Η «Team B ΙΙ» του Ντόναλντ Τραμπ: Οι άνθρωποι του έχουν μία αμιγώς αντί-Ισλαμική ατζέντα και ιδεολογία




Του Πάνου Μητρονίκα

Στις 6 Μαΐου 1976, ο τότε επικεφαλής της CIA G.W. Bush, δημιούργησε μια ομάδα με την ονομασία «Team B». Στόχο της ήταν να εξετάσει την αντικειμενικότητα των προβλέψεων των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών των ΗΠΑ σε σχέση με την απειλή της ΕΣΣΔ.

Η ομάδα αυτή είχε στελεχωθεί από ανεξάρτητους ερευνητές και ειδικούς ασφαλείας, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή του Harvard και ειδικού σε θέματα Σοβιετικής Ιστορίας Richard Pipes. Μέλη της ήταν πολλά από τα αργότερα γνωστά μας και ως «γεράκια» όπως ο Paul Nitze, ο Willian Van Cleave και ο Paul Wolfowitz, ενώ βασικός υποστηρικτής της ο τότε υπουργός άμυνας Donald Rumsfeld.

Η ανάλυση της ομάδας αυτής δεν βασιζόταν τόσο στα καταγεγραμμένα δεδομένα όπως οι αναλύσεις της CIA αλλά κυρίως σε μια σειρά λογικών συμπερασμάτων που προκύπταν από την εξέταση της κατάστασης υπό το πρίσμα των ιδεολογικών δογμάτων της ΕΣΣΔ και ανώτατων σοβιετικών στελεχών. Ακολουθούσε δε, την φιλοσοφία μιας εικονικής δικαστικής αντιπαράθεσης με την CIA πάνω στο υπό εξέταση θέμα, στο οποίο κάθε πλευρά θα παρουσίαζε την θέση της προς κάποιους «ενόρκους» και αυτοί θα έκριναν ποια θέση ήταν πιο πειστική.

Τα κύρια συμπεράσματα της επιτροπής αυτής ήταν ότι ο κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη και τις ΗΠΑ από την ΕΣΣΔ ήταν πολύ υποτιμημένος από τις υπηρεσίες ασφαλείας, ότι η ΕΣΣΔ δεν πίστευε στο αποτρεπτικό δόγμα της αμοιβαίας πυρηνικής καταστροφής (γνωστό και ως MAD, Mutual Assured Destruction) αλλά θεωρούσε ότι μπορεί να πετύχει νίκη και επικράτηση (κάτι που αποδείχθηκε σωστό εκ των υστέρων βάση των όπλων που ανέπτυσσε η ΕΣΣΔ στον πυραυλικό τομέα) και τέλος ότι οι Σοβιετικοί εξοπλισμοί ήταν πολύ περισσότεροι από τους υπολογιζόμενους (κάτι που αποδείχθηκε απόλυτα λανθασμένο).

Παρότι δέχθηκε σφοδρή κριτική (και δικαίως καθότι πολλά από τα συμπεράσματα της ήταν υπερβολικά ή ακόμα και αυθαίρετα όπως η πιθανή ύπαρξη αόρατων υποβρυχίων πρώτου πλήγματος, ιδέα που αποτέλεσε και έμπνευση για την γνωστή ταινία «Το κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη») η μελέτη αυτή κέρδισε μεγάλη μερίδα των συντηρητικών και κυρίως τους συμβούλους εξωτερικών του τότε προέδρου και την επιτροπή «Committee on the Present Danger», μέλος της οποίας ήταν ο μετέπειτα πρόεδρος Ronald Reagan.

Κατά την προεδρία Reagan και την περίοδο 1982-1992, πάρα πολλά από τα μέλη αυτής της περίφημης «Team B» βρέθηκαν στην κυβέρνηση και σε θέσεις κοντά στον πρόεδρο και τα επιτελεία του, και καθόρισαν τις πολιτικές τους. Πολιτικές που όπως γνωρίζουμε πολύ καλά σήμερα οδήγησαν στην κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την τεχνολογική και οικονομική έκρηξη των δεκαετιών του ’90 και 2000. Αυτή η εν πολλοίς υπερβολική και υπέρ το δέον επιθετική στις προτάσεις της ομάδα ανθρώπων, ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι για το τέλος του ψυχρού πολέμου, το ότι η Αμερική ανέκαμψε από τον πόλεμο του Βιετνάμ, και για το ότι εμείς σήμερα έχουμε το ίντερνετ, το GPS, και την διάδοση των CMOS που οδήγησε στους προσωπικούς υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, τις ασύρματες συνδέσεις και όλα τα ηλεκτρονικά που θεωρούμε δεδομένα στην καθημερινότητα μας.

Make America Great Again!

Η πρώτη «Team B» έκανε την Αμερική μεγάλη και μοναδική υπερδύναμη μέσα στα 10 χρόνια της δεκαετίας του ‘80. Σήμερα μια νέα «Team B ΙΙ» φιλοδοξεί να την κάνει μεγάλη ξανά, μόνο που αυτή τη φορά ο εχθρός δεν είναι η ΕΣΣΔ και ο «ψυχρός πόλεμος» δεν είναι καθόλου ψυχρός όπως τότε. Ο σημερινός εχθρός ακούει στο όνομα Ισλάμ και έχει αρχίσει τον πόλεμο κατά των ΗΠΑ και της δύσης από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Στο τέλος του 1988 λίγο πριν την λήξη της προεδρίας Reagan, ο Frank Gaffney που ανέλαβε το 1987 Assistant Secretary of Defence for National Security Policy στο Πεντάγωνο (στην θέση του γνωστού μας «γερακιού» Richard Perle υπό τον οποίο είχε υπηρετήσει από το ’83 μέχρι το ‘87), δημιουργεί ένα ανεξάρτητο «Think tank» στον χώρο της ασφάλειας και των πληροφοριών. Το ίδρυμα αυτό, που ακούει στο όνομα «Center for Security Policy», συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ανεξάρτητων αναλυτών, καθώς και πρώην στελεχών των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών. Στους συνεργάτες του φιγουράρουν και τα ονόματα πολλών συμβούλων διαφόρων κυβερνήσεων των Ρεπουμπλικάνων αλλά και των Δημοκρατικών.

Το κέντρο αυτό μετά την 11 Σεπτεμβρίου επικεντρώνει την έρευνα και τις αναλύσεις του στον Ισλαμικό κίνδυνο και δημιουργεί το δικό του «Team B II» στα πρότυπα του αρχικού, με στόχο να αναδείξει αυτή τη φορά τα λάθη στην επίσημη πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στον Ισλαμικό κίνδυνο, τις λάθος υποθέσεις σχετικά με το Ισλάμ, και το πραγματικό μέγεθος του κινδύνου που αποτελεί αυτό για την παγκόσμια ειρήνη και τις ΗΠΑ.

Το επιστέγασμα αυτής της ερευνητικής προσπάθειας είναι μια αναφορά 372 σελίδων με τίτλο «Shariah: The threat to America» η οποία παρουσιάστηκε το 2010 στο Κογκρέσο και έτυχε πολύ μεγάλης και έντονης αντίδρασης από την προεδρία Obama, την Hillary Clinton και το γενικότερο φιλελεύθερο λόμπι των Δημοκρατικών.

Το κύριο συμπέρασμα της ανάλυσης του «Team B II» είναι ότι το Ισλάμ αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετώπισε ποτέ η Δύση και ότι οι ΗΠΑ και όλος ο δυτικός κόσμος σήμερα βρίσκονται υπό της απειλή μιας ήπιας «πολιτισμικής Τζιχάντ» σχεδιασμένη από οργανισμούς όπως η «Μουσουλμανική Αδελφότητα» οι οποίοι μέσω ενός τεράστιου δικτύου οργανισμών, ΜΚΟ και ιδρυμάτων που διαδίδουν τις Ισλαμικές διδασκαλίες και την Σαρία, προχωρούν προς την πλήρη κατάκτηση της Δύσης εκ των έσω.

Η αναφορά στις λεπτομέρειες αυτής της ανάλυσης και στα πολύ ισχυρά στοιχεία που την στηρίζουν είναι πέραν του σκοπού αυτού του άρθρου, αλλά έχω αναφερθεί αναλυτικά σε αυτήν το 2014 στο άρθρο μου με τίτλο «Το σχέδιο άλωσης της Δύσης μέσω ήπιας πολιτισμικής Τζιχάντ» σε μια προσπάθεια τότε να παρουσιάσω κάποιες από τις όχι ευρύτερα γνωστές πτυχές του Ισλάμ, της φιλοσοφίας του και των πρακτικών του.

Αυτό που ενδιαφέρει την σημερινή μας ανάλυση είναι οι σχέσεις αυτής της ομάδας και οι επιρροές της δουλειάς της στην νέα προεδρία Trump και τα μέλη της κυβέρνησης που θα κατευθύνει τις ΗΠΑ από το νέο έτος. Ενδιαφέρον επίσης αποτελεί και το ότι η ανάλυση αυτή συμπεραίνει την ύπαρξη σημαντικής διείσδυσης της Αμερικανικής ηγεσίας (Κυβέρνηση, Υπηρεσίες) από φίλο-Ισλαμικά στοιχεία που δρουν ενάντια στα Αμερικανικά συμφέροντα, κάτι που πιθανώς να εμπλέκει ανθρώπους ακόμα και πολύ κοντά στην ίδια την Hillary Clinton και τον πρόεδρο Obama.

Το «Team B II» είναι ήδη δίπλα στον Trump

Από την στιγμή που εξελέγη ο D. Trump το κύριο θέμα όλων των Αμερικανικών και διεθνών ΜΜΕ είναι οι επιλογές του σε θέσεις συμβούλων και υπουργών. Είναι η πρώτη ίσως φορά που παρουσιάζεται τέτοιος πανικός και πλήθος φημών για κάθε άτομο της επιλογής Trump και ήδη κάποια από τα ονόματα όπως αυτά των Steve Bannon, Jeff Sessions και Michael Flynn έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και όργια φημών για τις προθέσεις, το παρελθόν και τις διασυνδέσεις τους. Θα εξετάσουμε κάθε ένα τους ξεχωριστά στην συνέχεια μαζί με άλλα σημαντικά ονόματα, θα ξεκινήσουμε όμως από κάποια ονόματα που δεν έχουν ακουστεί ακόμα ιδιαίτερα.

Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε ένα όργιο φημών στα Αμερικανικά ΜΜΕ γύρω από την πιθανότητα ο ίδιος ο Frank Gaffney να είναι σύμβουλος του D. Trump. Και τα δύο μέρη διέψευσαν την είδηση, κάτι αναμενόμενο μιας και ο Gaffney είναι κόκκινο πανί για τις αντί-Ισλαμικές του θέσεις και αποτελεί αγαπημένο στόχο του συνόλου των φιλελεύθερων ΜΜΕ από το 2010 και την προαναφερθείσα αναφορά του «Team B II». Η επιλογή του θα ήταν μη απαραίτητο καύσιμο σε μια φωτιά που ήδη καίει ενάντια στην προεδρία Trump και δεν θα προσέφερε κάτι μιας και οι απόψεις Gaffney έχουν ήδη υιοθετηθεί και από τον Trump.

Ο Trump έχει ήδη δύο ανθρώπους από τους συντάκτες του «Team B II» στο επιτελείο του. Τον R. James Woolsey (πρώην διευθυντή της CIA υπό τον πρόεδρο Clinton) ο οποίος υπογράφει την ανάλυση και είναι ανάμεσα στους κύριους συμβούλους του Trump από τον Σεπτέμβριο, και τον Joseph e. Schmitz (πρώην Γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου) ο οποίος είναι σύμβουλος του Trump σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Χρειάζεται να έχει δηλωμένο και τον ίδιο τον Gaffney;

Αλλά ας δούμε κάτι από την ομιλία του Trump στις 15 Αυγούστου σχετικά με την ασφάλεια και την μετανάστευση.

«Η νέα μας προσέγγιση, που πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τα δύο κόμματα (Δημοκρατικοί & Ρεπουμπλικάνοι), από τους συμμάχους μας στην Ευρώπη, και από τους φίλους μας στην Μέση Ανατολή, πρέπει να είναι η παύση της διασποράς του εξτρεμιστικού Ισλάμ. Όλες οι κινήσεις μας πρέπει να επικεντρωθούν γύρω από αυτό τον στόχο… όπως ακριβώς κερδίσαμε τον ψυχρό πόλεμο, εν μέρει με το να αποκαλύψουμε τα κακά του κομμουνισμού και τις αρετές της ελεύθερης αγοράς, έτσι και τώρα πρέπει να ξεσκεπάσουμε την ιδεολογία του Ισλάμ

Κατά τον ψυχρό πόλεμο είχαμε μια διαδικασία ιδεολογικής αξιολόγησης. Έχουμε ήδη αργήσει να αναπτύξουμε μια νέα ανάλογη διαδικασία για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Εκτός από την αξιολόγηση των πιθανών μελών και υποστηρικτών των τρομοκρατικών οργανώσεων, πρέπει να αξιολογήσουμε και όλους όσους έχουν εχθρική συμπεριφορά έναντι της χώρας μας και των αρχών της, ή όσων πιστεύουν ότι η Σαρία πρέπει να εφαρμόζεται στην Αμερική. Όσοι δεν πιστεύουν στο σύνταγμα μας ή υποστηρίζουν το μίσος δεν θα γίνονται δεχτοί σαν μετανάστες

Τέλος θα κυνηγήσουμε άγρια όποιον σχετίζεται με την τρομοκρατία. Όπως ξεριζώσαμε την Μαφία, έτσι κάθε ομοσπονδιακός φορέας θα έχει έναν σκοπό. Να ξεριζωθεί όλο το Ισλαμικό δίκτυο από τις ΗΠΑ κομμάτι-κομμάτι

Επιπροσθέτως, ο Trump πέραν των δηλώσεων για το Ισλάμ, που πολλές είναι «copy-paste» από την ανάλυση του «Team B ΙΙ», έχει πει επανειλημμένα ότι η Hillary Clinton θα έπρεπε να πάει φυλακή, θέση που παρουσιάζει από παλαιά ένας άλλος από τους συντάκτες του «Team B II», ο εισαγγελέας Andrew C. McCarthy, κύριος κατήγορος στην δίκη για την πρώτη τρομοκρατική επίθεση στο «World Trade Center» το 1993.

Πάμε όμως να δούμε τα ήδη ανακοινωθέντα ονόματα και τις θέσεις τους.

Οι νέοι «Σταυροφόροι»

Πρώτοι και με τον σταυρό στο χέρι (κυριολεκτικά) ο νέος σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Λευκού Οίκου Steve Bannon, ιδρυτής του ενημερωτικού δικτύου Breitbart και ο Αντιπρόεδρος Mike Pence. Αμφότεροι δηλώνουν πιστοί Χριστιανοί, και προστάτες του Χριστιανό-Ιουδαϊκού πολιτισμού και των λαών του. Αμφότεροι έχουν κάνει επανειλημμένα πολύ σκληρές δηλώσεις για το Ισλάμ επισημαίνοντας την ανάγκη σύγκρουσης με αυτό και εξαφάνισης του Ισλαμικού Κράτους. Παρότι ο πρώτος έχει κατηγορηθεί ως αντισημίτης, οι ίδιοι οι Ισραηλινοί (και φίλο-Ισραηλινοί αναλυτές στις ΗΠΑ) τον θεωρούν τον καλύτερο φίλο του Ισραήλ αυτή τη στιγμή στην Αμερική.

Ακολουθούν ο νέος Γενικός Εισαγγελέας (Attorney General) Jeff Sessions και ο νέος διοικητής της CIA Mike Pompeo. Και οι δύο τους έχουν κάνει σκληρή κριτική στο Ισλάμ και τις πρακτικές του, καυτηριάζοντας την μη καταδίκη της τρομοκρατίας από τους Ισλαμιστές ηγέτες, καθώς και την διάδοση του Ισλάμ εντός των ΗΠΑ. Ο δε Sessions, έχει αναφερθεί ανοιχτά στην άμεση ανάγκη αντιμετώπισης του Ισλάμ και σε ιδεολογικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Τέλος, ο πλέον γνωστός σε όλους μας νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Στρατηγός Michael Flynn στον οποίο θα σταθούμε περισσότερο λόγω των δηλώσεων του για την Τουρκία που προκάλεσαν ένα κύμα πανικού και οδήγησαν πολλούς στο να κάνουν λόγο μέχρι και για ελεγχόμενο από την Τουρκία Λευκό Οίκο.

O Flynn προέρχεται από οικογένεια με μεγάλη ιστορία στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ενώ ο αδελφός του Charles Flynn είναι επίσης στρατηγός και διοικητής της 25ης Infantry Division στην Χαβάη. Ο ίδιος έχει αναδειχθεί μέσα από τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων και πληροφοριών, έχοντας υπηρετήσει ως επικεφαλής της διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων και στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, πριν τοποθετηθεί διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών του υπουργείου άμυνας. Χαρακτηρίζεται από τους στρατιωτικούς κύκλους, αναμενόμενα κρίνοντας από την προϋπηρεσία του, ως ανορθόδοξος στην σκέψη και τις πρακτικές του.

Είναι από τους σκληρότερους πολέμιους του Ισλάμ και υπήρξε αντίθετος με τους χειρισμούς της κατάστασης στην Συρία από την προεδρία Ομπάμα, κάτι που του στοίχισε και την θέση του το 2014. Στις δηλώσεις του κατά καιρούς είναι θερμός υποστηρικτής μιας πιο επιθετικής Αμερικανικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή και υπέρ της άμεσης και ολοκληρωτικής πολεμικής αναμέτρησης με το Ισλαμικό Κράτος και την Ισλαμική τρομοκρατία όπου και αν βρίσκεται αυτή, με στόχο τον απόλυτο και αμετάκλητο αφανισμό της.

Με βάση τα παραπάνω, φαντάζουν πραγματικά περίεργες οι δηλώσεις του για την Τουρκία στο πολυσυζητημένο άρθρο του στην Hill, όμως μια πιο προσεκτική ματιά μας αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική λογική πίσω από αυτές τις δηλώσεις.

Στο άρθρο του ο Flynn μπορεί μεν να καλεί τις ΗΠΑ να δουν την κατάσταση μέσα από τα μάτια της Τουρκίας, όμως σχεδόν στο σύνολο του το άρθρο ασχολείται με την έκδοση του Fethullah Gulen και τον κίνδυνο που αποτελεί αυτός για τις ΗΠΑ, συγκρίνοντας τον με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και τις πρακτικές της (πράγμα αληθές). Αυτά όμως δεν είναι τίποτε άλλο από τα λόγια του «Center for Security Policy» και της έρευνας του πάνω στο κίνημα Gulen με τίτλο «The Gulen Movement: Turkey’s Islamic Supremacist Cult and its Contributions to the Civilization Jihad». Αξίζει να αναφερθεί επίσης εδώ ότι ο κύριος συνεργάτης αναλυτής του «Center for Security Policy» για θέματα Τουρκίας είναι ο Dr. Harold Rhode, πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου σε θέματα Τουρκίας, οι απόψεις του οποίου δεν είναι καθόλου καλές για τον Ερντογάν και την θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που είναι αδύνατο να μην γνωρίζει πολύ καλά ο Flynn.

Ο Flynn λοιπόν, σαν ανορθόδοξος παίχτης και καλός γνώστης του τι είναι το Ισλάμ, καθώς και της ατζέντας Trump για ξερίζωμα των Ισλαμικών οργανισμών από τις ΗΠΑ, άδραξε την ευκαιρία για να κάνει την αρχή καλώντας την μπλόφα της Τουρκίας για την έκδοση Gulen. Γιατί είναι μπλόφα από την πλευρά της Τουρκίας; Γιατί άλλο πράγμα το να διώκεις ύποπτα μέλη της οργάνωσης Gulen και άλλο να συλλαμβάνεις ή ακόμα χειρότερα να εκτελείς τον ίδιο τον Gulen. Κάτι τέτοιο θα είναι αιτία πολέμου για το τεράστιο δίκτυο Gulen στην Τουρκία (και όπου υπάρχουν Τούρκοι ή Σουνίτες στην Δύση και τον Ισλαμικό κόσμο) και θα οδηγήσει σε έναν Ισλαμικό εμφύλιο πόλεμο μέσα στην ίδια την Τουρκία αλλά και τον Σουνιτικό κόσμο.

Με το άρθρο του αυτό λοιπόν κατάφερε με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια. Πρώτον να ξεκινήσει το ξήλωμα των Ισλαμικών δικτύων από τις ΗΠΑ (Το δίκτυο Gulen διαθέτει ή σχετίζεται με δεκάδες σχολές και οργανισμούς στις ΗΠΑ) και μάλιστα σαν χάρη στην «σύμμαχο και φίλη» Τουρκία, και δεύτερον να θέσει τον Ερντογάν προ των ευθυνών του και να ξεκινήσει πιθανώς έναν Ισλαμικό εμφύλιο εντός της ήδη ασταθούς Τουρκίας.

Και φυσικά η απάντηση της Τουρκίας ήρθε άμεσα με την αποκάλυψη (από τον ίδιο τον Τούρκο επιχειρηματία Ekim Alptekin της εταιρείας Inovo BV) των σχέσεων της εταιρείας του Flynn με την Ολλανδική εταιρεία Τουρκικών συμφερόντων, σε ρόλο Lobbying υπέρ της. Πρέπει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι το Lobbying για την εν λόγω εταιρεία δεν το εκτελεί ο ίδιος ο Flynn αλλά ο συνεργάτης του Robert Kelley και αφορά θέματα ενέργειας και όχι ασφάλειας. Επίσης ότι ο Alptekin δήλωσε σχετικά με το άρθρο στην Hill ότι δεν ήταν παραγγελία της Τουρκίας. Αλλά αν υποθέσουμε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τον Flynn για να επηρεάσει πολιτικές, τότε γιατί να τον δώσει έτσι ανοιχτά η ίδια; Η κίνηση αυτή ήταν κίνηση που αποσκοπούσε στο «κάψιμο» του Flynn ιδίως την στιγμή που έγινε.

Ο στρατηγός Flynn λοιπόν δεν είναι καλά νέα για την Τουρκία, και ακόμα και αν η Τουρκία δεν έχει ξεγραφτεί από τα Αμερικανικά σχέδια, σίγουρα δεν είναι καθόλου καλά νέα για τον Ερντογάν. Μπορεί όμως να αποδειχθεί πολύ καλός σύμμαχος (μαζί με όλη της κυβέρνηση Trump) των Ελληνικών συμφερόντων αν εμείς επιδιώξουμε κάτι τέτοιο.

Αντί επιλόγου

Βλέπουμε λοιπόν ότι η νέα ομάδα Trump αποτελείται από ανθρώπους με μια συγκεκριμένη, αμιγώς αντί-Ισλαμική ατζέντα και ιδεολογία. Άμεση και πρώτη προτεραιότητα της είναι το ξεκαθάρισμα με το Ισλάμ σε όλα τα μέτωπα, εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτό, μαζί με τις δηλώσεις περί αύξησης της ισχύος των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και την ενίσχυση της Αμερικανικής παραγωγής στα πρότυπα της προεδρίας Reagan είναι σε ευθεία αντίθεση με τις προβλέψεις περί αναδίπλωσης και απομονωτισμού. Το αντίθετο θα πρέπει να αναμένουμε και θα ασχοληθούμε με αυτό σε ξεχωριστή ανάλυση μας τις επόμενες μέρες στην οποία θα εξετάσουμε μερικά ακόμα ονόματα, τις πιθανές πολιτικές στην Μέση Ανατολή, την Ασία και την Ευρώπη, τις σχέσεις με την Ρωσία, την Κίνα, την ΕΕ, το Ισραήλ και φυσικά τις κινήσει που θα μπορούσαν να ωφελήσουν την Ελλάδα και την Κύπρο.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στην Αμερικανική πολιτική το οποίο διαμορφώνει πολύ ευνοϊκές συνθήκες για την Ελλάδα. Ίσως τις ευνοϊκότερες από τον Β’ ΠΠ και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Είναι μια τεράστια ευκαιρία την οποία δεν πρέπει να χάσουμε μένοντας κολλημένοι σε ιδεοληψίες και πολιτικά ορθές συμπεριφορές μιας και ο κόσμος γύρω μας προβλέπεται να αλλάξει βίαια και γρήγορα.

Όσο για την Συνθήκη της Λωζάνης για την οποία γίνεται πολύς λόγος τις τελευταίες μέρες, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι θα αλλάξει και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αν αλλάξουν τα σύνορα στην Μέση Ανατολή τότε θα αλλάξει και η συνθήκη. Αν δημιουργηθεί Κουρδιστάν (εντός ή εκτός Τουρκίας) πάλι θα αλλάξει η συνθήκη. Η Τουρκία αναφέρεται σε αυτήν επιθετικά γιατί γνωρίζει ότι σύντομα θα βρεθεί μπροστά στην αλλαγή της. Πρέπει και εμείς να μπούμε σιγά σιγά σε μια ανάλογη λογική γιατί οι συγκυρίες είναι τέτοιες που δεν ευνοούν την Τουρκία σε σενάρια «ανταλλαγμάτων προς δυσμάς» και αν η ίδια επιδιώξει κάτι τέτοιο, τότε μπορεί να βρεθεί να χάνει σε πολλά μέτωπα και από όλες τις κατευθύνσεις. Στο χέρι μας είναι να αποβάλουμε φόβους και να εκμεταλλευτούμε τα νέα δεδομένα στις ΗΠΑ και το θετικό για εμάς κλίμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: