Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν το βρετανικό αίτημα για συζητήσεις πριν από το Άρθρο 50




Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ απέρριψε το αίτημα της Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι για μία γρήγορη συμφωνία αμοιβαίας παροχής εγγυήσεων για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ.

Σύμφωνα με αναφορές στο βρετανικό Τύπο, η κ. Μέρκελ ήταν «ευγενική αλλά αυστηρή» με την κ. Μέι, επιμένοντας στη γραμμή της ΕΕ ότι καμία διαπραγμάτευση επί των όρων του Brexit δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από την ενεργοποίηση της επίσημης διαδικασίας με την επίκληση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας από τη βρετανική κυβέρνηση.

Η Τερέζα Μέι επανέλαβε μόλις στις αρχές της εβδομάδας ότι επιδίωξή της είναι μία «σύντομη συμφωνία» για την προστασία των δικαιωμάτων 1,2 εκ. Βρετανών που ζουν στην ΕΕ έναντι της ίδιας προστασίας για τα 3,3 εκ. Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Καγκελάριο Μέρκελ κινήθηκε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, απαντώντας σε πολύ αυστηρό ύφος σε 80 Βρετανούς βουλευτές που του ζητούσαν να συναινέσει σε μια γρήγορη συμφωνία για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων και των Βρετανών πολιτών για να «βάλει τέλος μια και καλή» στην αγωνία και στην αβεβαιότητα.

«Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον επιχείρημα – το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δε θα συμφωνούσατε ότι η μοναδική πηγή αγωνίας και αβεβαιότητας είναι μάλλον η απόφαση για Brexit;» αναφέρει στην απαντητική επιστολή του ο κ. Τουσκ.

Ο ευρωσκεπτικιστικός Τύπος στη Βρετανία επέκρινε δριμύτατα τον κ. Τουσκ ότι κατηγορεί τον βρετανικό λαό για την άσκηση του δημοκρατικού του δικαιώματος στο δημοψήφισμα του Ιουνίου. Αντίθετα, ο φιλοευρωπαϊκός Τύπος σχολίασε ότι το απρόσμενα αυστηρό και σαρκαστικό ύφος της απάντησης Τουσκ, αλλά και η ωμή απόρριψη του αιτήματος της κ. Μέι από την κ. Μέρκελ αποκαλύπτουν τον αυξανόμενο εκνευρισμό στην Ευρώπη για την καθυστέρηση στη διαδικασία του Brexit από το Λονδίνο.

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: