Εν μέσω διαπραγματεύσεων προκαλεί η Τουρκία: Διαμαρτυρία της Κύπρου στον ΟΗΕ




Με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν που υπογράφει ο Επιτετραμμένος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μενέλαος Μενελάου, η κυπριακή κυβέρνηση καταγγέλλει την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – ψευδοκράτους για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος στα κατεχόμενα.

Η επιστολή κυκλοφόρησε τη Δευτέρα ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

“Αυτή η «συμφωνία» – πλαίσιο προβλέπει τη δημιουργία μιας ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων και προβλέπει, επίσης, τη συνεργασία σε μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ενώ μια τέτοια «συμφωνία» παραμένει νομικά άκυρη βάσει του διεθνούς δικαίου”, σημειώνεται στην επιστολή, “αποτελεί μια ακόμη σκόπιμη προκλητική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας που αποσκοπεί στην περαιτέρω εδραίωση του αποτελεσματικού πολιτικού και οικονομικού της ελέγχου πάνω στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, εμβαθύνοντας την υπάρχουσα διαίρεση και τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους”.

Υπενθυμίζεται στον ΓΓ παλαιότερη επιστολή που εστάλη προς τον ίδιο στις 8 Μαρτίου 2016, όπου εκφράσθηκε η έντονη ανησυχία σχετικά με τη σύνδεση  νερού μεταξύ της Τουρκίας και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, που αποτελούσε μια ακόμη παράνομη πράξη στο πλαίσιο της συστηματικής πολιτικής της Τουρκίας για την προώθηση της πολιτικής και οικονομικής ενσωμάτωσης του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.

“Πέραν από τις σοβαρές πολιτικές συνέπειές της, θα πρέπει επίσης να επισημανθούν οι σοβαρές νομικές και τεχνικές επιπτώσεις. Η Τουρκία βρίσκεται σε παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”, τονίζεται στην επιστολή του Κύπριου Επιτετραμμένου.

Παρατίθενται στην επιστολή οι υποχρεώσεις της Τουρκίας ως κατοχική δύναμη, βάση του 43ου άρθρου της 4η Συνθήκης της Χάγης του 1907, της ισότιμης Συνθήκης της Χάγης του 1899 και του άρθρου 64 της Συνθήκης της Γενεύης σχετικά με την προστασία αμάχων σε καιρό πολέμου και το σεβασμό των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Η Τουρκία είναι πλήρως δεσμευμένη, στο πλαίσιο τόσο του συμβατικού όσο και του και εθιμικού διεθνούς δικαίου, να εκπληρώσει τις ως άνω υποχρεώσεις”, αναφέρει η επιστολή Μενελάου.

Ταυτόχρονα καταγγέλλεται η ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδίων στα χωρικά ύδατα, την αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ της Κύπρου ως περαιτέρω βάναυση παραβίαση της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τονίζεται ότι η υπογραφή οποιασδήποτε παρόμοιας συμφωνίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, διεθνείς συνθήκες και τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα του Σ.Α..

Υπογραμμίζεται επίσης ότι αυτά συνέβησαν σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

“Ενώ η Τουρκία ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει την παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία και εύχεται ταχεία διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, αναλαμβάνει δραστηριότητες που επιδεικνύουν τη δυσπιστία της στη διαδικασία και μία απροκάλυπτη προσπάθεια να επέμβει στο αποτέλεσμά της δημιουργώντας νέες συνθήκες προς ίδιον όφελος”.

Επισημαίνεται προς τον ΓΓ ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επέδειξε πάντα την ετοιμότητά της να ανταποκριθεί στα αιτήματα για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τον πληθυσμό που κατοικεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου σε  περιπτώσεις έλλειψης που οφείλονταν σε μηχανικές βλάβες ή υψηλή ζήτηση. Επιπλέον, χαιρέτισε την απόφαση να προχωρήσουν με το συγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Επομένως, τονίζει, “μπορεί να υποτεθεί με ασφάλεια ότι ο πραγματικός στόχος αυτού του σχεδίου δεν είναι να ανταποκριθεί σε κάποια πραγματική ανάγκη, αλλά, αντίθετα, να παγιώσει την παράνομη διαίρεση του νησιού και να ενισχύσει την οικονομική και πολιτική υποταγή της αποσχιστικής οντότητας στην Τουρκία. Σε αυτό το στάδιο, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και κυρίως η Τουρκία, θα πρέπει να υπερδιπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της Κύπρου, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μια ολιστική χρήση των υποδομών για την ανάπτυξη και την ευημερία σε όλο το νησί. Οποιεσδήποτε ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτή την επιτακτική ανάγκη και το διεθνές δίκαιο, όχι μόνο περιπλέκουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αλλά και υπονομεύουν την πολυπόθητη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων και τις προσπάθειες για τη διατήρηση ενός ευνοϊκού κλίματος σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία”.

Καταλήγοντας, η κυπριακή κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια του ΓΓ για να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα, ότι η Τουρκία θα πρέπει  να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απόσχει από τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία και εμβαθύνουν τη διχοτόμηση του νησιού.

ΚΥΠΕ – Αποστόλη Ζουπανιώτη
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ/ΗΠΑ 22/11/2016 00:02

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: