Διευκρινήσεις από Ντάισελμπλουμ: To eurogroup δεν ανοίγει το συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα




To eurogroup δεν επιθυμεί να ανοίξει και πάλι συζήτηση για το συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα, και ο Πρόεδρος του δεν αναφερόταν χθες σε αυτό, διευκρινίζει ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάικλ Ρέις, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ο Μάικλ Ρέις, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος δεν αναφερόταν σε άνοιγμα συζήτησης για το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά στο μέτρο που ονομάζεται “κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης” και κατ` επέκταση στην πολιτική επιδομάτων.

Ο εκπρόσωπος αναγκάστηκε να προβεί σε αυτή τη διευκρίνηση, μετά από σωρεία δημοσιευμάτων που έφεραν τον Πρόεδρο του eurogroup να “διακινεί έγγραφο” με το οποίο ζητούσε το άνοιγμα και πάλι, της συζήτησης Ελλάδας και θεσμών για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Αντιθέτως, όπως διευκρινίζουν από χθες πηγές των Βρυξελλών, της Χάγης και του Λουξεμβούργου, το μόνο κομμάτι του ασφαλιστικού που αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση είναι αυτό το οποίο περιγράφεται στη σελίδα 14 του συμπληρωματικού μνημονίου της 16ης Ιουνίου 2016, στο σημείο 5 και αφορά στην υποχρέωση της Ελλάδας μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη του ίδιου έτους «να εναρμονίσει τα επιδόματα αναπηρίας και τα κοινωνικά επιδόματα με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τις δημόσιες δαπάνες».

Πηγές της Χάγης διευκρινίζουν πως ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ απλώς έδωσε στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας όπως κάνει πάντα, την επικαιροποιημένη ατζέντα της συνεδρίασης της Δευτέρας. Η μόνη αναφορά, όταν υπεισέρχεται στο θέμα της Ελλάδας, είναι η αναφορά στα επιδόματα που περιγράφονται στο συγκεκριμένο σημείο του συμπληρωματικού μνημονίου.
Εξάλλου, πηγές της Κομισιόν διευκρινίζουν πως το πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης δεν κρίνεται η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων, κάτι το οποίο θα συμβεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Παρομοίως, οι ίδιες πηγές διαψεύδουν ότι ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ περιέγραψε προς το κοινοβούλιο του πως στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει συζήτηση περί βραχυπρόθεσμων μέτρων, ανώτερη πηγή της Χάγης είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Δεκέμβρη.

Σε σχέση δε με τις όποιες αναφορές γίνονται προς το ολλανδικό κοινοβούλιο για το ίδιο θέμα, αυτές αποτελούν απλώς υπενθύμιση των συμπερασμάτων του Eurogroup του Μαΐου και του Ιουνίου, ως προς τα οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Χάγη δείχνουν προς το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τόσο για το θέμα του χρέους όσο και για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: