Κυπριακό: Εισήγηση για δύο …”μικρούς δικτάτορες” αποκαλύπτει έγγραφο για τη συμφωνία




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

“Οι αρχηγοί των δυο κοινοτήτων θα διορίζουν τους πάντες την επόμενη ημέρα της έγκρισης της συμφωνίας στο Κυπριακό μέχρι να διεξαχθούν εκλογές”.

Το εξωφρενικό αυτό αίτημα περιέχεται σε έγγραφο με τίτλο «ENTRY INTO FORCE (έναρξη ισχύος της συμφωνίας), που φέρει ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 2015. Σημειώνεται σε αυτό ότι τα νέα όργανα της ομοσπονδιακής Κύπρου, σε περίπτωση επίτευξη συμφωνίας, θα διοριστούν από τους δυο συμβαλλόμενους, στην προκειμένη περίπτωση από τους δυο ηγέτες, μέχρι και την διενέργεια εκλογών, ο χρόνος διεξαγωγής των οποίων δεν συμφωνήθηκε.

Το έγγραφο αυτό, έκτασης μιας σελίδας, που παρουσίασε η ελληνοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις. αφορά την έναρξη ισχύος του πλαισίου λύσης, που θα προκύψει από μια συμφωνία στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η πρόταση συνέφερε στην τουρκική πλευρά αυτή την απέρριψε και πρότεινε όπως αμέσως μετά το δημοψήφισμα και εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Να διαλυθούν όλα, φέρεται να απάντησε η τουρκική πλευρά στον μεσολαβητή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Μετά από αυτό, ο Ελληνοκύπριος μεσολαβητής απέρριψε την πρόταση και ήδη εκπονείται μία διαφορετική.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, τα ομοσπονδιακά κράτη θα αρχίσουν αμέσως την λειτουργία τους με την έγκριση της συμφωνίας διακανονισμού και των παραρτημάτων σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Υποδεικνύεται στο έγγραφο πως όλες οι πρόνοιες της συμφωνίας, του Ομοσπονδιακού Συντάγματος, θα τεθούν σε ισχύ μετά την έγκριση της συμφωνίας από τα χωριστά δημοψηφίσματα.

Από το έγγραφο αυτό προκύπτουν τα εξής σημαντικά και ενδιαφέροντα καθώς και ερωτηματικά:
Το πρώτο και το πλέον σημαντικό είναι πως τα νέα όργανα θα αναλάβουν αμέσως καθήκοντα ως αποτέλεσμα διορισμού τους από τους δυο ηγέτες.
To δεύτερο, που δεν προκύπτει από το έγγραφο αλλά τίθεται ως ερώτημα είναι τι θα απογίνουν τα όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί αυτό αφορά τη μετεξέλιξή της. Και ποιας αντιμετώπισης θα τύχουν τα λεγόμενα όργανα του κατοχικού καθεστώτος. Είναι κομβικής σημασίας το ζήτημα αυτό, τόνισε διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα με το έγγραφο, τα όργανα και τα θεσμικά όργανα που προβλέπονται από το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα αναλάβουν δράση αμέσως, μέχρι τις εκλογές και αυτά θα λειτουργούν πλήρως. Όπως συναφώς επισημαίνεται, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ως συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας διακανονισμού θα είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη να τοποθετήσουν, (στην πραγματικότητα να διορίσουν), τους πρώτους αξιωματούχους που προβλέπονται από το σύνταγμα και τους ομοσπονδιακούς νόμους.

Όπως αναφέρεται, θα προχωρήσουν σε διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις στους διορισμούς σε όλα τα επίπεδα και τις εξουσίες, (εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία). Δηλαδή, θα διορίσουν τις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια και τους δικαστές και όλους τους ανεξάρτητους αξιωματούχους. Οι ίδιοι θα αναλάβουν το γραφείο της Προεδρίας, όπως προβλέπεται στο Ομοσπονδιακό Σύνταγμα, και θα ασκούν πλήρως τα καθήκοντά τους.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι διατάξεις του Συντάγματος για τους πρώτους αξιωματούχους θα είναι τόσο λεπτομερείς και συγκεκριμένες, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαφωνία ή διαμάχη σχετικά με τους διορισμούς αυτούς. Η διακριτική ευχέρεια των δύο ηγετών θα αφορούν κυρίως την επιλογή των προσώπων και των πολιτικών αξιωματούχων και θα είναι μέρος της αρχικής σύνθεσης των φορέων ή και των θεσμικών οργάνων.

Οι δύο ηγέτες, επίσης, θα επιτηρούν τα αρμόδια όργανα σύμφωνα με τους σχετικούς ομοσπονδιακούς νόμους που επισυνάπτονται στη συμφωνία διακανονισμού, με την οργάνωση των εκλογών σε όλες τις αιρετές θέσεις που προβλέπονται στο Ομοσπονδιακό Σύνταγμα και με τον διορισμό των ανώτερων υπαλλήλων και των ανεξάρτητων αξιωματούχων.

Οι δύο ηγέτες πρέπει για μία ορισμένη χρονική περίοδο (μερικούς μήνες- αυτό θα συμφωνηθεί) να ολοκληρώσουν το έργο τους, το οποίο μπορεί να παραταθεί, εάν είναι απαραίτητο, μετά από τη δική τους απόφαση. Στην περίπτωση των αιρετών θέσεων, η θητεία των αρχικών μελών των θεσμικών οργάνων θα ολοκληρωθεί τη στιγμή που θα εκλεγούν νέα μέλη.

Σημειώνεται ότι στα e-mails που είχε στείλει στα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας ο δικηγόρος κ. Πόλυς Πολυβίου, είχε επισημάνει τη διαφωνία του στην πρόταση αυτή που αφορά τη δομή και τη διαδικασία επιλογής και διορισμού των οργάνων μετα τη συμφωνία.

Το επίμαχο έγγραφο που απέσυρε τελικά η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Το επίμαχο έγγραφο που απέσυρε τελικά η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: