Εντατική διαπραγμάτευση επί εδαφικού και αλληλένδετων θεμάτων: Αύριο στο Μοντ Πελεράν




Σε μια συνεχή και εντατική ολοήμερη διαπραγμάτευση επί του εδαφικού και όλων των άλλων εκκρεμούντων ζητημάτων που είναι αλληλένδετα, εισέρχονται από αύριο Δευτέρα οι, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, συνομιλίες για το Κυπριακό, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίες θα διεξάγονται μέχρι και την Παρασκευή στο ελβετικό θέρετρο Μοντ Πελεράν.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά συνέχισε και απόψε την προετοιμασία της ενόψει της έναρξης της διαπραγμάτευσης με ευρεία σύσκεψη όλων των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε στις 19.00 τοπική ώρα.

Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά την πρώτη ημέρα οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις συγκεκριμένες πτυχές των τεσσάρων κεφαλαίων που συνδέονται με το εδαφικό, ενώ την Τρίτη θα ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για το εδαφικό και συγκεκριμένα επί των κριτηρίων, ο αριθμός των οποίων είναι διψήφιος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην Κύπρο έγινε μια ανταλλαγή απόψεων επί των κριτηρίων αυτών, αλλά σε γενικές γραμμές.

Αρμόδια πηγή της ε/κ πλευράς ανέφερε πως εάν υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων, τότε αυτό θα αποτελεί επιτυχία. Το ζητούμενο δεν είναι να πάρουμε ένα χάρτη την πρώτη ημέρα που θα πάμε εκεί. Εμάς μας ενδιαφέρει να συζητήσουμε τα κριτήρια, τα οποία στη συνέχεια θα αποτυπωθούν σε ένα χάρτη, είπε η ίδια πηγή.

Το σημαντικότερο των κριτηρίων αυτών, σημείωσε, είναι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Αν και δημοσιεύματα αναφέρονται στο στόχο της επιστροφής 100.000 Ελληνοκυπρίων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, η ίδια πηγή ανέφερε πως δεν μπορεί να καθοριστεί αυτή τη στιγμή επακριβώς ο αριθμός τους, αφού μπορεί να διακυμανθεί ελαφρώς προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Είπε ακόμη πως αν δεν υπάρξει πρόοδος, τότε σίγουρα ο στόχος για λύση μέχρι το τέλος του 2016 δεν θα είναι εφικτός. Υπέδειξε εξάλλου πως το περιουσιακό δεν μπορεί να κλείσει εάν δεν κλείσει το εδαφικό.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο, εάν το θέμα τεθεί από τον κ. Ακιντζί, κατά τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν να γίνει και ένα brainstorming επί του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων, χωρίς διασύνδεσή του, ωστόσο, με το εδαφικό. Επίσης δηλώνει πως δεν θα φέρει ένσταση στην ενδεχόμενη παρουσία ενός Τούρκου αξιωματούχου στο Μοντ Πελεράν, αφού αυτή θα σήμαινε πως “πάμε για εξελίξεις”, χωρίς να σημαίνει πως αν δεν είναι παρών κάποιος εκ Τουρκίας δεν θα υπάρξουν εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της λύσης, η ίδια πηγή ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να συζητηθεί και πως υπάρχει πρόβλημα στο να τεθούν δεδομένα από το “κτηματολόγιο” του ψευδοκράτους ενώπιον της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κατά τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν θα γίνονται συναντήσεις από η ώρα 9 το πρωί μέχρι και τις 10 βράδυ, κάποιες εκ των οποίων θα “τρέχουν”ταυτόχρονα, με ή χωρίς την παρουσία των δυο ηγετών, μεταξύ διαπραγματευτών και διαπραγματευτικών ομάδων, ενώ οι δυο ηγέτες θα έχουν τη δυνατότητα να συναντώνται και εντελώς μόνοι τους, χωρίς την παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ Ειντε.

Έφτασαν οι αποστολές στο Μοντ Πελεράν
—————————————————
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία αποτελείται από 27 πρόσωπα. Όπως έχει ανακοινωθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν πέραν του διαπραγματευτή και στενών του συνεργατών, οι Πόλυς Πολυβίου και Κύπρος Χρυσοστομίδης, σύμβουλοί του και συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Παναγιώτης Δημητρίου, επικεφαλής της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή, οι Νίκος Κλέανθους και Τουμάζος Τσελεπής, μέλη της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή, ο Νικόλας Κυριάκου εκ μέρους της Γενικής Εισαγγελίας, η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το περιουσιακό και ο Ανδρέας Χατζηράφτης, Αναπληρωτής Πρώτος Κτηματολογικός Λειτουργός. Τους δυο ηγέτες θα συνοδεύουν στην Ελβετία και οι σύζυγοί τους, `Αντρη Αναστασιάδη και Μεράλ Ακιντζί.

Η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία έφθασε στην Ελβετία μετά το μεσημέρι, ενώ για κάλυψη των συνομιλιών έφθασαν το απόγευμα στη χώρα και 18 εκπρόσωποι ελληνοκυπριακών μέσων ενημέρωσης. Με την ίδια πτήση με τους εκπροσώπους των ε/κ ΜΜΕ έφθασαν, με πτήση μέσω Αθηνών στη Γενεύη και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και άλλα μέλη της αντιπροσωπείας των ΗΕ.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, σε ανάρτησή του απόψε στο twitter ανέφερε πως και οι δυο πλευρές έφθασαν σήμερα στο Μοντ Πελεράν, προετοιμαζόμενες για μια κρίσιμη εβδομάδα. Σημειώνεται πως ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, Μάικλ Μόλερ, είχε υπηρετήσει ως Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κατά την περίοδο 2006-2008.

Νωρίτερα το πρωί της Κυριακής, έφτασε, μέσω Κωνσταντινούπολης και η τ/κ αποστολή που αποτελείται από 16 μέλη. Εκτός από τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και στην στενή διαπραγματευτική του ομάδα, στο Μοντ Πελεράν έφθασαν τελικά και δύο τεχνοκράτες, ειδικοί σε θέματα κτηματολογίου και χαρτών αντίστοιχα. Αργά απόψε στο Ελβετικό θέρετρο θα φτάσει και η ομάδα των 14 περίπου εκπροσώπων Τ/κ ΜΜΕ που θα καλύπτουν τις πενθήμερες συνομιλίες.

Το πρόγραμμα της Δευτέρας

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Δευτέρας, ο ΓΓ των ΗΕ Μπαν Γκι – μουν θα ανοίξει τις συνομιλίες τη Δευτέρα το πρωί στο ξενοδοχείο Le Mirador Resort στο Μοντ Πελεράν, όπου διαμένουν οι αντιπροσωπείες των δυο πλευρών καθώς και των Ηνωμένων Εθνών.

Αναμένεται ότι σε δήλωσή του την οποία θα αναγνώσει ο κ. Μπαν θα αναφερθεί στην αποφασιστικότητα και την ηγετικότητα που επιδεικνύουν οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί με στόχο την επίτευξη λύσης και θα σημειώσει την πρόοδο που υπήρξε στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της συνάντησης των δυο ηγετών τη Δευτέρα το πρωί από τις 9.40 μέχρι τις 10 θα έχουν συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και θα ακολουθήσει η λήψη  φωτογραφιών από τα ΜΜΕ.

Από τις 1010 μέχρι τις 1025, ο ΓΓ θα προβεί σε δήλωση στα ΜΜΕ. Από τις 10.30 μέχρι τις 11.15 ο κ. Μπαν και οι δυο ηγέτες θα προβούν σε σύντομες εναρκτήριες δηλώσεις.

Θα ακολουθήσει συζήτηση από τις 11.15 μέχρι τις 12.15 και από τις 12.30 μέχρι τις 13.30 θα πραγματοποιηθεί γεύμα.

Μετά τη συμμετοχή του στην έναρξη των συνομιλιών είναι προγραμματισμένο ο κ. Μπαν να αναχωρήσει από την Ελβετία.

Την παρουσία τους κατά το τελετουργικό της έναρξης των συνομιλιών αναμένεται να δώσουν και οι τοπικές αρχές της περιοχής.

ΚΥΠΕ – της απεσταλμένης μας Μαρίας Κονιώτου
ΜΟΝΤ ΠΕΛΕΡΑΝ/ΕΛΒΕΤΙΑ 06/11/2016 20:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: