Αμηχανία δημοσκόπων για την έκβαση των αυστριακών προεδρικών εκλογών




Αμηχανία μεταξύ των αυστριακών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων επικρατεί ως προς την πιθανή έκβαση του επαναληπτικού γύρου των αυστριακών εκλογών, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, κατά την οποία οι Αυστριακοί ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες, για τρίτη φορά εφέτος μέσα σε οκτώ μήνες, για να εκλέξουν τον νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας τους.

Οπως παραδέχονταν σήμερα με δηλώσεις τους, εκπρόσωποι γνωστών ινστιτούτων δημοσκοπικών ερευνών, οι ίδιοι δεν είναι σε θέση να κάνουν κάποια πρόγνωση με αρκετή βεβαιότητα ως προς τον νικητή αυτού του επαναληπτικού γύρου.

Οι ίδιοι παραπέμπουν στην τελευταία, αρκετά αντιπροσωπευτική, δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο μήνα και στην οποία παρουσιαζόταν με ελαφρά πλεονεκτήματα ο υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, ωστόσο, όπως επισημαίνουν, αυτά είναι ελάχιστα για να μπορεί να προβλεφθεί ποιος θα είναι τελικά ο νικητής.

Καθοριστικός, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, θα είναι ο βαθμός συσπείρωσης των ψηφοφόρων μέσα στις τελευταίες ημέρες πριν την 4η Δεκεμβρίου και αυτή τη στιγμή, οι δύο πλευρές, τόσο ο Νόρμπερτ Χόφερ όσο και ο νικητής του ακυρωμένου δευτέρου γύρου των εκλογών της 22ας Μαίου, ο υποστηριζόμενος από τους Πράσινους, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, διαθέτουν ένα επιπλέον δυναμικό από περίπου 3% των ψηφοφόρων, καθώς σε περίπου 190.000 ανέρχονται για την κάθε πλευρά οι αναποφάσιστοι.

Σύμφωνα με τους υποψήφιους των δημοσκοπήσεων, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τον δεύτερο γύρο της 22ας Μαίου, μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 1% των ψηφοφόρων έχει μετακινηθεί προς τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο και το εάν θα υπάρξουν αισθητές αλλαγές στη μετακίνηση ψηφοφόρων, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το βαθμό της συσπείρωσης.

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο γνωστός ερευνητής Γκιούντερ Ογκρις, επισήμανε πως συνολικά δεν έχει αλλάξει τίποτε από τον Μάιο όταν ο νικητής του δευτέρου γύρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε συγκεντρώσει οριακή πλειοψηφία 50,3%, έναντι 49,7% του αντιπάλου του, του Νόρμπερτ Χόφερ.

Ο ίδιος παρατήρησε πως στην τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18 και 24 Οκτωβρίου, ο Νόρμπερτ Χόφερ εμφανιζόταν με προβάδισμα στο 51%, το οποίο όμως, κατά την άποψη του Γκιούντερ Ογκρις, δεν αρκεί για να γίνει μία πρόγνωση της έκβασης της εκλογικής αναμέτρησης της 4ης Δεκεμβρίου.

Αυτός ο επαναληπτικός γύρος κατέστη αναγκαίος έπειτα από απόφαση του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου με την οποία είχε ακυρώσει εξ ολοκλήρου τον δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαίου, αποδεχόμενο σχετική προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος, από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Ο υποψήφιος των Ελευθέρων, ο υπαρχηγός τους Νόρμπερτ Χόφερ, είχε ηττηθεί οριακά στον δεύτερο γύρο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του αντιπάλου του και νικητή των εκλογών, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που υποστηρίζονταν από τους Πράσινους και με τον οποίο θα είναι και πάλι αντιμέτωποι στις 4 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση εκείνη για ακύρωση και επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Μαίου αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και αμφισβητείται από μία σειρά νομικούς, συνταγματολόγους και πολιτικούς αναλυτές ως “νομικίστικη”, και επικρίνεται πως ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για μελλοντικές προσφυγές κατά εκλογικών αποτελεσμάτων, που δεν θα είναι αρεστά σε κάποιους.

Κατά τον προσδιορισμό της νέας ημερομηνίας από τη Βουλή, το Κόμμα των Ελευθέρων είχε συνδέσει τη συγκατάθεσή του με την κατάργηση της επιστολικής ψήφου στο εσωτερικό, κάτι που το ίδιο ζητούσε επιτακτικά – και εκβιαστικά – τόσο με τον αρχηγό του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, όσο και με τον υπαρχηγό του και υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές, Νόρμπερτ Χόφερ, αλλά αυτό απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των άλλων κομμάτων.

Το να μην υπάρξει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφο στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών οι δύο απαιτούσαν προφανώς επειδή οι επιστολικές ψήφοι υπήρξαν καθοριστικές για την εκλογική ήττα του Νόρμπερτ Χόφερ έναντι του Βαν ντερ Μπέλεν, ενώ η κατάργηση της επιστολικής ψήφου είναι πάγια θέση της Ακροδεξιάς εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επιστολικές ψήφοι προέρχονται κυρίως από προοδευτικούς ψηφοφόρους.

Σε σχέση με τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, που κανονικά είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2018, το Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης, εμφανίζεται εδώ και ένα χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό πάνω από το 30%.

Ενόψει του επαναληπτικού γύρου των προεδρικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου, το Κόμμα των Ελευθέρων έχει διαμηνύσει με κάθε σαφήνεια, την πρόθεσή του να προσβάλει, αν κρίνει απαραίτητο, το αποτέλεσμα και αυτού του γύρου ή και άλλων γύρων, προφανώς μέχρις ότου υπάρξει νίκη του υποψήφιου του κόμματος.

11/11/2016 18:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δ. Δημητρακούδης
Βιέννη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: