Κατάινεν: Κοντά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Ταμείο Γιούνκερ η Κύπρος




Κοντά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το γνωστό και ως «Ταμείο Γιούνκερ» βρίσκεται η Κύπρος, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν.

Μέχρι στιγμής η Κύπρος είναι το μόνο κράτος – μέλος της ΕΕ, το οποίο δεν έχει καταφέρει να αντλήσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Γιούνκερ αν και σύμφωνα με Ευρωπαίους τεχνοκράτες, πριν το τέλος του έτους, η Κύπρος θα πάρει το πράσινο φως για τη λήψη χρηματοδότησης από το ΕΤΣΕ.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποια έργα στη διαδικασία αδειοδότησης, τα οποία μπορούν να δώσουν χρηματοδότηση το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο κ. Κατάινεν, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων για το ταμείο Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

O κ. Κατάινεν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα έργα που βρίσκονται υπό εξέταση. Σημείωσε όμως ότι ο ίδιος γνωρίζει ότι τα έργα αυτά είναι πολύ καλά, όπως είπε.

Βοήθεια στις τράπεζες να αυξήσουν την πολιτική ανάληψης ρίσκου

Όπως είπε ο Φινλανδός Επίτροπος, σε πολλές χώρες, το ψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιβαρύνει τα βιβλία των τραπεζών, κάτι που εμποδίζει την παραχώρηση πίστωσης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). «Όταν το ΕΤΣΕ παραχωρεί εγγυήσεις στην τράπεζα τότε το βάρος των δανείων προς τις ΜΜΕ στον ισολογισμό μικραίνει και έτσι οι τράπεζες μπορούν να δανείσουν ΜΜΕ».

«Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν αρκετές ανάγκες στην Κύπρο ιδιαίτερα στον τομέα των ΜΜΕ», είπε και εξήρε την παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Κύπρο.

Προς το ΕΤΣΕ 2

Οι δηλώσεις του κ. Κατάινεν έγιναν καθώς η Επιτροπή εξέτασε τις τρεις διαφορετικές αξιολογήσεις που διενεργήθηκαν για τη λειτουργία του ταμείου Γιούνκερ. Πρόκειται για την αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την αποτίμηση που έγινε από την ΕΤΕπ και την ανεξάρτητη αποτίμηση που έγινε από τον ελεγκτικό οίκο ΕΥ.

Η Κομισιόν θεωρεί πως τα ευρήματα των τριών αξιολογήσεων αντιμετωπίζονται με την πρότασή της να διπλασιάσει τη διάρκεια και το ύψος του ΕΤΣΕ, ως πρώτο βήμα μέχρι τα τέλη του 2020, ενώ η ικανότητα χρηματοδότησης από τα €315 δισ θα αυξηθεί στα €500 δισ. Η πρόταση της Επιτροπής επίσης επικεντρώνεται περισσότερο στη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στην ενίσχυση της διαφάνειας.

«Τα έργα τα οποία η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει κάτω από το ΕΤΣΕ έχουν κινητοποιήσει €154 δισ σε επενδύσεις σε 27 κράτη – μέλη και έχουν υποστηρίξει σχεδόν 380.000 ΜΜΕ», δήλωσε ο κ. Κατάινεν. Προέτρεψε τα κράτη – μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσει την πρόταση για το ΕΤΣΕ 2 χωρίς καθυστέρηση.

KYΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: