Κύπρος: Ψάχνουν σωσίβια ελπίδας για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην Ελβετία




Λευκωσία: Αναζητώντας γέφυρες συνεννόησης στα θέματα, στα οποία παραμένουν διαφορές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί μεταβαίνουν σήμερα στην Ελβετία, για ένα νέο γύρο εντατικοποιημένο γύρο συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος αναχωρεί από την Κύπρο ενώ ο κατοχικός ηγέτης από την Τουρκία, όπου μετέβη χθες για να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμη κι αυτό το στοιχείο, παραπέμπει στην ουσία του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, τα Ηνωμένα Έθνη και οι διάφοροι εν δυνάμει μεσολαβητές, επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία για να προχωρήσει η διαδικασία στην τελική της φάση, που θα είναι η πολυμερής  συνάντηση, αν και αναγνωρίζουν τις δυσκολίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη, εκτιμώντας ότι οι συζητήσεις έχουν φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, η προσοχή τους στρέφεται προς την Άγκυρα, αναμένοντας κίνηση με περιεχόμενο από την τουρκική πλευρά.

Ενδείξεις για αλλαγή πλεύσης από την Τουρκία δεν υπάρχουν, αντίθετα ενέργειες όπως αυτές με την επικείμενη κάθοδο του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπάρος» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, προφανώς και επιβεβαιώνουν τις προθέσεις της Άγκυρας. Ωστόσο, στον ΟΗΕ αναμένουν έστω και την υστάτη, ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν από όλους τους εμπλεκόμενους κινήσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν τις συζητήσεις.

Όπως σημείωναν διπλωματικοί κύκλοι η παρουσία, έστω και στο τελετουργικό της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αποτελεί μέρος της προσπάθειας που καταβάλλεται για να υπάρξει αποτέλεσμα στις συνομιλίες της Ελβετίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: