Μια καλή δικαιολογία για να κοιτάξει κάποιος ψηλά στον ουρανό είναι το αποψινό λαμπερό ολόγιομο φεγγάρι και … άλλη μία το φαινόμενο των Λεοντιδών( βροχή διαττόντων ) που αυτή την εβδομάδα θα είναι έντονο, όπως πληροφορεί ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος.
“Η πανσέληνος της 13ης Νοεμβρίου ήταν πλησιέστερα σε μας από ότι ήταν τα τελευταία περίπου 69 χρόνια, από τον Ιανουάριο του 1948, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πλησιέστερα όπως ανέφερε ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος, στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ – ΜΠΕ ¨Πρακτορείο 104,9 fm¨
“Σήμερα η απόσταση της σελήνης από τη γη μας θα είναι 356.511 χιλιόμετρα, ενώ τον προηγούμενο μήνα δηλαδή στις 16 Οκτωβρίου, ήταν περίπου χίλια χιλιόμετρα πιο μακριά”, συμπλήρωσε ο κ. Σιμόπουλος διευκρινίζοντας όμως πως “παρόλα αυτά η σελήνη με γυμνό μάτι δεν θα φαίνεται μεγαλύτερη γιατί δεν θα έχουμε τις προηγούμενες πανσελήνους για να συγκρίνουμε τα μεγέθη”.
Ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου επεσήμανε πως αυτό το “πλησίασμα” δεν αφορά μόνο την πανσέληνο, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε φάση της σελήνης, ωστόσο σήμερα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μία εντυπωσιακή σύμπτωση. “ Η σελήνη στη διάρκεια του μήνα, όπως περιφέρεται γύρω από τη γη μας άλλοτε είναι πιο κοντά σε μας σε ένα σημείο που ονομάζεται περίγειο και άλλοτε, 15 μέρες μετά το περίγειο, είναι πιο απομακρυσμένη. Έτσι μερικές φορές, το περίγειο, δηλαδή η πλησιέστερη απόσταση και η πανσέληνος συμπίπτουν όπως συμβαίνει τώρα (χθες και σήμερα)”.
Ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι η φωτεινότητα της πανσελήνου καλύπτει την ομορφιά των άστρων και πρότεινε να απολαύσουμε τη λαμπερή της εικόνα έχοντας παράλληλα τα.. μάτια μας ανοικτά γιατί αυτή την εβδομάδα θα είναι θεαματικό και το φαινόμενο των Λεοντιδών. “Αν είμαστε τυχεροί μπορούμε να δούμε πολλά πεφταστέρια” είπε χαρακτηριστικά ο επίτιμος διευθυντής του πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου
Επιμέλεια Ελένη Μπιμπίκου