Για μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, επιμένει ο Μοσκοβισί: “Άγνωστος Χ” το ΔΝΤ




Μία όσο το δυνατόν πιο συνολική συμφωνία για την Ελλάδα πριν από το τέλος του 2016, είναι το ζητούμενο, σύμφωνα τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ  αν αλλάζει κάτι στη διάθεση του ΔΝΤ ως προς τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, απάντησε ότι δεν επιθυμεί να συσχετίσει τη στάση του ΔΝΤ με ένα πολιτικό γεγονός, αλλά τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η επίτευξη ενός “ενάρετου κύκλου στην Ελλάδα” , δηλαδή “να ολοκληρωθεί το Μνημόνιο, να εφαρμοστούν σωστά οι μεταρρυθμίσεις, στο μέτρο του δυνατού, να επιστρέψει η ανάπτυξη, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η απασχόληση”.

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές “έχουν πλέον αναλάβει σε γενικές γραμμές τις ευθύνες τους, παρότι δεν το έκαναν εξ αρχής και πάντα αυθόρμητα ή πλήρως, όμως τώρα είναι η σειρά των εταίρων να αναλάβουν τις δικές τους”, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μετακινείται από τη δήλωση του Μαΐου του 2016 και ελπίζει ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο συνολική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους, η οποία θα περιλαμβάνει το ΔΝΤ”.

Με βάση τα στοιχεία για την Ελλάδα, η ανάπτυξη το 2017 θα φτάσει το 2,7%, στο 3,1% το 2018 μετά από μία ήπια ύφεση 0,3% το 2016, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Παράλληλα, η ανεργία συνεχίζει την πτωτική τάση της, καθώς από 23,5% το 2016 θα διαμορφωθεί στο 22,2% το 2017 και στο 20,3% το 2018.

Το έλλειμμα  του προϋπολογισμού αναμένεται να μειωθεί στο -2,5% του ΑΕΠ το 2016, στο -1,0% το 2017 και +0,9% το 2018.

Το δημόσιο χρέος θα αποκλιμακωθεί από 181,6% του ΑΕΠ το 2016 σε 179,1% το 2017 και  172,4% το 2018.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί  εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είπε ότι η ύφεση κατά το 2016 θα είναι στο τέλος του χρόνου μικρότερη από αυτή που αναμενόταν. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα επιστρέφει σταδιακώς, λόγω των διαρθρωτικών αλλαγών, αρχής γενομένης από την αγορά της εργασίας. Εξακολουθεί να βλέπει ωστόσο ότι τελικά η χρονιά θα κλείσει με ύφεση 0,3% του ΑΕΠ (όσο προβλέπει και ο προϋπολογισμός). Το 2017 επαναλαμβάνει την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη, 2,7% του ΑΕΠ εξαιτίας της ομαλοποίησης της κατάστασης στον χρηματοπιστωτικό τομέα κάτι που θα επιτρέψει σταδιακή άρση των capital controls.

Προέβλεψε αύξηση των επενδύσεων και της εσωτερικής ζήτησης στην Ελλάδα κατά το 2017 και 2018 και κατέληξε λέγοντας πως το ελληνικό πρόγραμμα πετυχαίνει και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται.

Όπως διαπιστώνει η έκθεση, η ελληνική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το πρώτο μισό του 2016, αν συγκριθεί με το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Ενώ η ιδιωτική κατανάλωση περιορίστηκε ελαφρά, όπως αναφέρει, οι επενδύσεις ανέκαμψαν στηριγμένες κυρίως σε αυτές που αφορούν μηχανήματα και εξοπλισμό.

Εκτιμά ότι σταδιακά θα υπάρξει ανάπτυξη το β’ εξάμηνο που διανύουμε χάρη κυρίως στο βελτιωμένο οικονομικό κλίμα που ακολούθησε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά που προσφέρει η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίου.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου Βέλγιο/Βρυξέλλες 09/11/2016 14:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: