Για να υπάρξει επόμενο βήμα πρέπει να έχουμε πρόοδο και κατάθεση χαρτών: Δέσμευση Αναστασιάδη




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε το βράδυ της Παρασκευής ότι για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, αυτό μιας πολυμερούς διάσκεψης, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος, κάτι που δεν σημαίνει μόνο κριτήρια, αλλά και χάρτες που θα αποτυπώνουν τα όσα περιλαμβάνονται στα κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντούσε σε ερωτήσεις στο πλαίσιο διακαναλικής συνέντευξη Τύπου για το Κυπριακό πριν την αναχώρησή του για το Μοντ Πελεράν.

Σε ερώτηση για τη γραμμή διαπραγμάτευσης που θα τηρήσει στο εδαφικό και το ελάχιστο που θα δεχόταν για τη Μόρφου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που είναι επιδίωξή μας είναι τέτοιες αναπροσαρμογές που να επιτρέπουν το μέγιστο αριθμό Ελληνοκυπρίων να επιστρέψει στις πατρογονικές εστίες». Πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται βεβαίως να μπω σε μια λεπτομερή και από αέρος διαπραγμάτευση, είτε αναφέροντας ονόματα είτε αποκλείοντας ονόματα».

Αυτό που έχει σημασία, επισήμανε, «και πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι χωρίς ουσιαστικές εδαφικές αναπροσαρμογές ούτε και το περιουσιακό είναι δυνατόν να λυθεί κατά σχετικά δίκαιο τρόπο». Διότι, συνέχισε, «συνδέονται άμεσα και οι εδαφικές αναπροσαρμογές και με το περιουσιακό και αυτή είναι και η προσπάθεια που καταβάλλουμε να γίνει κατανοητό και από τους συμπατριώτες μας, είναι πως λογικές και μέσα στα πλαίσια του δικαίου αναπροσαρμογές είναι απολύτως αναγκαίες προκειμένου να έχουμε μια αποδεκτή λύση για τους Ελληνοκύπριους».

Σε διευκρινιστική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι «μιλούμε για την επιστροφή περιοχών υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Νομίζω ότι είμαι σαφής». Ένα ειδικό καθεστώς, πρόσθεσε, «θα μπορούσε να περιλαμβάνει παραδείγματος χάριν την περιοχή Καρπασίας». Αν και εφόσον θα διασφαλίζεται το δικαίωμα επιστροφής είναι κάτι που και ίδιοι το μελετούμε για περιοχές, όμως, όπως είναι παραδείγματος χάριν η περιοχή Καρπασίας, που με βάση τη συμφωνία της 3ης Βιέννης προβλεπόταν η διασφάλιση παραμονής των τότε διαβιούντων 23 και τόσων χιλιάδων Καρπασιτών.

Σε ερώτηση πώς ορίζει την πρόοδο που θα επιτρέψει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων επί της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «πρόοδος σημαίνει πως θα υπάρξουν τέτοιες συγκλίσεις ως προς τα κριτήρια εδαφικών αναπροσαρμογών, πως σε κάποια θέματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία θα υπάρξει σύγκλιση, έτσι ώστε να δημιουργείται βάσιμα η προοπτική ότι η εν συνεχεία νέα φάση του διαλόγου θα οδηγήσει και ενδεχόμενα στην τελική επιδιωκόμενη φάση που θα είναι εκείνη που θα δώσει και την ποθητή λύση».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν δεσμεύεται πως δεν θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα αν δεν γίνει επί της ουσίας διαπραγμάτευση με ανταλλαγή χαρτών, είπε ότι «έχω πει και προηγουμένως και έχω πει ξεκάθαρα και θέλω να το επαναλάβω και τώρα: Πρόοδος δεν είναι μόνο τα κριτήρια, είναι και ο χάρτης που αποτυπώνει αυτά που διασφαλίζονται μέσα από τα κριτήρια».

Συνεπώς, πρόσθεσε, «για να υπάρξει επόμενο βήμα, είτε αυτό λέγεται πολυμερής είτε άλλως πως, θα πρέπει να υπάρξει και μια σχετική πρόοδος».

«Και επειδή αναφέρονται στην πολυμερή λέγω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτώ ημερομηνία πολυμερούς συναντήσεως αν δεν υπάρξει πρόοδος ή, ιδιαίτερα, συνέπεια σ` αυτά που έχουν συμφωνηθεί», σημείωσε.

«Πρόοδος στο εδαφικό, συγκλίσεις τουλάχιστον στο μέγιστο βαθμό όσον αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές, κατάθεση αντιστοίχων χαρτών που θα αποτυπώνουν τα όσα περιλαμβάνονται στα κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί», είπε.

«Συμφωνία στα κριτήρια σημαίνει ταυτόχρονα και κατάθεση χαρτών. Αυτό είναι που έχει συμφωνηθεί. Αν και εφόσον υπάρξει τέτοια πρόοδος στα κριτήρια, να κατατεθεί από τουρκοκυπριακής πλευράς και ο χάρτης που θα αποτυπώνει, βεβαίως, τα όσα θα αποτελούν τα συμφωνημένα κριτήρια, που θα σήμαινε σημαντική πρόοδο, εφόσον θα είναι συμφωνημένα τα κριτήρια και θα αποτυπώνονται επί χάρτου, οπότε το ενδεχόμενο της επόμενης φάσης μιας πολυμερούς, εφόσον θα σμικρυνθούν και οι διαφορές που υπάρχουν και στα υπόλοιπα, δεν αποκλείεται».

Σε ερώτηση γιατί δίστασε σε άλλη ερώτηση που απάντησε να μιλήσει για κόκκινη γραμμή σε σχέση με τη Μόρφου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «δεν νομίζω να υστέρησα στο να επαναλάβω τα όσα είπα εις του Μόρφου». Όμως, σημείωσε, «βρισκόμαστε μια ημέρα προ της μετάβασης μας στο Μον Πελεράν».

«Αν θα αρχίσουμε από αέρος να κάνουμε διάλογο αντιλαμβάνεστε ότι οι πλευρές παραμένουν αμετακίνητες σε θέσεις εις ανταπάντηση των θέσεων μας, με αποτέλεσμα ενδεχόμενα να διακινδυνέψω αυτό που επιδιώκω», πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι «μιλώ για αναπροσαρμογές ή επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση και ήτο για τη Μόρφου η ερώτηση σε σχέση με την πρόταση του κ. Ταλάτ».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο μεγάλο είναι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα των κριτηρίων είπε ότι «δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, εκείνο που γνωρίζω είναι ότι μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις ή με μια – αν θέλετε – ανταλλαγή απόψεων όχι σε βάθος αλλά απλά όπως αποκαλείται στα αγλλικά “brainstorming”, διαφαίνεται να υπάρχουν».

Αλλά, πρόσθεσε, «ας αφήσουμε να διαμορφωθούν και τα γεγονότα ή και η τυχόν πρόοδος ή η τυχόν οπισθοδρόμηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Επανέλαβε ότι «σοφό είναι προ μιας διαπραγμάτευσης όχι από αέρος να γίνονται τέτοιες τοποθετήσεις που να υποχρεώνουν την άλλη πλευρά να τοποθετείται κατά τρόπο που ενδεχόμενα να μην της επιτρέψει να προβεί στις αναγκαίες ευέλικτες προσαρμογές».

Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι επιδιώκει η πλευρά μας παραδείγματος χάριν ότι θα πρέπει να επιστραφούν περιοχές με τέτοια πληθυσμιακή πυκνότητα έτσι ώστε ένας αριθμός τουλάχιστον 100.000 να επιστρέψει υπό ε/κ διοίκηση. Περιοχές, είπε, που έχουν σχέση είτε με τις ιστορικές μας καταβολές, είτε ανάλογα με τη γονιμότητα, ανάλογα του εδάφους…, της έκτασης των ακτογραμμών.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/11/2016 20:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: