Δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος υπό καθεστώς εγγύησεων τόνισαν Τσίπρας-Αναστασιάδης




Πλήρης ήταν η ενημέρωση που έτυχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για τις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελαράν, σε μεταξύ τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου αργά το απόγευμα, ενώ σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι δεν νοείται ευρωπαϊκός κράτος να είναι υπό την εγγύηση οποιασδήποτε χώρας.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι “ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με ενημέρωσε πλήρως για την σημαντική πρόοδο που πράγματι φαίνεται ότι έχει σημειωθεί” στο Μοντ Πελαράν της Ελβετίας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι, ενημερώθηκα, ειδικά, “για την ουσιαστική και κρίσιμη συζήτηση που έγινε την περασμένη βδομάδα στην Ελβετία για το καίριο θέμα του εδαφικού, πτυχές του περιουσιακού που συνδέονται με το εδαφικό καθώς και για θέματα των άλλων κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων”. Υπογράμμισε επίσης ότι στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού τα εγγυητικά δικαιώματα πρέπει να καταργηθούν.

Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα υπάρξει μια εντατικοποίηση του διαλόγου για να λυθούν οι όποιες εναπομείνουσες διαφορές αλλά και να δοθεί ο χρόνος έτσι ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις και επί του θέματος των εγγυήσεων”.

Είπε ότι υπάρχει από τη μια απαίτηση της Τουρκίας να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια και η δική μας θέση ότι δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση οποιασδήποτε χώρας ιδιαίτερα δε η παρουσία στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ελένη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: