Έχει τα “νεύρα” της η Wall Street τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ




Η ταραγμένη προεκλογική εκστρατεία κι η ρευστότητα όσον αφορά την έκβαση της εκλογικής μάχης, που αναδεικνύεται στις δημοσκοπήσεις μετά την Παρασκευή, λόγω της επιστολής του διευθυντή του FBI για την ανάσυρση του φακέλου των email της Χίλαρι Κλίντον από το αρχείο, προκαλούν νευρικότητα στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τη FED είχε ως αποτέλεσμα χθες απώλειες 105 μονάδων στον Dow Jones (0,58%). Στο 0,69% οι απώλειες για το Nasdaq και στο 0,68% για τον  S&P 500.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκφράζουν ανησυχία γιατί ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος και αντιδρούν νευρικά γιατί όλες οι μέχρι σήμερα αναλύσεις της χρηματαγοράς βασίζονται στο σενάριο της νίκης της Χίλαρι Κλίντον και καθόλου στην πιθανότητα να κερδίσει ο Τραμπ.

Ανάλυση της Morgan Stanley για τις αμερικανικές εκλογές, με ημερομηνία 1η Νοεμβρίου, έχει ως βασικό σενάριο της επομένης τον εκλογών μία διηρημένη κυβέρνηση, κάτι που θα περιορίζει την ανάληψη πολιτικής δράσης για αλλαγές που θα αυξάνουν την φορολογία και τις δαπάνες υποδομής. Δηλαδή δεν βλέπει πιθανόν οι Δημοκρατικοί ακόμη κι αν κερδίσουν την προεδρία να εξασφαλίσουν πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα, τη Βουλή και τη Γερουσία.

“Η αποκάλυψη της Παρασκευής ότι το FBI θα επανεξετάζει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ενδέχεται να σχετίζονται με το ιδιωτικό σέρβερ της Κλίντον θα μπορούσε να περιορίσει ακόμη περισσότερο την ήδη μειούμενη διαφορά της προεκλογικής αναμέτρησης στις μέρες που απομένουν, όμως πιστεύουμε ότι η Κλίντον είναι πιθανό να διατηρήσει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, μέχρι τις εκλογές”, εκτιμούν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Καθώς η ανάλυση έχει στόχο να ενημερώσει τους πελάτες της εταιρείας για τις εξελίξεις προ των εκλογών, επισημαίνει επίσης πως η σμίκρυνση της διαφοράς και η ρευστότητα στο εκλογικό αποτέλεσμα, μπορεί να επηρεάσει τους επενδυτές εκείνους που βλέπουν στην πολιτική του Τραμπ την αύξηση του προστατευτισμού στις εμπορικές σχέσεις, ή τις επιπτώσεις των φοροαπαλλαγών για τις οποίες μιλά ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος.

Για τις επόμενες ημέρες μέχρι τις εκλογές, οι αναλυτές της Morgan Stanley συστήνουν στους πελάτες τους να προσέχουν δύο πράγματα. Αν δουν να βγαίνουν νέες αποκαλύψεις για την προσωπική ζωή, ή τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ντόναλντ Τραμπ, αυτό θα κινητοποιήσει ξανά τους ψηφοφόρους της Χίλαρι Κλίντον και θα ενισχύσει τις πιθανότητες για νίκη της και επιτυχία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Αν αντιθέτως δεν υπάρξουν τέτοιες πληροφορίες, αλλά συνεχίσει η ροή των αρνητικών πληροφοριών για τη Χίλαρι Κλίντον, οι αγορές θα αρχίσουν να κινούνται υπολογίζοντας περισσότερο στην οικονομική πολιτική του Τραμπ.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/Νέα Υόρκη 02/11/2016 06:57

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: