τον Λεωνίδα τον Ρόδιο που για 2000 χρόνια κράτησε το ρεκόρ με 12 ατομικά Ολυμπιακά Μετάλια, τα περισσότερα από κάθε αθλητή και εμείς οι Αμερικανοί είμαστε υπερήφανοι για τον Μάικλ Φελπς που πέτυχε ένα καινούργιο ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι” πρόσθεσε.

Ο κ. Ομπάμα είπε ότι “πέραν του αθλητικού ανταγωνισμού, είμαστε βαθιά ευγνώμονες, ως Αμερικανοί, για την συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό, έχουμε εμπνεύσει ο ένας τον άλλο στους αγώνες μας για την ανεξαρτησία, έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς πολέμου και ειρήνης, σε εποχές καλές και κακές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ετών που θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ελληνικό λαό.”

“Απόψε θέλω να ξέρετε ότι καθώς εργάζεστε για να πάει η χώρα σας μπροστά θα έχετε πάντα την υποστήριξη και την φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών” υπογράμμισε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Ο κ. Ομπάμα στην αντιφώνησή του επικαλέστηκε “μια στιγμή της κοινής μας ιστορίας”, καθώς “το 1821 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα για την ανεξαρτησία της, ένας Έλληνας πατριώτης έγραψε μια επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση κάνοντας έκκληση για βοήθεια. Έγραψε λοιπόν: “Αν και μας χωρίζει μια πλατιά θάλασσα, οι αρετές των Αμερικανών είναι ίδιες με τις δικές μας.” Και πρόσθεσε: “Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς.”

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήγειρε την πρόποσή του λέγοντας “στις αρετές και στις αξίες που μας ενώνουν από τις δύο άκρες μιας πλατιάς θάλασσας, είθε οι Έλληνες και οι Αμερικανοί να είναι πάντα εκεί ο ένας για τον άλλον, σαν φίλοι, σαν συμπατριώτες, σαν αδελφοί και αδελφές” ενώ ολοκλήρωσε την πρόποσή του, λέγοντας στα ελληνικά “Στην υγειά σας”.

Η υποδοχή και το δείπνο

O Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχτηκε τον Μπαράκ Ομπάμα στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου. Ο κ. Παυλόπουλος συνόδευσε τον Αμερικανό Πρόεδρο στην αίθουσα «Βυζαντινό» του Προεδρικού Μεγάρου, όπου βρίσκονται οι 130 προσκεκλημένοι για το επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ.Ομπάμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μενού στο δείπνο περιλαμβάνει γαρίδες με ριζότο, σφυρίδα Λευκάδας με βραστά λαχανικά, γλυκό με κάστανο, λευκό κρασί και στο τέλος, τσάι ή καφέ.

Η παιδική χορωδία της Λυρικής Σκηνής και η ορχήστρα της Πολεμικής Αεροπορίας ερμήνευσαν δυο τραγούδια στα ελληνικά (“Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ”, και “Χρυσοπράσινο Φύλλο” του Μ. Θεοδωράκη) και δύο τραγούδια στα αγγλικά (“Imagine” και “Sound of Silence”

Εκατέρωθεν των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, παρακάθησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης.

Μεταξύ των προσκεκλημένων στο δείπνο ήταν επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη, οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας Ευκλ. Τσακαλώτος και ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ ΜΜΕ Ν. Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτκής Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Επικρατείας & κυβερνητκός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Ελ. Κουντουρά, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, ο αν. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο υφυπ. Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Τσίπρας, ο γγ της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο πρώην υπ. Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, καθώς και παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, όπως οι Κ. Μίχαλος (ΕΒΕΑ), Α. Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ) και οι κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη και Μαριάννα Λάτση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: