Αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας ζητούν οι Αυστριακοί ευρωβουλευτές




Σαφώς υπέρ της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία τάσσονται στο σύνολό τους οι Αυστριακοί ευρωβουλευτές.

Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, στην οποία ωστόσο υποστηρίζοην πως ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής των διαπραγματεύσεων, δεν θα πρέπει να διακοπεί ο διάλογος με την Άγκυρα, ενώ οι ίδιοι δεν αναμένουν επιπτώσεις στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, καθώς, όπως επισημαίνουν, “και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη”.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρχίζει συζήτηση για ένα ψήφισμα στο οποίο θα ζητείται αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα αυτή, το οποίο αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει πλειοψηφία κατά τη σχετική ψηφοφορία μεθαύριο Πέμπτη στο Στρασβούργο.

Παρά το γεγονός πως ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτικό για τις χώρες-μέλη της ΕΕ και πως για την πλήρη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτείται η ομοφωνία των χωρών-μελών, ωστόσο θεωρείται πως ένα τέτοιο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου θα αποτελούσε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα.

Μία πλήρης διακοπή των διαπραγματεύσεων, είναι κάτι το διαφορετικό από μία αναστολή τους, δηλαδή μία αναβολή τους ή ένα πάγωμα τους για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, για την οποία αρκεί μία απόφαση με πλειοψηφία των χωρών-μελών της ΕΕ, χωρίς να απαιτείται ομοφωνία.

Σε σημερινές δηλώσεις της η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών των Πράσινων της Αυστρίας, Ουλρίκε Λούνατσεκ, ζητά επίσης από τις χώρες-μέλη της ΕΕ να διακόψουν την προμήθεια όπλων προς την Τουρκία, ενώ επισημαίνει πως ένα μέρος της προενταξιακής βοήθειας προς την Άγκυρα ρέει σε οργανώσεις προσκείμενες στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μόλις πριν δύο εβδομάδες και σε σχετική διακήρυξή της, η αυστριακή Βουλή ομόφωνα καταδίκαζε το κύμα συλλήψεων στην Τουρκία, υποστήριζε τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ζητούσε την επανενεργοποίηση της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κουρδικό.

Στη Διακήρυξη, που υπογραφόταν από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και των έξι κομμάτων της αυστριακής Βουλής, οι Αυστριακοί βουλευτές επισήμαναν πως τα γεγονότα στην Τουρκία εξελίσσονται σε μία ολοένα πιο ανησυχητική κατεύθυνση, και οι ίδιοι ζητούσαν από την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης, να απαιτήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

22/11/2016 19:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δ. Δημητρακούδης
Βιέννη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: