Οι τρεις ταινίες που διεκδικούν το βραβείο LUX στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου




Συμπαραγωγές της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας είναι οι τρεις ταινίες που επιλέχθηκαν και διεκδικούν το ευρωπαϊκό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα προβληθούν στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

“Ευρώπη έχει ανάγκη να ξαναβρεί την ταυτότητα και τις αξίες της, να συσφίξει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών- μελών και να επιστρέψει στις αρχές της αλληλεγγύης που έχουν ατονήσει, όπως αποδείχθηκε με το προσφυγικό ζήτημα” όνισε χαρακτηριστικά,στη διάρκεια της παρουσίασης των βραβείων LUX, σήμερα, στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ο ευρωβουλευτής του, Στέλιος Κούλογλου.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, οι θεατές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα τρία υποψήφια φιλμ για το βραβείο LUX, που θα φιλοξενηθούν στη φετινή διοργάνωση, είναι τα εξής: “Με τα μάτια ανοιχτά” της Λεϊλά Μπουζίντ (Γαλλία-Τυνησία-Βέλγιο-ΗΑΕ), “Εγώ, ο Κολοκυθάκης” του Κλωντ Μπαράς (Ελβετία-Γαλλία), -τα οποία προβάλλονται πρώτη φορά στην Ελλάδα-, καθώς και το “Toni Erdmann”της Μάρεν Άντε (Γερμανία-Αυστρία-Ρουμανία). Μάλιστα, οι τρεις ταινίες είναι και οι επίσημες υποψηφιότητες των χωρών τους για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία των βραβείων LUX επιλέγεται στην τελική τριάδα και μια ταινία κινουμένων σχεδίων, το “γώ, ο Κολοκυθάκης”.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεσμοθέτησε τα βραβεία LUX από το 2007, δημιουργώντας μια πλατφόρμα όχι μόνο επικοινωνίας, αλλά και ανάδειξης των Ευρωπαίων καλλιτεχνών και προώθησης της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής δημιουργίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν απονέμει χρηματικό έπαθλο, αλλά χρηματοδοτεί τον υποτιτλισμό των τριών ταινιών που είναι υποψήφιες για το βραβείο στις 24 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βοηθά στην προβολή τους, είτε μέσω της διαδικτυακής τηλεόρασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕuroparlTV) είτε μέσω της συνεργασίας με ευρωπαϊκά φεστιβάλ κινηματογράφου.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: