Αναστολή όλων των εθνικών πρωταθλημάτων με αφορμή την επίθεση κατά του διαιτητή Μπίκα




Η εμπρηστική επίθεση σε βάρος της οικίας του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Γιώργου Μπίκα, στη Χαλκιδική, ήταν η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” για την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ, η οποία προχωρά στην αναστολή όλων των εθνικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ομοσπονδία, επισημαίνεται ότι η απόφαση θα επανεξεταστεί μετά την ανακοίνωση του πορίσματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε το σπίτι του αρχιδιαιτητή. Η απόφαση για την αναστολή των πρωταθλημάτων ελήφθη σε συνεννόηση με τον εκπρόσωπο της FIFA και της UEFA στην Ελλάδα, Κώστα Κουτσοκούμνη.

Η σχετική ανακοίνωση:

«Το μέλος της ΠΔΕ της ΕΠΟ και Πρόεδρος της ΚΕΔ κ. Γιώργος Μπίκας κατάγγειλε σήμερα την καταστροφή της οικίας του στη Χαλκιδική από ύποπτη πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας ερευνώνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή της την αναστολή της διεξαγωγής όλων των εθνικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων μέχρι την ανακοίνωση του πορίσματος της έρευνας των αιτίων της πυρκαγιάς από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οπότε και θα επανεξετάσει την στάση της.

Η ΠΔΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον κ. Γεώργιο Μπίκα, τον οποίο και θα στηρίξει με κάθε τρόπο.

Η ΠΔΕ ενημέρωσε για την απόφασή της αυτή τον εκπρόσωπο των FIFA/UEFA στην Ελλάδα κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τις FIFA και UEFA».

Αποκλείεται το βραχυκύκλωμα υποστηρίζει ο διοικητής της Πυροσβεστικής

Αν και η έκθεση της πραγματογνωμοσύνης για τη φωτιά που προξένησε ζημιές στην θερινή κατοικία του αρχιδιαιτητή Γιώργου Μπίκα, στην Ιερισσό της Χαλκδικής, θα γίνει τις επόμενες μέρες από ειδικό πραγματογνώμονα, όλες οι ενδείξεις ωστόσο φανερώνουν πως πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγείται και ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χαλκδικής κ. Τσολάκης, που επισήμανε πως η πυρκαγιά «αποκλείεται να ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα, δεδομένου πως τέθηκε από το μπαλκόνι και προς τα μέσα της κατοικίας του κ. Μπίκα και όχι από μέσα προς τα έξω».

Η φωτιά ξεκίνησε και κατασβέστηκε σε διάστημα 45 λεπτών, και μετά την ειδοποίηση από κάτοικο της περιοχής κατέφθασαν στον οικισμό Κακούδια της Ιερισού τρία οχήματα της Πυροσβεστικής με 8 πυροσβέστες. Πρόκειται για εξοχικές κατοικίες που δεν κατοικούνταν αυτή την περίοδο και από τη φωτιά προκλήθηκαν ζημιές στις γύρω κατοικίες, που όμως ήταν μικρής έκτασης. Στην κατοικία του κ. Μπίκα η φωτιά επεκτάθηκε και στο εσωτερικό της, με ζημιές που προς το παρόν δεν μπορούν να εκτιμηθούν. Ζημιές έγιναν σε πέργκολες και “χαγιάτια” εξωτερικά των κατοικιών και όλα φανερώνουν πως στόχος ήταν ο εμπρησμός της κατοικίας του Χαλκδικιώτη παράγοντα.

Ζουμπάς στο Πρακτορείο 104,9: «Φαίνεται πως πρόκειται για εμπρησμό»

Την εκτίμηση πως η φωτιά που προκλήθηκε, νωρίτερα σήμερα, στο σπίτι του αρχιδιαιτητή, Γιώργου Μπίκα, στην Ιερισσό Χαλκιδικής, αφορά σε εμπρησμό, επισήμανε εμφατικά μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και το Πρακτορείο 104,9, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς.

«Φαίνεται, χωρίς να έχει κανείς ιδιαίτερες γνώσεις, πως πρόκειται για εμπρησμό. Γεγονός που έχει επιβεβαιώσει, ως ένα βαθμό και η πυροσβεστική. Το ότι η φωτιά ξεκίνησε έξω από το σπίτι, ενισχύει την άποψη πως ήταν εμπρησμός. Είναι γνωστά τα συμβάντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο τις τελευταίες μέρες, για αυτό και όλοι αποδίδουν το γεγονός σε προειδοποίηση προς τον κ. Μπίκα για το ρόλο που έχει αναλάβει εσχάτως στην Επιτροπή Εξομάλυνσης της ΕΠΟ», τόνισε αρχικά.

Πρόσθεσε αναφέροντας: «Το σκηνικό άρχισε, μάλλον, τις πρώτες πρωινές ώρες. Το σπίτι είναι κομμάτι συγκροτήματος εξοχικών κατοικιών,  αν και για τον κ. Μπίκα ήταν σχεδόν μόνιμη κατοικία. Τον καιρό που δεν είχε υποχρεώσεις, ήταν εδώ το μεγαλύτερο διάστημα. Προφανώς οι δράστες γνώριζαν πως δεν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο την ώρα που έδρασαν. Η φωτιά επεκτάθηκε και στις βεράντες 3-4 σπιτιών που βρίσκονται δίπλα στην οικία του κ. Μπίκα. Το συγκρότημα δεν έχει οπτική επαφή με το δρόμο».

Κατέληξε ο κ. Ζουμπάς, λέγοντας: «Κοινή πεποίθηση αποτελεί πως το περιστατικό δεν αφορά τους ανθρώπους της περιοχής, όλοι το έχουν συνδέσει με το ρόλο του κ. Μπίκα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Γιώργος Μπίκας είναι γνωστός σε όλους για το ήθος, την τιμιότητα, τους χαμηλούς τόνους του. Νομίζω, πραγματικά, πως θα μπορούσε να προσφέρει στην εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, για το οποίο ακούμε τόσα. Ισως αυτό ενόχλησε κάποιους και θέλησαν να στείλουν προειδοποίηση».

Η Super League καταδικάζει τα γεγονότα αλλά διαφωνεί με την αναστολή του πρωταθλήματος

Η διοργανώτρια του πρωταθλήματος προστέθηκε στους θεσμικούς φορείς του ποδοσφαίρου που καταδίκασαν τον εμπρησμό στην οικία του Γιώργου Μπίκα και τον εκφοβισμό του Γιάννη Τσαχειλίδη.

Με ανακοίνωσή του, ο συνεταιρισμός στηρίζει την προσωρινή διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ, ευελπιστεί ότι τα μέλη της ΚΕΔ θα παραμείνουν στη θέση τους, αλλά δηλώνει αντίθετος στην αναστολή του πρωταθλήματος, υπογραμμίζοντας ότι έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα.

Η ανακοίνωση:

«Η Super League εκφράζει τη στήριξή της στην Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ και την ΚΕΔ/ΕΠΟ και ελπίζει αυτή να παραμείνει στη θέση της για να ολοκληρώσει το έργο της.

Συμπαρίσταται στο Γιώργο Μπίκα και το Γιάννη Τσαχειλίδη και, όπως είναι αυτονόητο, καταδικάζει κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται, με την ευχή το έργο των διωκτικών και δικαστικών Αρχών να αποτρέψει οριστικά και αμετάκλητα την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον.

Η Super League θεωρεί επίσης αυτονόητη την παροχή της μέγιστης δυνατής προστασίας από το Κράτος σε αυτούς τους ανθρώπους και το έργο τους.

Παρά τα ως άνω, επειδή η Super League δηλώνει ότι ούτε ο συνεταιρισμός ούτε οι ΠΑΕ-Μέλη του ούτε οι εργαζόμενοι σε αυτές ούτε οι φίλαθλοι φέρουν ευθύνη για τις ως άνω καταδικαστέες πράξεις, η αναστολή του Πρωταθλήματος δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα και ως εκ τούτου δηλώνει αντίθετη σε αυτή».

ΠΑΟΚ: «Είναι σοκαριστικό»

Η πρώτη αντίδραση για το φαινόμενο από την πλευρά του ΠΑΟΚ έρχεται με ανακοίνωση που αναφέρει τα εξής: «Είναι σοκαριστικό πώς το οργανωμένο έγκλημα του ποδοσφαίρου, όχι μόνο παραμένει στο χώρο, αλλά προβαίνει και σε επικίνδυνες για ανθρώπινες ζωές ενέργειες. Πότε επιτέλους οι δυνάμεις της νομιμότητας θα επιλέξουν την μετωπική μαζί τους; Πόσο θα ανέχονται να άγονται από τον υπόκοσμο η Ελληνική Κυβέρνηση και η ΦΙΦΑ; Καμία υποχώρηση απέναντι στη Μαφία, μόνο ένα ισχυρό μέτωπο αντεπίθεσης από όλους μας, μέχρι την πλήρη αποχώρηση και του τελευταίου εγκληματία».

Ατρόμητος: «Υποχρέωση της Πολιτείας να βρει και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους δράστες και τους ηθικούς αυτουργούς»

Την κατηγορηματική καταδίκη της για την εμπρηστική επίθεση στην οικία του αρχιδιαιτητή Γιώργου Μπίκα, στη Χαλκιδική, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Ατρόμητος. Ο σύλλογος του Περιστερίου προτείνει μάλιστα να αναλάβει η οικογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου την αποκατάσταση των ζημιών, πρόταση την οποία θα καταθέσει επίσης ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Γιώργος Σπανός, στο διοικητικό συμβούλιο της Super League.

Η ανακοίνωση του Ατρομήτου:

«Η ΠΑΕ Ατρόμητος καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την μαφιόζικη εμπρηστική ενέργεια στην οικία του προέδρου της ΚΕΔ κ. Γιώργου Μπίκα στη Χαλκιδική. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να βρει τους δράστες και τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της μαφιόζικης ενέργειας και να τους τιμωρήσει παραδειγματικά. Αποτελεί επίσης υποχρέωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, εφόσον αποδειχθεί ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, να καλύψει εξ ολοκλήρου την αποκατάσταση των ζημιών. Η ανωτέρω πρόταση θα υποβληθεί επίσημα από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ατρόμητος κ. Γιώργο Σπανό στο διοικητικό συμβούλιο της SuperLeague».

 

Πανιώνιος: «Η επίθεση έχει ως στόχο την αναβολή του πρωταθλήματος»

Η ΠΑΕ Πανιώνιος καταδικάζει, με ανακοίνωση που εξέδωσε, την εμπρηστική επίθεση σε βάρος της οικίας του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Γιώργου Μπίκα. Παράλληλα, οι «κυανέρυθροι» καλούν την Πολιτεία να διαλευκάνει την υπόθεση και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συλλόγου της Νέας Σμύρνης:

«Η ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣΣ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που δέχτηκε ο κ. Μπίκας. Η ενέργεια αυτή, είχε ως προφανή στόχο να δημιουργήσει νέα προβλήματα στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και να εξωθήσει τους παράγοντές του στην αναβολή όλων των πρωταθλημάτων.

Μια εξέλιξη που σαφέστατα και ζημιώνει τις ομάδες που βρίσκονται σε άνοδο και προσπαθούν να κάνουν τη αγωνιστική τους υπέρβαση, στηριζόμενες στις δικές τους και μόνο δυνάμεις. Αποτελεί σαφέστατα πλήγμα και για όλους τους εργαζόμενους (και τις οικογένειές τους) στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Καλούμε την Πολιτεία να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την διαλεύκανση της υπόθεσης και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους ενόχους. Αυτονόητο είναι ότι ζητάμε από την Πολιτεία, την προστασία του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς και των παραγόντων που έχουν επενδύσει σε αυτό».

Αστέρας Τρίπολης: «Το ποδόσφαιρο ανήκει στους φιλάθλους και όχι στον υπόκοσμο»

Καυστική ανακοίνωση εξέδωσε ο Αστέρας Τρίπολης για την εμπρηστική επίθεση στην οικία του αρχιδιαιτητή Γιώργου Μπίκα. Οι Αρκάδες αναφέρουν ότι τα γεγονότα αυτά «είναι αποτρόπαια» και ότι «γινόμαστε μάρτυρες αλήτικων και εγκληματικών πρακτικών». Στην ανακοίνωσή τους οι ιθύνοντες του Αστέρα καταλήγουν: «Το ποδόσφαιρο ανήκει στους φιλάθλους και όχι στον υπόκοσμο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών γινόμαστε ξανά μάρτυρες αλήτικων και εγκληματικών πρακτικών. Αυτονόητο ότι η ΠΑΕ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση στην οικία του κ. Γιώργου Μπίκα.

Ορισμένα γεγονότα γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αποτρόπαια. Μιλάμε για ένα άθλημα που αντί να είναι στην κορυφή των επιλογών του λαού, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του πλανήτη, βυθίζεται σε βούρκο.

Δεν πάει άλλο. Επιτέλους ας προχωρήσουν οι υπεύθυνοι στη σύλληψη των ενόχων και στην παραδειγματική τιμωρία τους. Το ποδόσφαιρο ανήκει στους φιλάθλους και όχι στον υπόκοσμο».

ΠΑΕ Πλατανιάς: «Τακτικές υποκόσμου…»

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση στην οικία του Γιώργου Μπίκα εξέδωσε η ΠΑΕ Πλατανιάς. Στη σύντομη τοποθέτησή του ο σύλλογος της Κρήτης επισημαίνει:

«Ακόμα ένα χτύπημα δέχτηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο με τον εμπρησμό στο σπίτι του κ. Γιώργου Μπίκα, μόλις λίγες μέρες μετά τις απειλές στην οικία μέλους της ΚΕΔ.

Η ΠΑΕ Πλατανιάς Χανίων καταδικάζει κάθε μορφή βίας και εκφοβισμού και απαιτεί από τους υπεύθυνους την άμεση σύλληψη και τιμωρία των ενόχων, οι οποίοι με τακτικές υποκόσμου οδηγούν στον αφανισμό το πρωτάθλημα και κατά συνέπεια τις ομάδες εκείνες που το μόνο που επιθυμούν είναι να παίξουν ποδόσφαιρο».

* Επέστρεψαν στις προπονήσεις οι παίκτες μετά απο το ματς της Δευτέρας (1-1) με τον Ηρακλή. Ενοχλήσεις ένιωσε ο Στανισάβλεβιτς και δεν συμμετείχε στο χαλαρό πρόγραμμα καθώς η κατάστασή του θα επανεκτιμηθεί αύριο. Ανεβάζει ρυθμούς ο Γκνιάτιτς που απουσίασε από τον αγώνα του Καυτανζογλείου.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: