Μετάθεση χρονοδιαγράμματος για Κύπρο: Η Τουρκία παραπέμπει τις εξελίξεις για το 2017




Η Άγκυρα μεταθέτει τις εξελίξεις στο Κυπριακό για το 2017 επαναλαμβάνοντας τις κόκκινες γραμμές της, την ίδια ώρα που ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει στη Λευκωσία ημερομηνία επανάληψης των διαπραγματεύσεων.

Το νέο χρονοδιάγραμμα το ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, μετά από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου παραπέμποντας τις όποιες εξελίξεις για το 2017. Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό καθορίζονται με βάση και τις πολιτικές επιδιώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ενίσχυση μέσω συντάγματος των εξουσιών του. Θέλει, προφανώς, να ξεκαθαρίσει με τα ζητήματα αυτά των εξουσιών του, που θα τον καταστήσουν και συνταγματικά πανίσχυρο και στη συνέχεια να ασχοληθεί με το Κυπριακό.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης έθεσε και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επιδιώξει η τουρκική πλευρά συμφωνία. Επιμένει σε εγγυήσεις, εκ περιτροπής προεδρία, ελεύθερη διακίνηση Τούρκων υπηκόων ενώ αναφέρθηκε και σε ευαισθησίες της Άγκυρας στο Εδαφικό «φωτογραφίζοντας» τη Μόρφου.

Την ίδια ώρα, ο Ειδικός Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών του Γ.Γ. στο Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντα, άρχισε χθες τη διπλωματία του πήγαινε-έλα, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Χθες είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Σαφώς απογοητευμένος δήλωσε πως είναι δύσκολο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Η ε/κ πλευρά ζητά όπως η διαδικασία επαναρχίσει από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν για ολοκλήρωση των συζητήσεων στο Εδαφικό. Η τ/κ πλευρά ζητά καθορισμό ημερομηνίας πενταμερούς διάσκεψης στην οποία να ζητηθούν όλες οι εκκρεμότητες.

Στο μεταξύ, χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα την Κυριακή με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά. Στην Αθήνα για να συναντηθεί με τους Τσίπρα και Κοτζιά καθώς και τους αρχηγούς των ελλαδικών κομμάτων, μεταβαίνει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος (1-2 Δεκεμβρίου).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: