Η «Black Friday» ωφέλησε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, όχι τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες




Επιφυλακτικοί εμφανίζονται  οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ως προς την αποτελεσματικότητα του θεσμού της λεγόμενης Black Friday με βάση τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε μια μικρή έρευνα που πραγματοποίησε με βάση τις εκτιμήσεις των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων στην Ελλάδα μετά την «πρώτη» του θεσμού την περασμένη Παρασκευή.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι, με βάση την υπάρχουσα εικόνα, φαίνεται ότι επωφελήθηκαν κυρίως οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, και ειδικότερα αυτές των ηλεκτρονικών, των ηλεκτρικών και των ειδών τεχνολογίας, στις οποίες η πλειοψηφία των καταναλωτών φάνηκε να είναι νεολαία, και όχι τόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε γενικές γραμμές, τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι ήταν σε αρκετές περιπτώσεις πιο προετοιμασμένοι οι καταναλωτές από τους  καταστηματάρχες λόγω των διευρυμένων προωθητικών ενεργειών των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων,  ότι αν τελικώς υιοθετηθεί θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη οργάνωση, ότι δεν υπήρξε ομοιόμορφη συμπεριφορά της αγοράς και ότι η τελική εικόνα ως προς το πόσο όντως ενισχύθηκε η ζήτηση είναι ασαφής.

«Είναι γεγονός ότι ο τζίρος που έγινε, σε όσα καταστήματα έγινε, την Black Friday, έλειψε την προηγούμενη, θα λείψει την επόμενη, ίσως λείψει και τις ημέρες των γιορτών, αφού ορισμένοι έκαναν τώρα τα ψώνια τους, καθώς συνολικά σημαντική αύξηση του εισοδήματος δεν έχουμε»,  εκτίμησε ο κ. Κορκίδης. Έκανε λόγο για μια κυρίως ψυχολογική κίνηση τονίζοντας ότι και η ΕΣΕΕ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  θα εξετάσουν την καλύτερη δυνατή συμμετοχή τους μια επόμενη φορά προκειμένου να πάρουν το μερίδιο της αγοράς που τους αναλογεί και υπογράμμισε ότι είναι προφανές ότι πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης καταναλωτών μέσα σε τόσες άλλες (ημέρες προσφορών, εκπτώσεις κλπ) σε μια οικονομία που βρίσκεται, σε διαρκή ύφεση. Υπό την έννοια αυτή, επισήμανε, οι τάσεις είναι πάντα ρευστές και αυτό που σήμερα φαίνεται να επικρατεί ως τάση, δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει και αύριο φέρνοντας ως παράδειγμα ότι στην Μ. Βρετανία, πλέον, η Black Friday έχει ατονήσει σημαντικά καθώς έχει ενισχυθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων σημείωσε ότι δεν ζητήθηκε καμία επέκταση ωραρίου κατά τη διάρκεια της Black Friday, και ότι 21 περιπτώσεις παραβίασης του, κυρίως από μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, εντοπίστηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.  Και συμπλήρωσε ότι αν υπάρχουν τέτοιες παραβάσεις τις καθημερινές, μπορεί κανείς να φανταστεί τι γίνεται με την εργασία τις Κυριακές, για όσες έχει αποφασιστεί να μένουν ανοιχτά τα καταστήματα, η οποία θα πρέπει να αμείβεται και με 75% υπερωριακή εργασία, επαναλαμβάνοντας την, σε γενικές γραμμές, αρνητική θέση της ΕΣΕΕ ως προς αυτήν την απόφαση.

ΚΥΠΕ – Ελένη Μαυρούλη
Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 29/11/2016 07:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: