Φανέλα αξίας 220 εκατ. ευρώ! Πόσα κοστίζουν τα ρούχα των παικτών μεγάλων συλλόγων




Βαριά φανέλα; Ασήκωτη! Αν αναλογιστεί κανείς ότι κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) διεξήγε έρευνα για το κόστος της φανέλας των μεγαλύτερων συλλόγων του κόσμου, με τη βοήθεια ειδικών αναλυτών marketing σε συνδυασμό με πληροφορίες από τους ρεπόρτερ των συλλόγων.

Ετσι, αν θέλει κάποιος να αγοράσει ολόκληρη τη φανέλα της Μπαρτσελόνα (χορηγός + διαφήμιση) θα πρέπει να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια Ευρώ που (θα) πληρώνουν συνδυαστικά για έναν χρόνο η Rakuten ως διαφημιζόμενη εταιρία και η Nike ως προμηθευτής αθλητικού εξοπλισμού! Η πολυεθνική Rakuten ανακοινώθηκε σήμερα και θα διαφημίζεται στη φανέλα των Καταλανών από την επόμενη σεζόν (Ιούλιος 2017) και για τέσσερα χρόνια έναντι 220.000.000 ευρώ! Ητοι 55 εκατομμύρια ετησίως. Οσο για τη νέα συμφωνία με τη Nike τίθεται σε ισχύ από το 2018.

Αριθμοί απλησίαστοι για τους «κοινούς θνητούς» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Για παράδειγμα στην Ελλάδα μια (καλή) συμφωνία για διαφήμιση και χορηγία εξοπλισμού ίσως να πλησίαζε το 1.000.000, με άλλα λόγια 200 φορές λιγότερα από τη «Μπάρτσα»! Στη δεύτερη θέση, αλλά αρκετά μακριά, βρίσκεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 150εκ. ευρώ. Ολα αυτά τα υπέρογκα ποσά αναμένεται να αυξηθούν αρκετά, ακολουθώντας τους κανόνες της αγοράς που επαναπροσδιορίζονται μετά τη νέα συμφωνία της Μπαρτσελόνα. Δεν γίνεται, για παράδειγμα, η Nike να ντύνει τους Καταλανούς με 150εκ. το χρόνο και η Adidas να δαπανά μόλις 40εκ. για τη μεγάλη αντίπαλο, Ρεάλ Μαδρίτης!

Αναλυτικά οι δέκα πιο «βαριές» φανέλες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο (έσοδα ανά έτος):

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: