Εξελίξεις μετά τα κάλαντα: Απογοητευμένος ο Άιντα, παραδέχεται πως είναι δύσκολο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες




Του Κώστα Βενιζέλου

Η Άγκυρα μετακινεί το χρονοδιάγραμμα στο Κυπριακό, τοποθετώντας τις εξελίξεις το 2017, καθορίζοντας παράλληλα το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι συζητήσεις αναδεικνύοντας εκ νέου κόκκινες γραμμές.

Το νέο χρονοδιάγραμμα το ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς μετά από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και φαίνεται ότι το τοπίο καθορίζεται με βάση και τις εξελίξεις στην Τουρκία ενόψει τις επιδιώξεις Ερντογάν για ενίσχυση μέσω συντάγματος των εξουσιών του. Την ίδια ώρα, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα πραγματοποιώντας χθες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει επανέναρξη των συνομιλιών, μετά το αδιέξοδο στο Μοντ Πελεράν. Σαφώς απογοητευμένος ο απεσταλμένος του διεθνούς οργανισμού, παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολη η επανέναρξη των συνομιλιών. Η ε/κ πλευρά ζητά όπως επαναρχίσουν οι συζητήσεις από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν για ολοκλήρωση των συζητήσεων στο Εδαφικό. Η τ/κ πλευρά ζητά καθορισμό ημερομηνίας πενταμερούς διάσκεψης στα οποία να ζητηθούν όλες οι εκκρεμότητες.

Το τοπίο, όπως διαμορφώνεται σήμερα στο Κυπριακό είναι ομιχλώδες.
Πρώτον, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, παραπέμποντας σε εξελίξεις για το 2017, περιέγραψε τις τουρκικές επιδιώξεις: «Το εδαφικό και το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων είναι ζητήματα που η Τουρκία τα αντιμετωπίζει με ευαισθησία. Ιδιαίτερα η Τουρκία διατηρεί την ευαισθησία της για τα θέματα των πολιτών της, τις υπηρεσίες τους, την ελεύθερη διακίνησή τους».

Περαιτέρω ανέφερε ότι κάποιες αρχές δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν από πλευράς Τουρκίας κατά την επίλυση του Κυπριακού. «Μία από αυτές είναι και η σημασία που δίνουμε στην εκ περιτροπής προεδρία και με αυτή την ευκαιρία το θέτουμε και πάλι. Επιπλέον υιοθετούμε την άποψη ότι η αντίληψη η οποία βασίζεται στον ίσο συνεταιρισμό των δύο πλευρών να είναι αποτελεσματική και κυρίαρχη στις διαπραγματεύσεις. Πιστεύουμε ότι η αρχή της δίκαιης διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού είναι μια σημαντική αρχή για την ειρηνική επίλυση».

Δεύτερον, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα, υιοθετώντας τη διπλωματία τού πήγαινε-έλα δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα είναι εύκολο πράγμα η επανέναρξη των συνομιλιών. Είπε ότι «εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι καλύτερο υπό τη μορφή μιας διπλωματίας εκ του σύνεγγυς και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ιδεών». Ερωτηθείς εάν υπάρχει ημερομηνία για συνάντηση των ηγετών, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί ημερομηνία.

“Δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο, αυτή η εργασία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Αισθάνομαι ισχυρή δέσμευση και από τις δύο πλευρές για να βρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστεί αυτό, αλλά δεν μπορούμε βεβαίως να προσποιούμαστε ότι αυτό που έγινε στο Μοντ Πελεράν 2 δεν συνέβη». Χαρακτήρισε ότι η δεύτερη φάση των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν ήταν ένα πισωγύρισμα.

Στην Αθήνα για επαφές ο Νικόλας
Στην ελληνική πρωτεύουσα για επαφές μεταβαίνει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο ηγέτης του ΔΗΚΟ θα βρίσκεται στην Αθήνα, στις 1-2 Δεκεμβρίου και θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Θα συναντηθεί και με τους αρχηγούς των ελλαδικών κομμάτων.

Το ταξίδι Νικόλα Παπαδόπουλου στην ελληνική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί στη σκιά του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν και στην ατζέντα θα βρίσκονται ψηλά τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση στο θέμα της Ασφάλειας και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες στη βάση των δικών της θέσεων. Ανοικτό παραμένει ακόμη και το θέμα της συνάντησης Τσίπρα και Ερντογάν. Σημειώνεται συναφώς ότι τόσο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος θα βρίσκονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 3-4 Δεκεμβρίου, σε συνέδριο της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Σημειώνεται συναφώς πως την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα για επαφές ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Γεμάτο πρόγραμμα Άιντα
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, αναφέρουν ότι στην τηλεφωνική τους επικοινωνία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο κ. Άιντα, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού. Αύριο ο κ. Άιντα θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ακιντζί
Με τον πρέσβη της Βρετανίας στην Κύπρο, Μάθιου Κιντ συναντήθηκε χθες στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι αύριο Τετάρτη ο κ. Ακιντζί θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον που επισκέπτεται την Κύπρο.

Ο κατοχικός ηγέτης αναχώρησε χθες για την Κωνσταντινούπολη όπου θα μετάσχει στην 7η σύνοδο του Βοσπόρου. Σήμερα ο κ. Ακιντζί θα παραστεί στην πρεμιέρα του θεατρικού έργου “Περιστέρια χωρίς φτερά” που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του.

Προσπάθεια Τ/κ πολιτικών να φορτώσουν το αδιέξοδο στους Ε/Κ –  Σ.Ντενκτάς: Nα οριστεί ημερομηνία για πενταμερή το συντομότερο

Επαφές με τον “αναπληρωτή πρωθυπουργό” των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς και τον Πρόεδρο του τ/κ κόμματος CTP, Τουφάν Ερχουρμάν, είχε χθες ο Εσπεν Μπαρθ Άιντα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, από το γραφείο της “πρωθυπουργίας” εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία Ντενκτάς και Άιντα αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν 2 και ο Ντενκτάς είπε στον συνομιλητή του ότι δεν επιθυμεί οι συνομιλίες να διαρκέσουν επί μακρόν και ότι πρέπει το συντομότερο να οριστεί ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη. Εξάλλου ο Ντενκτάς δήλωσε στον παράνομο Μπαϊράκ ότι δεν είναι θετικές οι εξελίξεις, όμως μπορούν να γίνουν βήματα για επανάληψη του διαλόγου και ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Εξάλλου ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον ηγέτη του CTP ανέφερε, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ότι πρέπει να συνεχιστεί το θετικό μομέντουμ που υπήρχε τους προηγούμενους 19 μήνες.

Ο κ. Ερχουρμάν από την πλευρά του είπε πως αντάλλαξαν απόψεις και προσπάθησε ο ίδιος να κατανοήσει γιατί ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν. Ανέφερε ότι το κόμμα του έχει συναντήσεις τόσο με το ΑΚΕΛ όσο και με τον ΔΗΣΥ σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι δύο ηγέτες. Είπε ακόμη πως ανέφερε στον κ. Άιντα ότι ήταν απαράδεκτη για την τουρκική πλευρά η στρατηγική του κ. Αναστασιάδη ο οποίος, όπως δήλωσε, ήθελε να τα διασφαλίσει όλα για το εδαφικό στο Μοντ Πελεράν και να αφήσει το θέμα των εγγυήσεων σε πολυμερή.

Ο ηγέτης του CTP αναφέρθηκε ακόμη σε ευαισθησίες των Τ/κ στο θέμα των εγγυήσεων και πρόσθεσε πως τα ΗΕ θα πρέπει να κάνουν βήματα για να επανέλθει, όπως είπε, ο κ. Αναστασιάδης στο τραπέζι του διαλόγου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: