Έχουν θέμα οι δανειστές με τα υπό συγκρότηση υπουργεία που προωθεί η κυβέρνηση;




Του Θανάση Κουκάκη CNN.gr

Ενημέρωση από την κυβέρνηση για τα Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπουν τη σύσταση νέων υπουργείων θα ζητήσουν σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί.

Αν και η συζήτηση για τα μεγέθη του Προϋπολογισμού 2017 και ειδικά για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM έχουν ενημερωθεί μόνο δια του Τύπου για τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που κρίθηκαν νόμιμα από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και με τα οποία συνίστανται αυτόνομα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ψηφιακής Πολιτικής, Ενέργειας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Δεδομένου ότι στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού 2017 στη Βουλή οι θεσμοί θέλουν να ενημερωθούν πριν την έλευση τους στην Αθήνα (στις 14 Νοεμβρίου) για τη νέα μορφή των υπό σύσταση υπουργείων, τις αρμοδιότητες, αλλά κυρίως το κόστος του νέου διοικητικού σχήματος και τις πηγές εσόδων των νέων φορέων, ώστε να είναι σε θέση να κάνουν παρατηρήσει επί συγκεκριμένων θεμάτων, εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί.

Πηγές του Ευρωσυστήματος τονίζουν πως ειδικά για το υπό σύσταση νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και για το υπό σύσταση νέο υπουργείο Ενέργειας οι κωδικοί χρηματοδότησης τους και οι πηγές εσόδων τους πρέπει να αποκρυσταλλωθούν με ακρίβεια.

Από την πλευρά τους πηγές της κυβέρνησης διευκρινίζουν στο CNN Greece ότι δεν υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα σχετικά με αλλαγές στην δομή της κυβέρνησης, αλλά «σχέδια» που έχουν υποβληθεί στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας και δεν επιφέρουν καμιά απολύτως επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό 2017.

Μέλλει να φανεί εάν την ίδια απάντηση θα λάβουν και οι θεσμοί ή σε αυτούς η κυβέρνηση θα προστρέξει να υποβάλλει τα αναλυτικά στοιχεία με τους κωδικούς εσόδων και δαπανών των υπό σύσταση υπουργείων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: