Διχασμός και Πρόεδρος Τράμπ… Στην άκρη η απογοήτευση και η πικρία από την ήττα της Χίλαρι




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Παρακολουθώντας τις συνεχείς διαδηλώσεις εναντίον του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την τακτική που ακολουθεί μια μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και μια σειρά μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, είναι να αναρωτιέται κανείς κατά πόσο πιστεύουν στην Δημοκρατία, στις ελεύθερες εκλογές και στην αποδοχή της ήττας.

Όταν μάλιστα αυτή η αμφισβήτηση γίνεται αιτία πρόκλησης κοινωνικής αναταραχής που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις τότε μπαίνει και ένα άλλο ερώτημα πολύ πιο σοβαρό. Όλοι αυτοί τελικά, έχουν αίσθημα εθνικής ευθύνης ή βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον και τα αχαλίνωτα συναισθήματά τους πάνω από τη χώρα και το λαό της;

Μια σαφής έκκληση από τη Χίλαρι Κλίντον και τον Μπαράκ Ομπάμα για κλείσιμο της αντιπαράθεσης είναι περισσότερο από επιτακτική για το καλό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι πρώην Πρόεδροι, Τζόρτζ Χέρμπερτ Γουόκερ Μπούς, Τζόρτζ Γουόκερ Μπούς, ο πρώην προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του 2012, Μίτ Ρόμνει, και ο αντίπαλος του κ. Τράμπ για το χρίσμα, Τζέμπ Μπούς, αν κα δεν είχαν κρύψει την αντιπαλότητα τους απέναντί του, του τηλεφώνησαν να τον συγχαρούν δηλώνοντας έτοιμοι να τον συνδράμουν στο έργο του για το καλό της χώρας.

Πολλά έχουν λεχθεί και συνεχίζονται να λέγονται για τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, και ειδικά τα μέσα ενημέρωσης σε παγκόσμια κλίμακα καλά θα κάνουν να κοιταχθούν στον καθρέπτη για τη δημιουργία αυτού του διχασμού.

Πρόεδρος Τράμπ

Δημόσια ο Ντόναλντ Τράμπ μιλάει με τρομερή σιγουριά, αλλά είναι σίγουρο ότι αλλιώς μπορεί να μιλά ένας υποψήφιος και αλλιώς είναι να βρίσκεσαι στο Οβάλ Γραφείο. Αυτό θα το καταλάβει πολύ καλύτερα την ημέρα που θα κάτσει για πρώτη φορά στην καρέκλα του Προέδρου.

Μερικές από τις προτάσεις που έχει διατυπώσει στην προεκλογική εκστρατεία με εμφατικό τρόπο θα αντιμετωπίσουν μεγάλα εμπόδια στην προσπάθεια να εφαρμοστούν.

Ο Ντόναλντ Τράμπ σε καμία περίπτωση δεν έχει το ταλέντο του Ρόναλντ Ρέηγκαν ή του Μπίλ Κλίντον. Παρόλα αυτά ο Ντόναλντ Τράμπ με την απρόσμενη νίκη του και το σοκ που έχει προκαλέσει, μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες αλλά μπορεί να δημιουργήσει και αναταραχή σε μια ήδη ταραγμένη Αμερική και ένα ήδη αποσταθεροποιημένο κόσμο.

Οι τοποθετήσεις του Τράμπ, και η προκλητική συμπεριφορά του, μπορεί να θέσουν ένα πλαίσιο για μια ουσιαστική συζήτηση σε παγκόσμια κλίμακα, για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη και την άμεση μεταρρύθμιση που χρειάζεται το απαρχαιωμένο και πίσω από την εποχή διεθνές σύστημα.

Ο Τράμπ στην προεκλογική εκστρατεία δεν κατέθεσε μια ολοκληρωμένη στρατηγική και άποψη για τις παγκόσμιες εξελίξεις. Όταν αναφέρεται στα μεγάλα διεθνή προβλήματα και κρίσεις, μιλάει για επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας η οποία θα δώσει λύση. Αυτό του έρχεται αυτόματα, λόγω της εμπειρίας του ως πετυχημένος επιχειρηματίας. Θα μπορέσει να το κάνει;

Κάτι τέτοιο απαιτεί δεξιότητες, προσόντα, και ταλέντο, τελείως διαφορετικά από αυτά που τον οδήγησαν στην κατάκτηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων και στην νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τράμπ, δεν έχει ακόμη περιγράψει τι ακριβώς πιστεύει για διεθνή τάξη πραγμάτων.

Οι αντίπαλοι του και το φθαρμένο παγκόσμιο σύστημα σε όλες τους τις εκφάνσεις διατυμπανίζει ότι αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα και κάνει οτιδήποτε για να αποτρέψει την πιθανότητα αλλαγής που μπορεί να προκαλέσει η εκλογή του.

Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για το μέλλον των ΗΠΑ, για την αναγκαία μεταρρύθμιση του διεθνούς συστήματος και την παγκόσμια σταθερότητα, θα πρέπει να βάλλει στην άκρη την οποιαδήποτε απογοήτευση και πικρία και να εργαστεί έτσι ώστε η νίκη του Ντόναλντ Τράμπ, να μετουσιωθεί σε ευκαιρία και μονοπάτι εξεύρεσης λύσης στην παγκόσμια κρίση που έχει δημιουργήσει το ξεπερασμένο και διεφθαρμένο παγκόσμιο σύστημα.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο κ. Τράμπ έχει ασυλία στην περίπτωση που προχωρήσει σε λάθη τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του πλανήτης και την επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου.

Αυτή η στάση, αυτή η πορεία είναι κάτι που συμφέρει όλους μας, και πρέπει να το προσπαθήσουμε.

  • Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Δημοσιογράφος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: