“Δεν έχω ξαναδεί συνέντευξη Τύπου σε… διάδρομο”: Ο απόηχος της επίσκεψης του Ομπάμα




Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ
Ανταποκρίτρια της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στην Ουάσιγκτον

Μπορεί η Αθήνα να ήταν άδεια, κρύα και μουντή, ωστόσο οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι ήταν σχεδόν το ίδιο ενθουσιασμένοι με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που βρίσκονταν στην πόλη. Κατά την κάλυψη του ταξιδιού του στην Αθήνα, οι περίπου 85 δημοσιογράφοι και τεχνικοί που τον συνόδευαν είχαν ένα γεμάτο πρόγραμμα και jet lag. Ωστόσο, αυτό δεν τους εμπόδισε να απολαύσουν το ελληνικό φαγητό και τη θέα στην Ακρόπολη από το ξενοδοχείο τους.

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους, που σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης, δεν είχε ιδιαίτερη ειδησεογραφική αξία για εκείνους. Αντίθετα, έδωσαν μεγάλη έμφαση –και κάλυψη– στην ομιλία του προέδρου Ομπάμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, την οποία θεωρούν την πολιτική παρακαταθήκη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου. Το ίδιο το κτίριο τους εντυπωσίασε – όχι τόσο για το μέγεθος όσο για την αρχιτεκτονική του. Και μπορεί να μην είχε την Ακρόπολη ως φόντο, αλλά ο συμβολισμός μιας ομιλίας για τη Δημοκρατία στην κοιτίδα της δεν τους διέφυγε. «Πόσα μίλια μακριά από την Αρχαία Αγορά είμαστε;», ρώτησε ένας από αυτούς – και περιέλαβε την απάντηση στο άρθρο του: λιγότερα από τρία μίλια, σύμφωνα με το GPS.

Η ομιλία ήταν ύμνος του προέδρου Ομπάμα στη Δημοκρατία. Ωστόσο, όπως έλεγε χαρακτηριστικά Αμερικανός δημοσιογράφος, «η σκιά του Τραμπ πλανάται πάνω από αυτό το ταξίδι». Στον ελάχιστο χρόνο που είχε ελεύθερο, το δίκτυο CNN έκανε ρεπορτάζ για την άποψη των Ελλήνων για το ταξίδι του προέδρου Ομπάμα, αλλά και για την εικόνα που έχουν για τον επόμενο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δημοσιογράφοι που ήταν διαπιστευμένοι από τον Λευκό Οίκο είχαν ιδιαίτερη μεταχείριση: πρόσβαση σε ξεχωριστή αίθουσα Τύπου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» όπου διέμεναν, πούλμαν που τους μετέφερε στις εκδηλώσεις που θα κάλυπταν, μπουφέ το μεσημέρι και φρούτα, αναψυκτικά, καφέ και σνακ τις υπόλοιπες ώρες. Το κόστος για όλα αυτά καλύπτεται από τους δημοσιογραφικούς τους οργανισμούς – ο Λευκός Οίκος τούς δίνει μόνο την πρόσβαση στην πληροφόρηση και ίσως την καλύτερη θέση για την κάλυψη των γεγονότων.

Εξω από το Προεδρικό Μέγαρο, η αμερικανική δημοσιογραφική ομάδα που θα κάλυπτε την επίσημη υποδοχή του προέδρου Ομπάμα πήρε πρώτη θέση, μαζί με την ΕΡΤ. Ακολούθησαν οι Ελληνες φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι, που με το που έστριψαν στην Ηρώδου Αττικού άρχισαν να τρέχουν για να πιάσουν όσο καλύτερη θέση μπορούσαν. «Τελικά, είμαστε παντού στον κόσμο ίδιοι», σχολίασε ένας Αμερικανός κάμεραμαν.

Η υπομονή των δημοσιογράφων δοκιμάστηκε πάντως στο Μαξίμου. Η αναμονή –όρθιοι στο υπόγειο του Μαξίμου, και μάλιστα με την οσμή τσιγάρου στην ατμόσφαιρα– ξένισε κάποιους από τους συνηθισμένους σε άλλες, πιο οργανωμένες διαδικασίες Αμερικανούς.

Και η ίδια η συνέντευξη Τύπου δεν τους εντυπωσίασε περισσότερο. Οπως το έθεσε η δημοσιογράφος που καθόταν δίπλα μου, «δεν έχω ξαναδεί συνέντευξη Τύπου σε διάδρομο». Επίσης, απόρησε με τη μακροσκελή εισαγωγική τοποθέτηση του Ελληνα πρωθυπουργού. «Μιλάει πάντα τόσο πολύ;», αναρωτήθηκε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: