Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021: Στόχοι, προκλήσεις, αρχαία μυστήρια…




Η Ελευσίνα των αρχαίων μυστηρίων και της βιομηχανικής ζώνης, της προσφυγιάς του 20ου αιώνα, της ανεργίας και των μεταναστών του 21ου αιώνα, ξεκινά να προετοιμάζει το άλμα της για «Μετάβαση στην EUphoria». Η ομόφωνη ανακήρυξη της πριν λίγες μέρες σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, σηματοδοτεί την έναρξη της υλοποίησης των ιδεών που περιλαμβάνει ο φάκελος με τον οποίο κέρδισε τον τίτλο.

Όπως μετέφεραν στους δημοσιογράφους οι συντονιστές του εγχειρήματος «Ελευσίνα 21», στην πρώτη μετά το χρίσμα συνέντευξη Τύπου, στις 27/11: «Η πρόταση -πρόκληση εστιάζει στην καρδιά του ευρωπαϊκού προβλήματος: την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της έννοιας και του περιεχομένου του «ευ» – το οποίο μεταγραφόμενο στα αγγλικά ισοδυναμεί με το ακρωνύμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Παράλληλα προβάλει μία διαφορετική από τη στερεοτυπική εικόνα της Ελλάδας του ήλιου και της θάλασσας: την Ελλάδα της παραγωγής, αφού είναι η παραγωγική μηχανή της ελληνικής οικονομίας, καθώς στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή όπου παράγεται περίπου το 30% του ΑΕΠ της χώρας».

«Οι δυσκολίες ξεκινούν όταν πετυχαίνεις έναν στόχο» παραδέχτηκε ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς. Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι πολιτιστικές δομές που θα δημιουργηθούν θα παραμείνουν και θα αξιοποιηθούν από τους ελευσίνιους και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και μετά το 2021».Διαβεβαίωσε επίσης για «τον στόχο να γίνουν όλα με τις πιο διαφανείς διαδικασίες».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: