Δημοσκοπήσεις, δανειστές και Ασφαλιστικό φέρνουν ξανά τον ανασχηματισμό στο προσκήνιο;




Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως αποφασίζει να επιταχύνει τον ανασχηματισμό, ο οποίος έμεινε πίσω μετά το πλήγμα από την απόφαση του ΣτΕ.

Τώρα όμως, υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων που μόνο θετικές δεν είναι για την κυβέρνηση, ανεξαρτήτως της αναφερόμενης διαφοράς με τη ΝΔ, δεν φαίνεται να έχει άλλη επιλογή από το να επιχειρήσει έναν ριζικό ανασχηματισμό για να ανατρέψει το κλίμα, αν και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά.

Όπως αναφέρει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, το πρωθυπουργικό επιτελείο γνώριζε από καιρό ότι τα γκάλοπ της περιόδου δεν είναι διόλου θετικά, ωστόσο δεν περίμενε διαφορά 24 μονάδων. Οι δυναμικές που αναπτύσσονται πλέον είναι επικίνδυνες για τη σταθερή πορεία της, σε ένα ήδη ναρκοθετημένο πεδίο.

Την ίδια ώρα η παρέμβαση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με την οποία, ουσιαστικά, ξανανοίγει το Ασφαλιστικό, παρά τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, επίσης αιφνιδίασε την κυβέρνηση όπως φάνηκε από την αντίδραση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Έχοντας ακόμα ανοικτό και το μέτωπο του ΕΣΡ και των τηλεοπτικών αδειών η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί ταχύτερα πριν ο βράχος αρχίσει να κυλά χωρίς δυνατότητα συγκράτησής του.

Ήδη το πρωθυπουργικό επιτελείο εμφανίζεται διατεθειμένο να κάνει τις κινήσεις που θα απαιτηθούν ώστε να συγκροτηθεί επιτέλους την Πέμπτη το ΕΣΡ και να δραπετεύσει από το αδιέξοδο, που προκάλεσε η αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά.

Στηρίζει δε τις ελπίδες και εκτιμήσεις της στο ότι και η ΝΔ δεν μπορεί να αντέξει στη μετωπική σύγκρουση για τα κανάλια και να αρνείται διαρκώς τη συγκρότηση του Συμβουλίου, την οποία άλλωστε επιτάσσει και το ΣτΕ με την απόφασή του. Με δεδομένο ότι και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι μπήκαν στη συζήτηση για το ΕΣΡ και αποδέχθηκαν τις προτάσεις και τις διαβεβαιώσεις του Νίκου Βούτση, είναι μάλλον θέμα χρόνου και ορισμένων ακόμη κινήσεων για να κλείσει το θέμα, εκτιμούν στο Μαξίμου.

Εκείνο, ωστόσο, που μοιάζει σαν αναπόφευκτο να συμβεί το συντομότερο και, πλην νέου απρόοπτου, εντός της εβδομάδας είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Η απειλή των γκάλοπ, που εμφανίζουν παγίωση της διαφοράς από τη ΝΔ, αλλά και η προετοιμασία για μία σκληρή πλην θετική με όποιο κόστος ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης καθιστά την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος όχι απλώς αναγκαία, αλλά ζωτικής σημασίας πλέον.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο σχεδιασμό του και να κάνει τις αλλαγές σε μία προσπάθεια να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα και να δώσει την αίσθηση ενός νέου ξεκινήματος – ετοιμάζοντας παράλληλα την κυβέρνηση και για τις διαπραγματεύσεις για την κρίσιμη δεύτερη αξιολόγηση, που θα φέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για το χρέος.

Κάποιες πληροφορίες μάλιστα έφεραν τον κ. Τσίπρα να έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές ήδη από την Τρίτη, καθώς ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός και χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία.

Με δεδομένες μάλιστα τις δομικές αλλαγές που προβλέπονται και την αύξηση των υπουργείων, ο πρωθυπουργός καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις εσωκομματικές πιέσεις, τις απαιτήσεις της τρόικας για τα πρόσωπα σε ορισμένα υπουργεία, αλλά και την ανάγκη να «διευρυνθεί» η κυβέρνηση με στελέχη της κεντροαριστεράς και τεχνοκράτες.

Ο πιο πιθανός χρόνος για την ανακοίνωση των αλλαγών θεωρείται η Πέμπτη ή η Παρασκευή, μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε να υπάρχει καθαρό πεδίο και ορίζοντας για το νέο σχήμα.

Ωστόσο και η νέα κυβέρνηση, αν και εφόσον τελικά προκύψει θα είναι πολύ πιο «βαριά» λόγω των επιπλέον χαρτοφυλακίων και της περίπλεξης των αρμοδιοτήτων, δύσκολα θα αποδειχθεί πιο αποτελεσματική της υπάρχουσας αφού αυτό που λείπει είναι ο εκ των άνω συντονισμός και η απόφαση του Μαξίμου να σπάσει «αυγά» εντός του κόμματος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: