Λάβρος κατά της ελληνικής μειονότητας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα παρουσιάζεται εδώ και καιρό ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
Έχοντας προφανώς αποφασίσει να πλήξει καίρια τους Έλληνες της Χειμάρρας δε δίστασε να παραποιήσει και την ιστορία και να ανακαλύψει Αλβανούς στην πολιορκία της Ακρόπολης τον 17ο αιώνα, επαναφέροντας συνεχώς και το ανύπαρκτο θέμα των Τσάμηδων.
Το πιο ανησυχητικό, δε, είναι ότι τα όποια λόγια της αλβανικής ηγεσίας, όσο εξωφρενικά και αν είναι, συνοδεύονται παράλληλα και από έργα καταπάτησης βασικών (περιουσιακών και όχι μόνο) δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας πίσω στη Βόρεια Ηπειρο.
Όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ και ο συνάδελφος Γιώργος Σκαφίδας, τρία χρόνια μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία της γείτονος (με την υποστήριξη τότε και πολλών Ελλήνων), ο 52χρονος «σοσιαλιστής» με το άλλοτε εκσυγχρονιστικό προφίλ λέει πλέον κυριολεκτικά ό,τι του κατέβει, αρκεί αυτό να είναι αναχρονιστικό, ανιστόρητο και προβοκατόρικα εθνικιστικό.
Λέει ότι ένας «Αλβανός αρχιεπίσκοπος», ονόματι Γεώργιος Δούσμανης (που δεν ήταν ούτε Αλβανός… ούτε αρχιεπίσκοπος), είχε πείσει τους Ενετούς να μη βομβαρδίσουν την Ακρόπολη τον 17ο αιώνα (που… τη βομβάρδισαν). Οτι ακόμη και η Αθήνα «ήταν κάποτε κυρίως αλβανόφωνη». Οτι είναι «ιστορικά απαράδεκτο» να κατηγορεί κανείς τους Τσάμηδες ως συνεργάτες των ναζί. Οτι «τον πρώτο του βωμό ο Δίας τον είχε στις ιερές βουνοπλαγιές της Τσαμουριάς».
Ότι η Ελλάδα «χρωστάει» περιουσίες και αποζημιώσεις από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου, και άλλα πολλά… παναλβανικά. Παραδοσιακά, ωστόσο, όσοι παραχαράσσουν την Ιστορία το κάνουν με δόλο, όχι από άγνοια. Εν έτει 2016 τα Τίρανα επενδύουν στη δημιουργία φανταστικών εξωτερικών εχθρών (χαρακτηριστική η ρητορική περί «γενοκτονίας των Τσάμηδων»), για να αποσπάσουν την προσοχή του λαού από τα πολύ σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας (από τη διαφθορά που οργιάζει, το ναρκεμπόριο που ανθεί, τα οικονομικά προβλήματα που επιδεινώνονται, τις επιχειρήσεις που κλείνουν, τους φόρους που αυξάνονται, τα ελλείμματα δημοκρατίας, τα κενά στο κράτος δικαίου κ.ά.).
Το κάνουν ωστόσο και εκβιαστικά, με στόχο να κατοχυρώσουν κάποιες από τις διεκδικήσεις τους (Τσάμηδες κ.ά.), εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.
Ειδικά στην περίπτωση του Εντι Ράμα ο δόλος είναι πια προφανής, καθώς περνάει μάλιστα από τη θεωρία στην πράξη, με τον Αλβανό πρωθυπουργό να προωθεί την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, για να έρθει εν συνεχεία ο ίδιος… να κατηγορήσει τους ομογενείς (εν προκειμένω τον βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε) ότι θέλουν να εκτροχιάσουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, επειδή τολμούν να διαμαρτύρονται για τις καταπιέσεις σε βάρος τους.
Εδώ και αρκετούς μήνες οι αλβανικές Αρχές «κινούν» μια συντονισμένη επιχείρηση υφαρπαγής ελληνικών περιουσιών σε περιοχές «φιλέτα», με πρόσχημα την τουριστική ανάπλαση. Ακυρώνουν (ή αρνούνται να αποδώσουν) τίτλους ιδιοκτησίας και κατεδαφίζουν κτίσματα (ακόμη και ιστορικές εκκλησίες, όπως τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου πέρυσι στο χωριό Δρυμάδες). Και όλα αυτά μέσα σε ένα όργιο αδιαφάνειας, διαφθοράς και πλαστογραφίας, με τις κατασχεθείσες περιουσίες συνήθως να καταλήγουν αντί πινακίου φακής στα χέρια «ημετέρων» της κυβέρνησης, που αναλαμβάνουν να τις αξιοποιήσουν αναπτυξιακά.
«Αυτό γίνεται κατά κόρον, και μόνο ενάντια σε ελληνικές οικογένειες», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Νέστορας Βάρφης, γέννημα-θρέμμα Χειμαρριώτης.
Χωρίς προειδοποίηση
Και πράγματι, στις 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής εορτής, τουλάχιστον 19 οικογένειες Ελλήνων της Χειμάρρας έλαβαν ειδοποιητήρια, υπογεγραμμένα από τον… ελληνικής καταγωγής δήμαρχο Γιώργο Γκόρο, που τις καλούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός πέντε ημερών (ξεκινώντας από την 27η Οκτωβρίου), γιατί αυτά πρόκειται να… κατεδαφιστούν στο πλαίσιο σχεδίου για την ανάπλαση της πόλης. Ο λόγος για μια σειρά από ειδοποιητήρια που εμφανίστηκαν ξαφνικά στην πόρτα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, και χωρίς να έχουν διευκρινιστεί καν απαραίτητα στοιχεία (όπως είναι για παράδειγμα το ύψος της αποζημίωσης για κάθε κτίσμα κ.ά.).
«Είναι η πρώτη φορά που στέλνονται τόσο πολλές ειδοποιήσεις ταυτόχρονα και μάλιστα με τόσο προκλητικό περιεχόμενο», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Λεωνίδας Παππάς, γενικός πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια».
«Σε αυτά τα σπίτια ζουν άνθρωποι», καταγγέλλει με πόνο ψυχής ο κ. Γκίνης Ρολάντος. Μόνιμος κάτοικος Χειμάρρας εδώ και δεκαετίες, ο κ. Ρολάντος είχε την… ατυχία να είναι ένας από τους ανθρώπους που έλαβαν το προκλητικό ειδοποιητήριο. «Ο σκοπός τους είναι να διώξουν το ελληνικό στοιχείο από τη Χειμάρρα. Πίσω από τον δήμαρχο είναι ο πρωθυπουργός, και πίσω από τον πρωθυπουργό βρίσκεται η μαφία της Αλβανίας. Θα υπερασπιστούμε τις περιουσίες μας. Ας μας σκοτώσουν. Η ελπίδα μας είναι στην Ελλάδα, να το ξέρετε. Αυτοί εδώ έχουν βαλθεί να μας διώξουν», καταγγέλλει ο κ. Ρολάντος στο «Εθνος της Κυριακής».
«Εγινε μια πρώτη συζήτηση στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, υποτίθεται για να ενημερωθεί ο λαός για το καλούμενο σχέδιο ανάπλασης», μας εξηγεί ο ίδιος, ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν. «Εμείς τότε δεν συμφωνήσαμε με το σχέδιο που μας έφεραν, ένα σχέδιο που όπως διαπιστώσαμε είχε διαμορφωθεί στα κρυφά, χωρίς διαβούλευση. Από τον Ιούνιο και μετά δεν έγινε καμία άλλη συζήτηση. Το μυριζόμασταν ωστόσο ότι το κακό έρχεται».
Το «κακό» έμελλε να έρθει την 28η Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής επετείου. «Δεν ξέρουμε εάν ήταν τυχαία η ημερομηνία. Εμείς πάντως το θεωρούμε προσβολή», συνεχίζει ο κ. Ρολάντος.
«Θέλουν να μας εξοντώσουν», συμφωνεί από την πλευρά του ο κ. Πάνος Δημαλέξης.
Γεννημένος στη Χειμάρρα, από πάππου προς πάππον Χειμαρριώτης, ο κ. Δημαλέξης έλαβε ειδοποιητήριο να εκκενώσει ένα μαγαζί 25 τ.μ. που λειτουργεί σήμερα σαν μίνι μάρκετ. «Μα το μαγαζί αυτό το χτίσαμε μόλις πριν από δέκα χρόνια, με την άδεια και τις οδηγίες της τότε δημοτικής Αρχής», μας λέει. «Ο αρχιτέκτονας του δήμου μού είχε πει τότε πώς να το κάνω και τώρα μου στέλνουν ειδοποιητήριο ότι θα το γκρεμίσουν». «Ο Χότζα είχε πάρει το μαγαζί του πατέρα μου. Μετά το 1991 διεκδικήσαμε κάποια από τα εδάφη που μας ανήκαν και αυτοί σήμερα θέλουν να μας πάρουν ό,τι έχει απομείνει. Τρεις πολυκατοικίες έχουν χτίσει στη γη τη δική μας», συνεχίζει ο κ. Δημαλέξης, αποκηρύσσοντας το σύγχρονο αλβανικό κράτος ως «διεστραμμένο».
«Όπως επί Χότζα»
Την εποχή του Χότζα σπεύδει να θυμηθεί και ο κ. Νέστορας Βάρφης, γέννημα-θρέμμα Χειμαρριώτης και αυτός. «Τα τελευταία τρία χρόνια η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ. Δεν έχει καμία μα καμία διαφορά από τη δικτατορία του Χότζα», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Βάρφης, ο οποίος δεν έλαβε ειδοποιητήριο, αλλά κινδυνεύει να χάσει μια οικογενειακή έκταση 20.000 τ.μ. με καλλιέργειες κοντά στην παραλία.
«Εκεί έχουμε έναν ελαιώνα και τα χωράφια μας. Μιλάμε για κτήματα παππούδων και προπάππων», μας εξηγεί και συνεχίζει: «Ο δήμαρχος, ο πρωθυπουργός, τα αλβανικά δικαστήρια, όλοι αυτοί μας κάνουν πόλεμο. Μας σπρώχνουν να φύγουμε, και υπό αυτές τις συνθήκες, εάν δεν φύγουμε φέτος, θα αναγκαστούμε να φύγουμε του χρόνου ή του? παραχρόνου».
«Υπάρχει τρομερή αγωνία και ανασφάλεια», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Φρέντης Μπελέρης, πρόεδρος του παραρτήματος της «Ομόνοιας» στη Χειμάρρα. «Δεν υπήρξε ξανά τόσο διεφθαρμένη κυβέρνηση ποτέ πριν στην Αλβανία. Και οι προηγούμενοι ήταν διεφθαρμένοι, αλλά όχι έτσι. Αυτοί σήμερα συμπεριφέρονται με έναν τρόπο τύπου -μου αρέσει το σπίτι σου, θα έρθω να στο πάρω-».
«Θέλουμε να παγώσει η διαδικασία»
«Εμείς προτείναμε να παγώσει η διαδικασία, να υπάρξει πρώτα μια δημόσια διαβούλευση και να γίνουν τροποποιήσεις στο σχέδιο ανάπλασης σε συμφωνία με τον λαό της Χειμάρρας. Για εμάς είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί πρώτα το κτηματολόγιο. Ενώ έχουν περάσει 25 χρόνια (σ.σ.: από την πτώση του παλαιού καθεστώτος), αυτή η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Πρέπει να ολοκληρωθεί και μετά να γίνει το όποιο σχέδιο ανάπλασης», λέει ο Λεωνίδας Παππάς, γενικός πρόεδρος της «Ομόνοιας».