Έθεσαν τα πλαίσια πολυμερούς για Κύπρο: Παρασκηνιακά την τοποθετούν εντός του Δεκεμβρίου




Του Κώστα Βενιζέλου

Μόνο κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο είναι έτοιμη να συζητήσει η Αθήνα στα πλαίσια μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ασφάλεια.

Τη θέση της Αθήνας διατύπωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση της Ελλάδος κινείται στη βάση του εγγράφου που έχει ετοιμάσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, που αποτελεί το εργαλείο πολιτικής στο θέμα της Ασφάλειας. Η Ελλάδα, θεωρεί πως μια πολυμερή διάσκεψη μπορεί να συγκληθεί μόνο για αυτό το σκοπό και όχι για τροποποίηση της Συνθήκης και διαφοροποίηση του συστήματος εγγυήσεων.

Παρόλο που όπως αναφέρεται αρμοδίως στη Λευκωσία ότι δεν μπορεί να συγκληθεί πολυμερή διάσκεψη αμέσως μετά το Μοντ Πελεράν καθώς υπάρχουν πολλά θέματα να συζητηθούν, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο τρίτοι που εμπλέκονται στο Κυπριακό τοποθετούν τη διάσκεψη εντός Δεκεμβρίου. Ενισχύονται, πάντως , οι πληροφορίες ότι η διάσκεψη θα είναι τύπου Μπούργκερνστοκ, επιλογή που όπως αναφέρουν ξένοι διπλωμάτες διευκολύνει για να αποφευχθούν θέματα «πρωτοκόλλου» και εκπροσώπησης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άρχισε χθες τις επαφές του στη Αθήνα με συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα με στόχο να ενημερώσει την ελλαδική πολιτική ηγεσία για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών την ερχόμενη Κυριακή. Αναφέρθηκε σε πρόοδο που σημειώθηκε αλλά και εκκρεμότητες που υπάρχουν. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση επισήμανε πως «η Ελλάδα εμπλέκεται και θα εμπλακεί ενεργά συγκεκριμένα στο διεθνές ζήτημα της Ασφάλειας.

Ωστόσο, θέλω να είμαι σαφής για ακόμη μια φορά ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να διευθετηθεί σε πολυμερές πλαίσιο, μόνο στη βάση συμφωνίας για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και για την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί». Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζοντας τα όσα είπε και ενώπιον του Προέδρου Ομπάμα, προχθές, επανέλαβε και χθες πως το Κυπριακό δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα, «είναι ένα διεθνές πρόβλημα που ξεκίνησε, ας μην το ξεχνάμε, από την παράνομη εισβολή και κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα του βορείου τμήματος της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκφράζοντας ευχαριστίες στον Πρωθυπουργό για τη στήριξη αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ορισμού πολυμερούς διάσκεψης, «νοουμένου και υπό την προϋπόθεση ότι, μεταξύ του παρόντος και της πολυμερούς διάσκεψης, θα υπάρξει μια εντατικοποίηση του διαλόγου για να ξεπεραστούν οι όποιες εναπομένουσες διαφορές». Αλλά, συνέχισε «και να δοθεί ο χρόνος, έτσι ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις και επί του θέματος των εγγυήσεων, της απαίτησης από τη μια της Τουρκίας να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια και, από την άλλη, της δικής μας θέσης ότι δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση οποιασδήποτε χώρας, ιδιαίτερα δε η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Mόνο δύο μέρες στο Μοντ Πελεράν
Δυο ημέρες θα διαρκέσουν οι συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί για το εδαφικό που επαναρχίζουν την Κυριακή, στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, τα Ην. Έθνη έχουν αποστείλει επιστολές στις δυο πλευρές για να επιβεβαιώσουν πως οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.

Πρόσθεσε πως οι δυο πλευρές έχουν ενημερώσει πως έχουν παραλάβει τις επιστολές αυτές.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης των συνομιλιών στο ελβετικό θέρετρο, ο κ. Σιντίκ είπε πως αυτό εναπόκειται στις δυο πλευρές και πως τα Ηνωμένα `Εθνη δεν έχουν οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα. “Η δουλειά μας είναι να διευκολύνουμε τις δυο πλευρές με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε”, σημείωσε. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως είναι προγραμματισμένο η αντιπροσωπεία των Ην. Εθνών να αναχωρήσει από το Μοντ Πελεράν την Τρίτη το πρωί.

Από την Άγκυρα στην Κύπρο
Με τον Βρετανό Πρέσβη στην Άγκυρα που έρχεται στην Κύπρο θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα η συνάντηση του κ. Ακιντζί με τον Ρίτσαρντ Μουρ θα γίνει στις 15.30. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βρετανός διπλωμάτης αναμενόταν χθες βράδυ στο νησί για να έχει σειρά επαφών τόσο με την κυπριακή κυβέρνηση όσο και στα κατεχόμενα με στόχο να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Πρώτα στον Ερντογάν
Στο ενδεχόμενο συνάντησης Ερντογάν – Ακιντζί πριν την επανάληψη των συνομιλιών στην Ελβετία αναφέρεται ανταπόκριση από την Κύπρο στην Μιλλιέτ.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, προγραμματίζεται μια τέτοια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου, που αναχώρησε χθες για το Πακιστάν και επιστρέφει την Παρασκευή στην Τουρκία, και του Τ/κ ηγέτη, που αναχωρεί για την Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή και από εκεί το Σάββατο το πρωί για την Γενεύη.

Πηγές από το γραφείο Ακιντζί ανέφεραν ότι συνάντηση δεν έχει ορισθεί μέχρι στιγμής.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: