Του Μιχαήλ Βασιλείου
Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο εκτροπών ως αποτέλεσμα των επιλογών του Ντόναλντ Τραμπ για τις κρίσιμες θέσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και των επικεφαλής της κοινότητας πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το χειρότερο είναι ότι τα προβλήματα είναι πιο πιθανό να ανακύψουν από μεγάλο «εσωτερικό ανακάτεμα», παρά από τις όποιες επιλογές θα γίνουν σε θέματα ουσίας, όπως για παράδειγμα οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις.
Τα δεδομένα μέχρι τώρα για τα φαβορί είναι: Για το Πεντάγωνο ο στρατηγός των Πεζοναυτών, Τζέιμς Μάτις, γνωστός και ως «τρελό σκυλί» (mad dog), ένα πρόσωπο βέβαια με αναμφισβήτητες στρατιωτικές αρετές, που έμεινε επίσης στην Ιστορία για την ανοικτή επιστολή στους στρατιώτες που θα συμμετείχαν στην επίθεση στο Ιράκ, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ έχαιρε σεβασμού κι εκτίμησης ευρύτερης.
Ωστόσο, είναι ο λιγότερο «προβληματικός» υποψήφιος για την ομάδα εθνικής ασφαλείας κατά τη γνώμη μας, όλοι έχουν εστιάσει σε μια αναφορά για το πόσο «διασκεδαστικό» είναι το να πυροβολείς συγκεκριμένα άτομα, το οποίο το είχε πει λίγο διαφορετικά και σε ιδιαίτερες συνθήκες (σε συγκέντρωση 200 Πεζοναυτών που θα έπεφταν στη μάχη με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν), που διαλάθει της προσοχής των διεθνών μέσων ενημέρωσης:
“You go into Afghanistan, you got guys who slap women around for five years because they didn’t wear a veil. You know, guys like that ain’t got no manhood left anyway. So it’s a hell of a lot of fun to shoot them. Actually it’s quite fun to fight them, you know. It’s a hell of a hoot. It’s fun to shoot some people. I’ll be right up there with you. I like brawling.”
Μιλώντας σε Πεζοναύτες που θα πολεμούσαν στο Αφγανιστάν τους αιμοσταγείς Ταλιμπάν τι ακριβώς έπρεπε να τους πει; Απλά τους θύμισε ότι χαστουκίζουν γυναίκες επειδή δε φορούν τη μπούργκα! Αν πρέπει κάποιος να τον κατηγορήσει για κάτι, είναι ότι παρουσίαζε τους Ταλιμπαν ως απόφοιτους… παρθεναγωγείου σε σχέση με την πραγματικότητα.
Και για να τους εμψυχώσει είπε ότι «είναι διασκεδαστικό» να τους πυροβολεί κανείς, δεδομένων όσων κάνουν, διότι γνωρίζοντας την ψυχολογία των στρατιωτών, για να μπουν στον πόλεμο θέλουν και έναν «ηθικό σκοπό», κάτι που αδυνατούν να αντιληφθούν οι δημοσιολόγοι και οι στρατηγοί του καναπέ.
Ας περιμένουμε λοιπόν, διότι το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει δείξει κατά τη διάρκεια της καριέρας του σημαντικές αρετές, ενώ μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αποκαλύπτει πολλά περισσότερα αποφθέγματα του εν λόγω στρατηγού, ο οποίος φαίνεται να διέθετε έντονη πολιτική σκέψη πίσω από τις επιχειρησιακές δεξιότητες….
Για το State Department προετοιμάζεται κατά τα φαινόμενα ο πάλαι ποτέ αντίπαλος με τον οποίο οι σχέσεις έφτασαν σε «γαλλικά» πεζοδρομίου, Ρεπουμπλικάνος πρώην υποψήφιος πρόεδρος, Μιτ Ρόμνεϊ, που έχασε από το χάρισμα του Μπάρακ Ομπάμα, ένας ιδιαίτερα συντηρητικός άνθρωπος και πολιτικός, του οποίου τις ηγετικές ικανότητες δεν τις έχουμε διαπιστώσει.
Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας θα είναι ο απόστρατος στρατηγός Μάικλ Φλιν, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (DIA) μέγιστος επικριτής του Ισλάμ που όμως δε δίστασε να υπογράψει παχυλό συμβόλαιο με εταιρία συμβούλων που ίδρυσε με την Τουρκία, με αποτέλεσμα να αρχίσει να βλέπει τον Ερντογάν ως μετριοπαθή και την Άγκυρα ως εκ των ων ουκ άνευ πυλώνα συνολικά της αμερικανικής γεωστρατηγικής…
Ο ίδιος δε δίστασε να παραβρεθεί σε επετειακή εκδήλωση του Russia Today και να καθίσει δίπλα στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό εννοείται ότι δεν είναι κακό, όμως ο στρατηγός Μάικλ Φλιν δικαιολόγησε την παρουσία του, λέγοντας ότι πληρώθηκε για να το κάνει. Άρα δεν υφίσταται θέμα πεποιθήσεων και πολιτικής οπτικής, απλά «κερνάμε την αρκούδα και χορεύει»…
Με τα ίδια ακριβώς μέτρα και σταθμά, φαίνεται ότι από τη στιγμή που πληρωνόταν συγκεκαλυμμένα από τους Τούρκους, ξέχασε όσα έλεγε για το Ισλάμ επιλεκτικά για την Τουρκία και την αναγόρευσε σε ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής πολιτικής!
Εγείρονται άμεσα κάποια σοβαρότατα ερωτήματα ηθικής φύσεως και είναι πολύ τυχερός που το πρόσωπο για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας δε χρειάζεται την έγκριση από το Κογκρέσο, διότι όλο και κάποιοι κακεντρεχείς θα ρωτούσαν…
Το πραγματικό χάος γίνεται στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών, με τον Τραμπ να επιλέγει το μέλος του Κογκρέσου, 52χρονου Ρεπουμπλικάνου από το Κάνσας, Μάικ Πομπέο, για τη CIA, ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες για τις υπόλοιπες θέσεις μάλλον αφήνουν να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει περίοδος μεγάλης εσωτερικής αναταραχής, που είναι και το πλέον ανησυχητικό.
Πρόκειται για ένα πρόσωπο που επιχειρεί να καλυφθεί θέτοντας ως κορυφαία προτεραιότητα τη διεθνή τρομοκρατία και δη την ισλαμιστική που… πάει με όλα, υποσκελίζοντας τη στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία και της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα. Η αναφορά αυτή δεν αποτελεί κριτική προς Μόσχα και Πεκίνο, καθότι τα θέματα αυτά είναι εξαιρετικά πιο πολύπλοκα.
Γίνεται όμως, διότι υπάρχει εμφανής διάσταση απόψεων με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, επικεφαλής του μικτού επιτελείου, στρατηγό Τζόσεφ Ντάνφορντ, ο οποίος όταν εγκρίθηκε από τη Γερουσία για τη θέση, είχε δηλώσει ότι κύρια απειλή για τις ΗΠΑ είναι οι ρωσικές ενέργειες! Να υπογραμμιστεί εδώ, ότι και ο Πομπέο που πάει στη CIA συμμερίζεται την προτεραιότητα της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής απειλής του Φλιν…
Η αναμενόμενη μάχη όμως αφορά στις θέσεις του συντονιστή εθνικών πληροφοριών DNI (Director of National Intelligence) και του επικεφαλής της NSA (National Security Agency). Καταρχάς, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι δεν θα εγερθεί θέμα κατάργησης της πρώτης θέσης και επαναφοράς του «πρωτείου μεταξύ ίσων» του διευθυντή της CIA.
Η θέση του DNI, ενός προσώπου το οποίο θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των 17 υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι το αποτέλεσμα της διερεύνησης των παθογενειών που δεν επέτρεψαν την αποτροπή της 11ης Σεπτεμβρίου, τρομοκρατική ενέργεια που άλλαξε τη μορφή του σύγχρονου κόσμου…
Εάν όμως παραμείνει, για τη θέση εμφανίζεται ως υποψήφιος ο ναύαρχος Μάικλ Ρότζερς, επικεφαλής της NSA, τον οποίο όμως τόσο ο υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ όσο και ο σημερινός – υπό παραίτηση – DNI, στρατηγός Τζέιμς Κλάπερ, είχαν ζητήσει πριν από έναν μήνα από τον Ομπάμα να τον απομακρύνει, όπως είχε απομακρυνθεί και ο Μάικλ Φλιν από τη DIA το 2014, με τον οποίο υπήρχαν μεγάλες τριβές!
Ο 57χρονος Ρότζερς ανέλαβε την NSA και τη Διοίκηση Κυβερνοπολέμου τον Απρίλιο του 2014, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τον Έντουαρντ Σνόουντεν, με την κυβέρνηση Ομπάμα να επιθυμεί τον διαχωρισμό των δυο πόστων, πρωτοβουλία που θα συναντούσε όμως την ισχυρή αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων, κυρίως του Τζον Μακέιν της πανίσχυρης Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας!
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο ναύαρχος Ρότζερς, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους ανωτέρους του, μετέβη στη Νέα Υόρκη και συνάντησε τον νέο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Πέμπτη! Ο Ρότζερ κατηγορείται από τη σημερινή ηγεσία του Πενταγώνου και τον DNI, ότι λείπει συχνά από την υπηρεσία, είναι υπερόπτης και δεν ακούσει καθόλου όσα έχει να του πει η εσωτερική ιεραρχία της υπηρεσίας!
Πολλοί κάνουν λόγο για πολύ χαμηλό ηθικό στην υπηρεσία, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και για μια πρωτοβουλία αναδιοργάνωσης της NSA αποκαλούμενη ως «NSA21», συγχωνεύοντας τον κατασκοπευτικό τομέα (συμπεριλαμβάνει και το χάκινγκ) με το τμήμα ασφάλειας υπολογιστών, δημιουργώντας μια νέα Διεύθυνση Επιχειρήσεων.
Αν στις «περιπέτειες» με τον Ρότζερς προσθέσει κανείς και τη διαφαινόμενη πρόθεση ανατροπής της αναδιοργάνωσης που εισήγαγε ο Τζον Μπρέναν στη CIA, στην οποία πολλοί καταλογίζουν ότι επέφερε ισχυρό πλήγμα στον τομέα και τις επιχειρήσεις HUMINT (Human Intelligence), την «παραδοσιακή» κατασκοπεία δηλαδή, μέσω πρακτόρων «στο έδαφος», αντιλαμβάνεται κανείς ότι η «ομάδα Τραμπ» στον ευρύτερο τομέα εθνικής ασφαλείας είτε μπορεί να μην αποδειχθεί – αρχικά τουλάχιστον – πολύ συνεκτική, είτε να προκαλέσει τριγμούς που θα έχουν επιπτώσεις στο επίπεδο της διεθνούς ασφάλειας, έως ότου ο όλος μηχανισμός, βρει εκ νέου τον βηματισμό του…